Ameriški državni sekretar Pompeo prispel v Nemčijo: Nemčija izdvaja premalo sredstev za vojaško porabo – TOPNEWS.si

Ameriški državni sekretar Pompeo prispel v Nemčijo: Nemčija izdvaja premalo sredstev za vojaško porabo

Ameriški državni sekretar Pompeo prispel v Nemčijo: Nemčija izdvaja premalo sredstev za vojaško porabo

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je začel petdnevno evropsko turnejo z zapoznelim obiskom Berlina, kjer bo, kot je napovedal, postavil vprašanje o nezadostni nemški vojaški porabi, sodelovanju s kitajskim tehnološkim gigantom Huawei in sodelovanju Nemčije v ruskem plinovodu Severni tok.

Pompeo se bo med svojim poldnevnim obiskom v Nemčiji srečal z zunanjim ministrom Heikom Maasom in nemško kanclerko Angelo Merkel. V Berlinu bi moral prispeti v začetku meseca, vendar je bil obisk odpovedan zaradi naraščajoče napetosti v zvezi z Iranom, še enim vprašanjem, v katerem ZDA in Nemčija nimata enakega pogleda.

Pompeo bo obiskal tudi Švico, Nizozemsko in Britanijo.

“Trump ni zadovoljen”

Pred odhodom v Nemčijo je Pompeo novinarjem povedal, da mora ta država storiti več, da bi dosegla vojaške izdatke v višini dveh odstotkov proračuna, dogovorjenega v okviru Nata.

“Predsednik ni zadovoljen,” je dejal Pompeo za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se večkrat pritožuje, da Nemčija in druge članice Nata ne porabijo dovolj denarja za vojaške izdatke.

“Da bi to dosegli, morajo narediti načrt. Morajo okrepiti svoja prizadevanja,” je dejal Pompeo. “Oni so pomembno, veliko gospodarstvo znotraj Evropske unije in morajo se v celoti aktivirati in izdvojiti ustrezna sredstva za zaščito Evrope”.

Pompo je dejal, da bo Huawei, ki ga Washington šteje za varnostno grožnjo Natu, predmet vsake njegove postaje v Evropi.

Washington zahteva od zaveznikov, naj ne uporabljajo Huawei 5G tehnologije s tezo, da bo Kitajski omogočila vohunjenje.

Pompeo bo prav tako opozoril na ameriške rzerve do Severnega toka, ki bo Rusiji omogočil, da obide Ukrajino pri prenosu plina v Evropo.

Trump je zahodna podjetja opozoril, da z investicijami v ta projekt tvegajo ameriške sankcije. Nemčija je že sporočila, da ostaja zavezana temu projektu.

COMMENTS

Wordpress (0)