Nemški tisk o obisku Merklove na Hrvaškem: Thompsonova pesem je zasenčila nastop kanclerke – TOPNEWS.si

Nemški tisk o obisku Merklove na Hrvaškem: Thompsonova pesem je zasenčila nastop kanclerke

Nemški tisk o obisku Merklove na Hrvaškem: Thompsonova pesem je zasenčila nastop kanclerke

Nemški mediji so poročali o obisku kanclerke Angele Merkel v Zagrebu, Der Tagesspiegel pa piše, da so njen nastop na predvolilnem shodu HDZ zasenčili presenetljivi nacionalistični toni pesmi “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona, ki poveličuje ustaštvo in katerega nastope so večkrat v zadnjih letih v Nemčiji prepovedali.

Deutsche Welle poroča, da se nemški gostje verjetno niso niti zavedali, čigavo pesem so predvajali v športni dvorani Cibona.

Časnik se je obregnil tudi ob govor Karla Rešlerja, nosilca liste HDZ na evropskih volitvah.

“Namesto da bi govorili o prihodnosti Evrope, je mladi nosilec liste HDZ v zanosu ovacij publike raje govoril o največji tragediji hrvaškega naroda “v avstrijskem Pliberku.”

Der Tagesspiegel dodaja, da “celo častnega govorca Manfreda Webra očitno ni zmotilo izčrpno poveličevanje ustanovitelja stranke in države Franja Tuđmana, ki je bil posthumno pred sodiščem ZN za vojne zločine razglašen za člana “kriminalne skupine” za etnično čiščenje Hercegovine med vojno v BIH.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše, DW pa poroča, da je Nemčija “partnerica Hrvaške tudi s pomembnimi stranskimi učinki”. Omenjajo tudi izselitev v tujino več deset tisoč Hrvatic in Hrvatov po vstopu Hrvaške v EU leta 2013. “Izseljevanje je začelo resno obremenjevati socialni sistem,” piše FAZ.

COMMENTS

Wordpress (0)