Kitajska o potezah ZDA: Ne vemo, o kakšen sporazumu govori Trump! – TOPNEWS.si

Kitajska o potezah ZDA: Ne vemo, o kakšen sporazumu govori Trump!

Kitajska o potezah ZDA: Ne vemo, o kakšen sporazumu govori Trump!

Kitajska je včeraj Združenim državam Amerike sporočila, da gojijo “pretirana pričakovanja” v smislu trgovinskega sporazuma, ki kažejo na vrzel med obema stranema zaradi potez ZDA proti kitajskemu tehnološkemu velikanu Huawei, ki so pretresle svetovni tehnološki sektor.

Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za Fox News dejal, da sta ZDA in Kitajska imeli “zelo močan dogovor, zelo dober sporazum, ki so ga oni spremenili, na kar sem rekel – v redu, njihove izdelke bomo ocarinili”.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang je ob tej priložnosti v Pekingu dejal, da ne ve, o čem govori Trump, poroča Reuters.

“Ne vemo, o kakšnem sporazumu govorijo v Združenih državah Amerike. Mogoče imajo ZDA sporazum, v katerem so vseskozi precenjevale pričakovanja, toda ta tako imenovani sporazum zagotovo ni tisti, s katerim se je Kitajska strinjala,” je na briefingu novinarjem povedal Lu Kang.

Razlog, zakaj zadnji krog pogajanj med Kitajsko in ZDA ni bil uspešen, je, ker so ZDA poskušale “uresničiti nerazumne interese z ekstremnim pritiskom”, je dodal.

“Želel bi še enkrat poudariti, da gospodarska in trgovinska posvetovanja med Kitajsko in Združenimi državami lahko sledijo le na korektni liniji medsebojnega spoštovanja, enakosti in vzajemne koristi, da bi imeli upanje za uspeh,” je dejal Lu Kang.

Nikakršni nadaljnji trgovinski pogovori med vodilnimi kitajskimi in ameriškimi trgovinskimi predstavniki niso dogovorjeni po koncu zadnjega kroga, ki je potekal 10. maja, ko je Trump dvignil carino na uvoz kitajskega blaga, vrednega 200 milijard dolarjev z obstoječih 10 na 25 odstotkov.

Trump je tudi povedal, da je kitajskemu predsedniku Siju Džinpingu pred zadnjim krogom pogajanj dejal, da noben sporazum med dvema državama ne more biti “50-50” in da mora biti bolj v prid ZDA zaradi prejšnjih kitajskih trgovinskih praks, poroča Reuters.

Spomnimo, da je Google v nedeljo sporočil, da ukinja licenco podjetju Huawei za uporabo operacijskega sistema Android oziroma, da mu ukinja prenos hardwara, softwara in tehničnih storitev, razen uslug, ki so dostopne preko odprte kode, in to le 2 dni potem, ko je ameriška vlada uvrstila kitajskega podjetja na svojo “črno listo”.

Delnice evropskih proizvajalcev čipov – Infineon, AMS in STMikroelectronicsa – so včeraj znatno padle zaradi bojazni, da bi lahko dobavitelji Huawei zaradi ameriškega “črnega seznama” prekinili dobave kitajskim podjetjem, dodaja Reuters.

COMMENTS

Wordpress (0)