Šarec: “Če bo kdo želel razbiti vlado, naj jo razbije, bomo šli pač na volitve” – Zver: “To je že četrti poraz predsednika vlade, poleg predsedniških je v enem letu izgubil še trojne volitve” – TOPNEWS.si

Šarec: “Če bo kdo želel razbiti vlado, naj jo razbije, bomo šli pač na volitve” – Zver: “To je že četrti poraz predsednika vlade, poleg predsedniških je v enem letu izgubil še trojne volitve”

Šarec: “Če bo kdo želel razbiti vlado, naj jo razbije, bomo šli pač na volitve” – Zver: “To je že četrti poraz predsednika vlade, poleg predsedniških je v enem letu izgubil še trojne volitve”

Kakšne nauke lahko stranke potegnejo iz volitev? Ključno vprašanje, ki se postavlja pred slovensko politiko po sinočnjih rezultatih, kjer so kar tri koalicijske stranke Desus Karla Erjavca, SAB Alenke Bratušek in SMC Mira Cerarja doživeli strahovit poraz, je, kako se bo to poznalo na delovanju izvršilne oblasti oziroma na vladni koaliciji in domači politični sceni. Omenjene koalicijske stranke po porazu pravzaprav nimajo izhoda in so prisiljene v še večjo kohabitacijo z vladajočo LMŠ. Predsednik vlade Marjan Šarec je bil sinoči kategoričen: “Ja, z moje strani nič. Jaz imam vedno že od začetka enake odnose. Če bo volja, da vlada deluje, potem bo delovala. Če bo kdo želel vlado razbiti, naj jo razbije, pa bomo šli pač še na ene volitve. Saj mi nismo zmagali na volitvah, vlado smo sestavili, ker so bile pač take okoliščine. In če ne bo volje, da vlada ostane naprej, gremo lahko vsak svojo pot. To ponavljam vedno in tako tudi je. Mi se ne mislimo zdaj preveč obremenjevati s tem, kaj kdo bi, pa česa kdo ne bi. Če smo vlada RS, potem moramo delati, če pa te želje ne bo, mi pa seveda nismo tisti, ki bomo vlado rušili, zagotovo. Če pa te želeje ne bo, pač volitve.”

Na naše novinarsko vprašanje, ali to razočaranje pri Bratuškovi, Desusu, pa pri SMC-ju, predvsem pa Levico, ne bo vplivalo na delo vlade oziroma na koalicijo, v tem smislu Šarec odgovarja:

“No to morate njih vprašat. Jaz ne vem, koliko je kdo razočaran, koliko ni. Povedal sem jasno in glasno, da če bo volja po delu te vlade, potem bomo delali. Če te volje ne bo, vsak na svoje”.

Seveda ne bodo ključni Bratuškova, Cerar in Erjavec, in Mesca ampak SD Dejana Židana, ki je vsaj na levi sredini zagotovo zmagovalec, saj je po odstotkih premagal ne samo vladajočo SMC, ampak predvsem Levico, kar bo nedvomno okrepilo položaj Židana kot predsednika SD, prav tako pa bo to pomenilo drugačno pozicijo znotraj vladne kombinatorike, kjer bo vsaj glede LMŠ-ja Marjana Šarca opogumljena zahtevala večjo besedo pri vladnih in koalicijskih odločitvah.

Čeprav politični analitiki ugotavljajo, da kljub temu, da ga je za nekaj odstotkov prehitela koalicijska partnerica SD, je premier Marjan Šarec k počitku nedvomno legel z nasmehom. Njegova strategija mu je ponovno prinesla verjetno nenadejan uspeh osvojitve dveh evroposlanskih mest. Pa vendarle, ali lahko volilni rezultat SD-ja, ki je dobila več odstotkov podpore od LMŠ, vpliva na izbiro že recimo kandidata ali kandidatke za evrokomisarja ali evrokomisarko. Na vprašanje, kaj vendarle meni na izjave SD-ja, da želijo, da je kandidat nekdo, ki je šel skozi izbiro na volitvah, Šarec odgovarja: “No o tem se bomo pogovarjali, ko bo zdaj čas za to in bomo videli do kakšnega imena lahko pridemo in kdo bo potem kandidat. Jaz se ne bi ukvarjal s tem, kdo je dobil koliko procentov. Pomembno je, da pošljemo dobro ime.”

Predčasne volitve sta sinoči omenjala tako Janez Janša bolj posredno, neposredno pa nosilec liste in evropski komisar Milan Zver. “Poleg tega, da je to že četrti poraz predsednika vlade, poleg predsedniških volitev je v enem letu izgubil še trojne volitve. Ima močan demokratični manko in tudi manko legitimnosti in jaz sem prepričan, da bo težko zdržal do naslednjih rednih volitev.” Glede poraza treh koalicijskih partnerjev je Zver dejal, “da koalicija zaenkrat bo preživela, ampak ima poleg notranjih odnosov med sabo še druge težave, ki se kažejo zlasti v funkcioniranju zdravstvenega sistema, slabega in neučinkovitega varovanja južne meje… In to bodo nenehni pritiski. Vlada se očitno ne počuti dovolj suvereno in močno, da bi lahko bila kos tem nalogam. Zato pričakujem, da bo prišlo tudi zaradi tega do predčasnih volitev. Volitve, lokalne, evropske, regionalne, pa imajo v vseh demokratičnih državah vpliv tudi na nacionalno raven.”

In za konec, še beseda dve o srečnežih v Slovenski ljudski stranki, ki so ravno zaradi skupnega nastopa tokrat z SDS na skupni listi dobili svojega evropskega poslanca Franca Bogoviča. Milan Zver na vprašanje, ali je to za SDS presenečenje, da je mesto evropskega poslanca dobil Bogovič kot četrti na listi ne pa Patricija Šulin, odgovarja: “Mi smo računali na Patricijo Šulin in smo tudi veliko vlagali v njeno promocijo. Zelo smo se trudili, da bi bili izvoljeni mi trije plus še četrti, vendar očitno ni šlo. Ampak mi smo si zastavili na začetku zmago na teh volitvah, prepričljivo zmago, in pa vsaj tri mandate. Želeli smo tudi četrtega in četrti je bil skoraj dosegljiv. Zelo malo je manjkalo do četrtega, tako, da bi res bila situacija popolna.”

Politični analitiki sicer menijo drugače, da je SDS taktično ravnal pravilno, in da je listi prav sodelovanje z SLS prineslo tretji mandat.

COMMENTS

Wordpress (0)