Janša kritičen, Erjavec benevolenten, Bratuškova SAB in Cerajeva SMC zadaržani – Šarcev poziv k povezovanju predvsem v funkciji podpore njegovemu predlogu za evrokomisarja? – TOPNEWS.si

Janša kritičen, Erjavec benevolenten, Bratuškova SAB in Cerajeva SMC zadaržani – Šarcev poziv k povezovanju predvsem v funkciji podpore njegovemu predlogu za evrokomisarja?

Janša kritičen, Erjavec benevolenten, Bratuškova SAB in Cerajeva SMC zadaržani – Šarcev poziv k povezovanju predvsem v funkciji podpore njegovemu predlogu za evrokomisarja?

Po včerajšnjem pozivu predsednika LMŠ in predsednika vlade, ko je namreč ob prvi obletnici volitev v DZ na družbenem omrežju Facebook ocenil, da bo pred naslednjimi volitvami nujno povezovanje strank skupine Alde, so v politiki sprejeli precej zadržano.

Čeprav je Šarec zapisal, da verjame, da je to možno doseči, a z zavedanjem, da ne želimo pokroviteljstva, temveč sodelovanja na realnih predpostavkah”. V koalicijski SAB predsedniku LMŠ in premierju Marjanu Šarcu ne verjamejo, da z izjavo o povezovanju strank, ki sodijo v Alde, misli resno.

“Na zadnjem sestanku pred evropskimi volitvami nas je (Šarec) povabil na sestanek o sodelovanju Alde strank zato, da nam je povedal, da sodelovanja ne bo,” je za STA navedel generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

“Skupaj so na EU volitvah dobili 5% manj kot na DZ volitvah pred letom dni, kjer so tudi izgubili. Da o lokalnih volitvah ne govorimo. Na anketah v #MSM pa podpora že blizu 120%, ” pa se je na Twitterju, na poziv Šarca, odzval Janez Janša.

Koalicijske stranke so se na Šarčev zapis o povezovanju odzvale različno. Prvak DeSUS-a Karl Erjavec meni, da je povezovanje strank, zlasti na levosredinskem polu, zelo realno, a mora imeti pri tem vodilno vlogo LMŠ. Erjavec je prepričan, da je prav, da razpravo o tem opravijo. “Če bi se odločili, da gremo v neko obliko tesnejšega sodelovanja, pa bo to odločitev kongresa stranke,” je poudaril.

Generalni sekretar SMC Andrej Klemenc izjavo Šarca o nujnem povezovanju razume kot poziv k tesnejšemu sodelovanju, ki lahko privede tudi do povezovanj, kar pa še ne pomeni združitve strank. V SMC tako pobudo pozdravljajo, o tem, kakšne vrste bo sodelovanje, pa je po njihovi oceni še prezgodaj govoriti.

Šarčevo pobudo za povezovanje strank Alde je trenutno moč razumeti tudi v luči iskanja kandidata za komisarja iz Slovenije, ob čemer je pričakovati tudi merjenje moči med vladnimi strankami. Na evropskih volitvah je namreč med vladnimi strankami največ podpore dobila SD, zato je pričakovati, da se bo zavzemala za kandidata iz svojih vrst, čeprav je prav tako kot LMŠ dobila dva evropska poslanca.

Karel Erjavec je glede špekulacij pred volitvami, da bi se prav on umaknil na komisarsko mesto, dejal, da o tem odloča predsednik vlade. “Tega ne morem komentirati, to je treba vprašati njega,” je dejal in izpostavil, da bo stranka DeSUS podprla vsak predlog za komisarja, ki ga bo predstavil Šarec.

Je pa Erjavec potrdil, da je beseda o morebitnem povezovanju in skupnem nastopu bila aktualna že pred volitvami in da sta se s premierjem Šarcem o sodelovanju pogovarjala tudi pred evropskimi volitvami, “ampak smo takrat ugotovili, da nas je čas prehitel, da ni bilo zadosti časa tudi za določene operativne tehnične zadeve, nenazadnje so tu tudi organi stranke, ki o tem odločajo.”

Povezovanje strank, zlasti na levosredinskem polu, je po mnenju prvaka stranke DeSUS Karla Erjavca zelo realno, a mora imeti tu vodilno vlogo LMŠ. Erjavec je prepričan, da je prav, da se razprava o tem opravi. “Če bi se odločili, da gremo v neko obliko tesnejšega sodelovanja, pa bo to odločitev kongresa stranke,” je poudaril.

Je pa Erjavec v izjavi ob prvi obletnici volitev v DZ izpostavil, da ga sporočilo premiera Marjana Šarca o povezovanju strank skupine Alde ni presenetilo. Pokazal pa je tudi največ pripravljenosti za sodelovanje, kar ni presenetljivo, predvsem v luči iskanja podpore ob glasovanju pri interpelaciji v DZ. “Lahko ugotovim, da se uresničuje tisto, kar sem pred evropskimi volitvami napovedoval, da bo političen prostor zelo dinamičen, ne samo zaradi interpelacije, ki sem jo doživel, ampak tudi zaradi teh trendov, ki gredo v smeri večjega povezovanja strank,” je izpostavil.

COMMENTS

Wordpress (0)