(VIDEO) Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek o prodaji hotelov: “Apetiti na tem področju so strahoviti” Počivalšek ostro obračunal s Kostićem in tistimi, ki “vidijo v tem svojo priložnost za lastno korist” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek o prodaji hotelov: “Apetiti na tem področju so strahoviti” Počivalšek ostro obračunal s Kostićem in tistimi, ki “vidijo v tem svojo priložnost za lastno korist”

(VIDEO) Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek o prodaji hotelov: “Apetiti na tem področju so strahoviti” Počivalšek ostro obračunal s Kostićem in tistimi, ki “vidijo v tem svojo priložnost za lastno korist”

V Termah Olimia v Podčetrtku je včeraj potekal osrednji del slovenske turistične borze (SIW) z več kot 3500 srečanji med domačimi in tujimi predstavniki turističnega gospodarstva. Država sicer slovenskemu gospodarstvu obljublja pomoč tako v obliki finančnih sredstev kot tudi administrativnih razbremenitev. Borza kot največji poslovni dogodek slovenskega turizma skupno gosti več kot 400 udeležencev. Udeležuje se je 155 tujih podjetij iz 37 držav, ki bodo opravili več kot 3500 poslovnih sestankov in srečanj. 72 odstotkov tujih podjetij je letos na SIW prvič.

Slovenska turistična borza je izjemnega pomena za turistično gospodarstvo, je na novinarski konferenci v okviru dogodka ocenil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Izrazil je zadovoljstvo, da se že 22. izvedbe borze udeležuje še več novih tujih organizatorjev potovanj kot v preteklih letih.

Počivalšek je spomnil na cilj slovenskega turizma do leta 2021 ustvariti štiri milijarde evrov prihodkov iz naslova izvoza potovanj. “Od leta 2016 do lani smo povečali prihodke za pol milijarde evrov, na 2,7 milijarde evrov. Iz leta v leto vztrajno povečujemo tudi število turistov in prenočitev. Da bomo dosegli cilj, pa moramo nujno povečati dodano vrednost v turizmu,” je spomnil.

To je skupna naloga tako turističnih podjetij kot države. “Pred nami so zakonodajne spremembe, nadaljevanje finančne podpore investicijskim in razvojnim aktivnostim v turizmu, delo na področju kadrov v turizmu ter prestrukturiranje hotelskih podjetij v državni lasti,” je dejal minister.

Znova je spomnil, da so apetiti na področju hotelskih podjetij v lasti države izredno visoki. Zatrdil je, da bo država proces njihovega prestrukturiranja in prodaje vodila odgovorno in v korist turizma.

“Drugo področje, ki je pomembno, najpomembnejše in je temelj tega, ali bomo mi naredili v slovenskem turizmu razvojni preboj ali ne, je pa prestrukturiranje hotelskih podjetij v državni lasti. Vem, da veste, ampak potrebno je vedno znova poudariti, da imamo v državni lasti, v neposredni državni lasti skoraj ali pa nekaj čez 40 odstotkov slovenskih turističnih podjetij, ki obvladujejo več kot 70 odstotkov turističnih hotelskih kapacitet. Če se ozremo po Evropi in po svetu, ni nikjer v tem sektorju toliko državne lastnine, niti v eni državi v tranziciji ni tega. In še največ ga je sicer v tranzicijskih državah, ampak niti približno toliko, kot je to pri nas. In moram povedati še enkrat, da bi bili res neodgovorni, če bi te bisere slovenskega turizma, ki jih imamo na razpolago, prodali, čeprav želim hitro rešiti ta “problem prehitro, prepoceni in pa napačnemu lastniku”.

To je temelj zato, da smo se odločili v strategiji za ukrepe, s katerimi verjamemo, da bomo zadeve spremenili. Vendar se nam pa dogaja in to lahko spremljate, da v tem marsikdo vidi svojo priložnost za lastno korist. Moram reči, da ta teden že tretjič, tretji dan zapored sporočam isto in sicer jasno želim povedati, da bomo prestrukturiranje turističnih kapacitet izvedli odgovorno in pa v korist države, podjetij, ki jih prodajamo ali prestrukturiramo in v korist slovenskega turizma. In to bo izvedla država s svojimi ali pa s svojim fondom, ne pa nihče v imenu države. To je ključni proces, ki se bo odvijal v naslednjem obdobju. In tukaj pričakujem, to sem povedal in bom še večkrat povedal, podporo slovenskega turističnega gospodarstva, kajti apetiti na tem področju so strahoviti. Še enkrat: ne prehitro, ne prepoceni in ne nepravemu lastniku. Vse to, kar se bo zgodilo, se mora zgoditi v korist teh podjetij, da bodo tudi jutri lahko poslovala pozitivno in se razvijala.”

COMMENTS

Wordpress (0)