(VIDEO) V parlamentu prvič zadišalo po izrednih volitvah – Luka Mesec govoril o smiselnosti sodelovanja z vlado, Marjan Šarec pa o tem, da če v parlamentu ne bo dovolj glasov, bo vlada pač padla – TOPNEWS.si

(VIDEO) V parlamentu prvič zadišalo po izrednih volitvah – Luka Mesec govoril o smiselnosti sodelovanja z vlado, Marjan Šarec pa o tem, da če v parlamentu ne bo dovolj glasov, bo vlada pač padla

(VIDEO) V parlamentu prvič zadišalo po izrednih volitvah – Luka Mesec govoril o smiselnosti sodelovanja z vlado, Marjan Šarec pa o tem, da če v parlamentu ne bo dovolj glasov, bo vlada pač padla

Potem ko je koalicija na jutranjem sestanku strnila vrste in se odgovorila za podporo Karlu Erjavcu, je kot strela z jasnega udarila novica, da bo Luka Mesec podal izjavo za medije o nadaljnjem sodelovanju Levice v vladi.

Glavna zamera koordinatorja Levice Luke Meseca je šla v smeri neaktivnostih premierja Marjana Šarca, da bi preprečil prodajo NLB in Abanke. “V zadnjih mesecih sta bili prodani še zadnji dve sistemski banki v državni lasti, Abanka in NLB. Največji problem v tem je, da ne v enem ne v drugem primeru vlada izsiljenega postopka privatizacije niti ni poskušala ustaviti. Niti enkrat ni Marjan Šarec kot premier sklical vlade kot skupščine SDH, da bi posegel v prodajne postopke, ki so bili izsiljeni s strani Evropske komisije. Tudi sicer opažamo zadnje čase, da vlado vleče v desno, včeraj ste dobili v vpogled prvi osnutek dohodninske reforme, ki jo pripravlja finančni minister Andrej Bertoncelj. Kljub temu, da smo se dogovorili tako poleti v koalicijskih pogajanjih kot tudi pozimi, da se bo šlo v pravično davčno reformo, dobivamo v bistvu ponovno davčno reformo, ki bo najbolj razbremenila ravno najbolje plačane in povzročila ogromno luknjo v proračunu.”

Kar se tiče sodelovanja z vlado, smo v Levici nezadovoljni, je med drugim dejal Mesec.

“Pred 14 dnevi smo bili na sestanku pri predsedniku, kjer so izrazili željo, da do poletja izpeljejo vsaj štiri od projektov, ki so jih dogovorili s sporazumom o sodelovanju. Konkretno so to sprememba člena zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim želimo onemogočiti privatizacijo zdravstva od znotraj, potem uskladitev minimalne študentske urne postavke z minimalno plačo, ureditev nepremičninskega posredovanja ter prenos stanovanj DUTB na Stanovanjski sklad RS. Niti eden od teh projektov se po štirinajstih dnevih po sestanku s predsednikom vlade ne odvija tako, kot smo se dogovorili,” je naštel Mesec.

“Zato smo se po sredinih dogodkih tudi glede Abanke dogovorili, da bom nemudoma organom stranke Levica dal v razpravo smiselnost nadaljnjega sodelovanja z vlado Marjana Šarca. Razpravo bo zaključil svet stranke, ki bo po zaključku julijske seje sprejel odločitev, kako naprej.”

Abanka ni bila del sporazuma med Levico in koalicijo. Gre za legitimen, na nek način premislek ali pa odločitev, kakršnokoli bodo že sprejeli v Levici in mi bomo v tem mesecu normalno sodelovali znotraj koalicije in pa koalicije z Levico, je povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Na izrecno novinarsko vprašanje, kako razume potezo Levice, ali kot zelo resno grožnjo in možnost za razpad koalicije in možnost za padec vlade, kajti, če izgubi podporo tega zunajvladnega partnerja, nima več večine, ali gre zgolj za napenjanje mišic?

“Vlada nima večine, vlada ima 43 poslank in poslancev v parlamentu. Z Levico imamo podpisan sporazum za posamezne projekte. Je pa naloga katerekoli vlade, in tega se mi zavedamo, da gleda celoto, cel gozd. Posamezne stranke pa seveda gledajo neke svoje parcialne interese. Tudi pri Levici ni nič drugače,” je bil kritičen Golubović. “Glejte, jaz sem te informacije izvedel iz medijev, nek resen in kredibilen partner pride do tebe in ti pove s čim se ne strinja in poskuša to stvar s tabo urediti in šele potem se obrne na medije. Mi bomo kot konstruktiven partner povabili Levico na pogovor v poslansko skupino, to lahko obljubim, jih poslušali v čem kršimo sporazum in potem pokušali ta nesoglasja na nek način urediti”.

Glede na to, da si je Levica vzela mesec dni časa za odločitev na organih stranke, bomo očitno priča vročemu političnemu poletju. Nobeno presenečenje ne bo, če bomo morali letos po evropskih še enkrat na volitve, tokrat parlamentarne.

“Če v parlamentu ne bo dovolj glasov, bo vlada pač padla, druge opcije ni,” je odgovoril na vprašanje, kaj nezadovoljstvo Levice z delom vlade pomeni za manjšinsko vlado. “Če bo volja po nadaljnjem sodelovanju, bomo sodelovali, če ne, bo pač kaj drugega odprto,” je še dejal Šarec.

 

COMMENTS

Wordpress (0)