(VIDEO) Pricurljal tajni posnetek, ki ruši Heinz-Christiana Stracheja? Ujet s “hčerko” ruskega tajkuna na Ibizi pri sklepanju umazanih poslov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pricurljal tajni posnetek, ki ruši Heinz-Christiana Stracheja? Ujet s “hčerko” ruskega tajkuna na Ibizi pri sklepanju umazanih poslov

(VIDEO) Pricurljal tajni posnetek, ki ruši Heinz-Christiana Stracheja? Ujet s “hčerko” ruskega tajkuna na Ibizi pri sklepanju umazanih poslov

Avstrijsko javnost je sinoči razburil video, ki ga je avstrijski podpredsednik in vodja svobodnjaške stranke (FPO) Heinz Christian Strahe domnevni nečakinji ruskega oligarha v zameno za finančno podporo ponujal poslovne privilegije v Avstriji.

Gre za video posnetek, posnet 24. julija 2017 na Ibizi, kjer so vidi Straheja in njegovega podpredsednika stranke Johanna Gudenusa, kako sedita in se pogovarjata z domnevnim nečakinjo ruskega milijarderja, ki trdi, da hoče kupiti dunajski dnevni list Kronen Zeitung. Pod naslovom “Ali lahko kupite avstrijskega vicekanclerja?” je videoposnetek prvi objavil nemški Spiegel, čigar ekipa je skupaj s ekipo Süddeutsche Zeitunga raziskala dogodke, ki so se zgodili tisto noč na Ibizi.

Strahe in Gudenus sta padla v “raziskovalno past” v obliki domnevne nečakinje ruskega milijarderja, ki je trdil, da želi v Avstrijo vložiti 250 milijonov evrov in to ne preko banke in zakonito, kar je njen spremljevalec večkrat ponovil na posnetku. Druženje v vili je trajalo šest ur, celotno dogajanje pa je posneto s kamerami. Domnevna Rusinja je obljubila, da bo finančno podprla FPO, sestanek pa je potekal v predvolilni kampanji za parlamentarne volitve v Avstriji. Strache in Gudenus sta obljubila, da bosta v primeru, da bodo Rusi finančno pomagali stranki zmagati na volitvah, omogočila številne državne posle, ki jih trenutno dobiva koncern Strabag. Čeprav je ženska večkrat izjavila, da gre za “nezakonit denar”, Strache in Gudenus nista prekinila pogovora, kar je bila past, v katero sta se ujela.

Strache je celo pojasnil, da ni potrebno, da Rusinja da svoje finančne donacije neposredno stranki, ampak preko enega združenja, ki je domnevno storilo enako z drugimi podporniki z veliko denarja. V zvezi s tem je omenil tudi lastnika Glocka, Gastona Glocka, podjetje “Novomatic”, pa tudi tajkuna Renea Benka, kar pa so omenjeni medtem že demantirali.
Omenjeni videoposnetek je ujel FPO na napačni nogi, koalicijski partner Ljudska stranka (OVP) in njen vodja Sebastian Kurz pa sta za danes napovedala svojo izjavo. Videoposnetek bi lahko povzročil hud potres v FPO in razpad koalicije. Hkrati bi ta posnetek lahko imel pravne posledice tako za Stracheja kot Gudenusa.

Politična afera bi lahko pomenila konec Strachove dobe na čelu FPO, ki bi jo, če bi odstopil, lahko prevzel Norbert Hofer, ki je dosegel izjemen rezultat na preteklih predsedniških volitvah. Po drugi strani pa bi se Kurz lahko odločil, da bo preprečil, da bi ta afera vplivala na priljubljenost njegove stranke in odšel na predčasne volitve.

Ker bo afera imela velik vpliv na podobo FPO, trenutno pa je tudi Socialna demokratska stranka (SPO) sredi globoke krize, bi lahko OVP osvojila absolutno moč in se znebila koalicijske partnerice. OVP in Kurz sta nedvomno vodilna v vseh raziskavah javnega mnenja, v primeru predčasnih volitev pa bi lahko le še okrepila stranko.

COMMENTS

Wordpress (0)