Avstrijska vladna kriza se stopnjuje: Kancler Kurz zamenjal notranjega ministra Kickla, slednji zahteval njegov odstop, sedaj se je premislil! Nezaupnico kanclerju bodo svobodnjaki podprli, če jo bo predlagal kdo drug! – TOPNEWS.si

Avstrijska vladna kriza se stopnjuje: Kancler Kurz zamenjal notranjega ministra Kickla, slednji zahteval njegov odstop, sedaj se je premislil! Nezaupnico kanclerju bodo svobodnjaki podprli, če jo bo predlagal kdo drug!

Avstrijska vladna kriza se stopnjuje: Kancler Kurz zamenjal notranjega ministra Kickla, slednji zahteval njegov odstop, sedaj se je premislil! Nezaupnico kanclerju bodo svobodnjaki podprli, če jo bo predlagal kdo drug!

Avstrijski minister za notranje zadeve Herbert Kickl se je odzval takoj po napovedi kanclerja Sebastisna Kurza o njegovi razrešitvi, da bo v parlamentu vložil predlog za glasovanje o zaupnici kanclerju Sebastianu Kurzu.

“Razum vam pove, da je relativno težko od nekoga zahtevati zaupanje, če je sam rekel, da v vas nima zaupanja,” je za agencijo APA povedal Kickel.

Dejal je tudi, da nima razumevanja glede Kurzevih argumentov, ki jih je kancler navedel za njegovo razrešitev.

Kurz je namreč dejal, da Kickl ne more voditi ministrstva za notranje zadeve, ki naj bi izvedlo preiskavo o morebitnem nezakonitem financiranju FPO, katerega član Kickl je, in katerega generalni sekretar je bil.

Kickl pa trdi, da kot generalni sekretar stranke ni imel opravka s financami stranke in ne sprejema argumentov, da bi drugi “svobodnjaki”, če bi se znašli na čelu ministrstva za notranje zadeve, lahko ogrozili preiskavo.

Po napovedi kanclerja Sebastiana Kurza, ki je predsedniku Avstrije Aleksandru Van der Bellnu predlagal zamenjavo ministra za notranje zadeve Herberta Kickla, je Svobodnjaška stranka (FPO) umaknila vse svoje člane v vladi.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je že sporočil, da bodo odstopljene ministre iz vrst FPO nadomestili strokovnjaki ali višji javni uslužbenci, ki bodo resorje vodili do predčasnih volitev.

Svobodnjaki ne bodo vložili predloga za glasovanje o zaupnici kanclerju, če pa bo to storil kdo drug, ga bodo podprli!

Avstrijska svobodnjaška stranka bo podprla glasovanje o nezaupnici kanclerju Sebastianu Kurcu, poroča portal Oe24.

Portal prenaša besede Herberta Kickla, odstavljenega ministra za notranje zadeve, da FPO sama ne bo predlagala glasovanja o nezaupnici, če pa do tega pride, bo umaknila podporo kanclerju, poroča Reuters.

Kurz je v ponedeljek zamenjal Kickla, s čemer je bilo popolnoma prekinjeno sodelovanje s FPO, ki je zapustila vlado.

Stranka z imenom Lista “Jetzt” ( 8 poslanskih mandatov) je prva, ki je napovedala vložitev predloga o nezaupnici kanclerju v parlamentu.

Če bo tudi najmočnejša opozicijska stranka Socialdemokratska stranka (SPO) glasovala proti vladi, avstrijskemu predsedniku ne preostane drugega, kot da razpusti celotno vlado s kanclerjem na čelu, ki namerava skupaj s strokovnjaki vladati do predčasnih volitev.

Če pride do razpustitve celotne vlade, bo predsednik Alexander Van der Bellen moral imenovati novega kanclerja, ki bo predlagal svojo vlado.

COMMENTS

Wordpress (0)