Assangea obiskal v bolnišnici, njegovo zdravje stanje se poslabšuje – TOPNEWS.si

Assangea obiskal v bolnišnici, njegovo zdravje stanje se poslabšuje

Assangea obiskal v bolnišnici, njegovo zdravje stanje se poslabšuje

Kitajski disident in umetnik Ai Weiwei je obiskal ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v zaporniški bolnišnici ter dejal, da se njegovo zdravje “poslabšuje”. Britanijo in druge evropske države poziva, naj preprečijo njegovo izročitev Združenim državam Amerike.

Disident Ai Weiwei, ki živi v Berlinu, je povedal, da je obiskal 45-letnega Avstralca v zaporu Belmarsh skupaj z Assangevim očetom, dan pred zasedanjem britanskega sodišča, ki naj bi izvedlo zaslišanje o zahtevi za njegovo izročitev ZDA.

“Zdravstveno stanje se mu poslabšuje”

“Assange se nahaja v zaporniški bolnišnici in njegovo zdravje se slabša,” je napisal Ai Weiwei na Twitterju in Instagramu.

“Hvaležen je za podporo, ki jo je doslej prejel. Združeno kraljestvo in Evropa morata braniti človekove pravice in ustaviti njegovo izročitev Združenim državam Amerike, kjer bi se lahko soočil z 18 obtožbami in kaznijo do 175 let zapora,” je dodal Weiwei.

Ameriška vlada je Assangea obtožila zarote proti ZDA, ker naj bi se z nekdanjim analitikom vojaške obveščevalne službe Chelsea Manning dogovoril, da bo objavil zaupne dokumente iz leta 2010.

Assange je v zaporu, ker ga je policija 11. aprila odpeljala iz londonskega veleposlaništva v Londonu. V ekvadorskem veleposlaništvu je preživel sedem let, da bi se izognil aretaciji.

Ocenjuje se tudi, da bo potrebno leto, da se zaključi postopek izročitve iz Velike Britanije, ki mu Assange nasprotuje.

Prejšnji teden je švedsko sodišče zavrnilo zahtevo za pridržanje Juliana Assangea, čeprav je bil ustanovitelj WikiLeaksa še vedno osumljen za posilstvo.

COMMENTS

Wordpress (0)