(VIDEO) M. Kučan: “Mojih nasvetov nihče ne posluša. In jaz sem zelo zadovoljen, da jih ne, ker z nasveti pride tudi odgovornost” M. Kučan in S. Mesić v skednju Škrabčeve domačije “30 let potem” – TOPNEWS.si

(VIDEO) M. Kučan: “Mojih nasvetov nihče ne posluša. In jaz sem zelo zadovoljen, da jih ne, ker z nasveti pride tudi odgovornost” M. Kučan in S. Mesić v skednju Škrabčeve domačije “30 let potem”

(VIDEO) M. Kučan: “Mojih nasvetov nihče ne posluša. In jaz sem zelo zadovoljen, da jih ne, ker z nasveti pride tudi odgovornost” M. Kučan in S. Mesić v skednju Škrabčeve domačije “30 let potem”

Nekdanja predsednika Slovenije in Hrvaške Milan Kučan in Stipe Mesič, ki sta sinoči napolnila skedenj Škrabčeve domačije, sta izmenjala poglede razmišljanj o dogodkih in razlogih, ki so privedli do razpada Jugoslavije. Pred evropskimi volitvami sta opozorila, da bi se morala Evropa bolj posvetiti razlogom, ki so privedli do razpada Jugoslavije, saj so razlogi za krizo v Evropi podobni ali identični kot tisti, ki so botrovali razpadu nekdanje skupne države.

Čeprav jih je voditelj predstavil kot izredno vplivna nekdanja voditelja, njune izkušnje pa so dragocene, zato jim radi prisluhnejo tudi aktualni politiki in politične garniture, je Kučan protestiral in dejal, da njegovih nasvetov nihče ne posluša, ter da je zadovoljen, saj z nasveti pride tudi odgovornost. “Jaz vidim dobro voljo pri predsedniku vlade (Marjanu Šarcu), vprašanje pa je, katere elemente vse pri odločitvah upošteva.”

Ob tem je beseda tekla predvsem glede Katalonije, kjer je Kučan kritiziral stališče Evropske Unije, da je to notranji problem Španije, v katerega se ne bo vmešavala, ker je Španija pomembna članica EU. Pri čemer je Kučan kritiziral stališče zunanjega ministra Mira Cerarja, ki je španskemu zunanjemu ministru ponovil stališče EU. Podobno napako Evropa po njuni oceni dela tudi pri reševanju odprtih vprašanj na Balkanu predvsem glede Bosne in Hercegovine, kjer ob sedanji dinamiki dogodkov in stališčih tako Hrvatov kot Srbov v BIH ter obnašanju Srbije in Hrvaške, tako Kučan kot Mesič ne izključujeta črnega scenarija.

Na vprašanje, ali bi z današnje perspektive drugače ravnal v tistem času, je M. Kučan na kratko odgovoril: “Manj bi zaupal”, pri čemer je imel v mislih predvsem pokojnega predsednika Franja Tuđmana, ki se je s Slobodanom Miloševićem tajno dogovarjal o delitvi Bosne in Hercegovine. Pri čemer je Stipe Mesić plastično povzel Tuđmanove besede po prvem sestanku z Miloševićem v Karađorđevu. Na Mesičevo vprašanje, kaj bo na delitev Bosne in Hercegovine dejal Alija Izetbegović, je Tuđman dejal: “Alija nima kaj govoriti. Ko se srbske in hrvaške škarje zaprejo, Alije ne bo več.”

“Tuđman mi tega, da se tajno dogovarja z Miloševićem niti omenil ni, kaj šele, da bi mi omenil, kaj je predmet dogovora,” je med drugim dejal Kučan. To nezaupanje, za dogovore je Kučan, kot je dejal, izvedel šele kasneje, se je kasneje samo še poglabljalo. Oba sta poudarila, da so politiki obeh republik v času osamosvajanja odlično sodelovali, in je kazalo, da bi lahko rešili vsa medsebojna vprašanja, tudi mejo.

Toda prijateljski odnosi so minili, zaupanje med državama pa je težko povrniti, je dejal Kučan. “In ko je enkrat to zaupanje izneverjeno, se seveda vleče in se vleče do današnjih dni, je dejal Kučan in se kritično izrazil do izjav, da sta Slovenija in Hrvaška prijateljski državi. “Prijatelji smo lahko samo pod pogojem, da se ponovno vzpostavi zaupanje.”

“Meni je Milan Kučan nekajkrat dejal, poslušaj Stipe, daj dokler smo prijatelji, dokler smo prijatelji, ki se dobro poznamo, dajmo rešit te mejne probleme, ki jih lahko sedaj rešimo zelo hitro. Ljudje so nam zaupali, imeli smo podporo in pravi, če mi tega zdaj ne bomo rešili, to ne bo rešeno naslednjih dvajset let. Na žalost, tega takrat nismo vzeli zelo resno, prepustili smo vse skupaj času in sedaj vidite do kam smo prišli,” je dejal Stipe Mesić.

COMMENTS

Wordpress (0)