(VIDEO) Zeleni Slovenije s “performansom” pred parlamentom obeležili 30. obletnico ustanovitve – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zeleni Slovenije s “performansom” pred parlamentom obeležili 30. obletnico ustanovitve

(VIDEO) Zeleni Slovenije s “performansom” pred parlamentom obeležili 30. obletnico ustanovitve

Stranka Zeleni Slovenije je včeraj pred državnim zborom s transparenti, na katerih je pisalo: “Samo eno Slovenijo imamo. 21. stoletje – priložnost za obnovo in trajnostni razvoj” opozorila na 30. obletnico ustanovitve stranke zelenih Slovenije. Čuš je odgovarjal tudi na vprašanje, zakaj uspeh Zelenih na evropskih volitvah v nekaterih državah, v Sloveniji pa so sicer bili prvi med neparlamentarnimi strankami, vendar brez izvolitve v Evropski parlament.

“Na današnji dan pred 30. leti je bila ustanovljena politična stranka Zeleni Slovenije v Mostecu pri Ljubljani in zdi se nam seveda primerno, da današnji dan tudi obeležimo z enim takim simbolnim sporočilom, ki smo ga tako vladi RS in državnemu zboru in njegovemu predsedniku 5. junija ob svetovnem Dnevu varstva okolja posredovali pobudo glede na vse okoljske težave v državi za sklic nujne seje tako vlade kot državnega zbora, ampak do danes odziva nismo dobili. Na tem mestu se velja zahvaliti vsem ustanovim članom in pobudnikom za ustanovitev stranke kot tudi seveda vsem, ki so v preteklosti poskrbeli, da je stranka sploh preživela krizo po prestopih v zgodnjih 90-tih letih v LDS. Seveda tukaj pa gre zahvala predvsem dvema predsednikoma gospodu Gošniku, ki je nekako preprečil, da bi se tudi Zeleni Sloveniji formalno pridružili takrat LDS in bi danes propadli in pa seveda gospodu Vladu Čušu, ki je poskrbel, da je stranka finančno stabilizirana,” je pred parlamentom povedal predsednik stranke Zelenih Andrej Čuš.

“Lahko povem, da stranka Zelenih iz volitev v volitve nekako beleži trend podpore. Na zadnjih evropskih volitvah smo presegli dva odstotka, to je 2,22, na parlamentarnih preko en odstotek, na lokalnih volitvah smo bili tudi prva stranka med neparlamentarnimi strankami. Tedensko ustanavljamo občinske odbore in regijske koordinacije. “Stranka, ki hitro zraste, tudi hitro pade. Verjamemo, da je to tek na dolge proge,” je prepričan Čuš.

Sami se po njegovih besedah tudi zavedajo, da imajo državljani dovolj starih konfliktov, zgodb o “levih in desnih” ter o Drugi svetovni vojni. Zato želijo Zeleni Slovenije graditi novo in moderno politiko, “saj je čas, da tudi Slovenija začne živeti v letu 2019, in ne več v letih 1945 ali 1990 oziroma 1991”.

Glede na uspeh zelenih v Evropskem parlamentu je Čuš dejal, da je ta pričakovan, ker so ljudje nekako spregledali te koalicije levo desnih, ki se uradno kregajo, neuradno pa vsi vemo, da so najboljši poslovni partnerji tako v državi in v Evropi in neka alternativa levo desnemu je seveda samo zelena. In tudi Zeleni Slovenije smo začeli pogajanja z evropskimi Zelenimi, da začnemo sodelovat in da tudi v Sloveniji dobimo resno moderno Zeleno stranko, ki bo seveda naredila nek preboj na področju varovanja okolja, zdravja in seveda blagostanja ljudi.

Na vprašanje, ali čas z nekim zamikom za Zelene v Sloveniji šele prihaja, je Čuš dejal: “Ja, seveda, saj veste, da kar se zgodi v Nemčiji, pride v Slovenijo pet do deset let zatem tako, da mi verjamemo v trdo delo, program, stroko lahko samo rastemo in napredujemo tako, da smo prepričani v to, da nam bo uspelo”

COMMENTS

Wordpress (0)