(VIDEO) Kdo vse je je sinoči prišel v unionsko dvorano na sprejem ob Dnevu Rusije in kaj je ruski veleposlanik povedal o slovensko ruskih odnosih? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo vse je je sinoči prišel v unionsko dvorano na sprejem ob Dnevu Rusije in kaj je ruski veleposlanik povedal o slovensko ruskih odnosih?

(VIDEO) Kdo vse je je sinoči prišel v unionsko dvorano na sprejem ob Dnevu Rusije in kaj je ruski veleposlanik povedal o slovensko ruskih odnosih?

Sinoči je bil v nabito polni, elitni unionski dvorani sprejem ob Dnevu Rusije, ki ga je priredil veleposlanik Ruske federacije Doku Gapurovič Zavgajev. Dan Rusije je eden najmlajših, a najpomembnejših ruskih državnih praznikov. Z njim Rusi slavijo svojo neodvisnost, saj je bila 12. junija leta 1990 sprejeta Deklaracija o državni suverenosti Rusije, država pa je dobila novo ime Ruska federacija.

Na isti dan leto kasneje je novonastala država dobila tudi svojega prvega demokratično izvoljenega predsednika Borisa Jelcina. Prav slednji je 12. junij tudi razglasil za državni praznik, a trajalo je kar nekaj let, da so se Rusi začeli zavedati pomena tega zgodovinskega dne.

Dan Rusije vse bolj pridobiva na svojem pomenu in prerašča v simbol svobode, državljanskega miru, narodne enotnosti in skupne odgovornosti za sedanjost in prihodnost domovine. Na ta praznik po vsej Rusiji potekajo množične slovesnosti in praznične prireditve, ki se jih udeležujejo prebivalci vseh starosti. Osrednja med njimi poteka na Rdečem trgu v Moskvi in se zaključi z veličastnimi salvami v čast Dneva Rusije.

Od visoke politike je na sprejem prišel svetovalec predsednika vlade in državni sekretar Vojmir Urlep, generalni državni tožilec Drago Šketa, ni pa bilo nobenega od ministrov, niti gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je pred dnevi vodil slovensko delegacijo na Sanpeterburškem forumu, niti zunanjega ministra Mira Cerarja ali obrambnega ministra Karla Erjavca. Od pomembnih gospodarstvenikov pa je na sprejem prišel predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić ter glavni direktor Iskratela Željko Puljić.

Od poslancev so se sprejema udeležili Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, predsednik SNS Zmago Jelinčič, vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, Maša Kociper, poslanka in vodja poslanske skupine SAB ter poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Opažena pa je bila tudi prisotnost nekdanje političarke Katarine Kresal, ki je sicer prireditev predčasno zapustila.

Od poslovnežev je bil v prvi vrsti nepogrešljivi podjetnik in častni konzul Kraljevine Maroko in Republike Belorusije v Republiki Sloveniji Janez Škrabec ter seveda Saša Geržina, predsednik Društva Slovenija Rusija in nekdanji veleposlanik v Moskvi Primož Šeligo, ki je sicer na pripravah za veleposlanika v Ankari.

Od lokalnih politikov je bil na sprejemu Franc Pukšič, župan Destrnika, župan Kranja Matjaž Rakovec in nekdanji škofjeloški župan Miha Ješe.

Veleposlanik Ruske federacije Doku Gapurovič Zavgajev je v nagovoru dejal, da “rusko slovenski odnosi temeljijo na več stoletjih tradicije prijateljstva, kulturne podobnosti in vzajemni naklonjenosti dveh narodov. Imamo redni in vsebinsko bogat politični dialog. S tako pozitivno dinamiko se kažejo naše povezave v gospodarstvu in znanosti, kulturi in šolstvu, turizmu in športu. Širijo se medregijski stiki, z novimi obojestranskimi koristnimi sporazumi se dopolnjujejo bilateralne pogodbe kot podlaga. Rusija pa je odprta za sodelovanje z vsemi partnerji”.

govor 12.06.2019 slo-1
govor 12.06.2019 slo-2

COMMENTS

Wordpress (0)