Boris Johnson na zatožni klopi: Lagal o stroških britanskega članstva v EU – TOPNEWS.si

Boris Johnson na zatožni klopi: Lagal o stroških britanskega članstva v EU

Boris Johnson na zatožni klopi: Lagal o stroških britanskega članstva v EU

Londonsko sodišče je sporočilo, da bo naslednji teden odločilo, ali bo pozvalo k zaslišanju nekdanjega britanskega ministra za zunanje zadeve Borisa Johnsona, zoper katerega je bila vložena tožba, da je lagal o stroških britanskega članstva v Evropski uniji.

Tožbo je vložil poslovnež Marcus Ball, katerega odvetniki so sporočili, da je bilo sodišče pozvano, naj zasliši Johnsona zaradi njegove kršitve uradnih dolžnosti.

Ballovi odvetniki trdijo, da je Johnson oster zagovornik brexita lagal, ko je bil župan Londona, saj je dejal, da naj bi Velika Britanija Evropski uniji dajala 350 milijonov funtov na teden (400 milijonov evrov).

“Ravnanje Borisa Johnsona je bilo neodgovorno in nepošteno, bilo je, kot bi rekli,” kaznivo, “je dejal Lewis Power na westminsterskem sodišču.” Notoričnost in slava gospodu Johnsonu ne nudita nobene zaščite.”

“Demokracija zahteva odgovorno in pošteno vodenje tistih, ki opravljajo javne dolžnosti,” so dejali odvetniki in dodali, da Velika Britanija nikoli ni v Bruselj nakazovala 400 milijonov evrov na teden.

Po njihovem mnenju je Johnson vedel, da to ni res, vendar se je kljub temu odločil laž večkrat ponoviti. Pojasnili so še, da se tožba nanaša na Johnsonove izjave v obdobju pred referendumom junija 2016 z namenom zavajanja britanske javnosti.

Johnsonovi odvetniki so povedali, da je tožba “neustrezna” in da gre za politični manever, saj se nekdanjega ministra omenja kot možnega naslednika Therese May na premierski funkciji.

COMMENTS

Wordpress (0)