(VIDEO) Zanimivo! Glavna taktična smer – skupne vaje Nato in SV je takojšnji odgovor – obrnjena proti Rusiji – Vaja “Takojšen odgovor 2019″/Immediate Response poteka od 6. maja do 12. junija 2019 – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zanimivo! Glavna taktična smer – skupne vaje Nato in SV je takojšnji odgovor – obrnjena proti Rusiji – Vaja “Takojšen odgovor 2019″/Immediate Response poteka od 6. maja do 12. junija 2019

(VIDEO) Zanimivo! Glavna taktična smer – skupne vaje Nato in SV je takojšnji odgovor – obrnjena proti Rusiji – Vaja “Takojšen odgovor 2019″/Immediate Response poteka od 6. maja do 12. junija 2019

Slovenska vojska danes praznuje 28. rojstni dan. Praznovanje poteka v času prve izmed regijskih vaj Zveze Nato, ki se bodo na naših tleh zvrstile v štirih mesecih: Takojšen odgovor/Immediate Response, ki poteka od 6. maja do 12.junija, zvezdni vitez/Astral Knight od 29.maja do 11. junija, Jadranski udar/ Adriatic Strike 30. maja do 9.junija 2019 in Hiter odgovor/Swift Response od 7. junija do 22. junija 2019.

Prva izmed mednarodnih vojaških vaj se je sicer začela v ponedeljek, 6. maja, “Takojšen odgovor 2019” (Immediate Response), na kateri skupno sodeluje 6000 pripadnikov vojsk 15-ih zavezniških in partnerskih držav. Vaja, ki jo so-vodijo slovenska, hrvaška in ameriška vojska v Evropi, se odvija na področju Slovenije, Hrvaške in Madžarske; v Sloveniji se bo do 12. junija urilo okrog 3000 pripadnikov vojsk Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Poljske in Severne Makedonije.

Bolj zanimiva kot sama predstavitev vaje včeraj v vojašnici ob vojaškem letališču v Cerkljah, kjer se je zbral domači in tuji častniki vrh ter vrh obrambnega ministrstva in vojske, med njimi Karl Erjavec in načelnica generalštaba Alenka Ermenc ter vodja vojaške obveščevalne službe in svetovalec za varnost v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, je bila taktična predpostavka vaje, o kateri častniki sicer niso govorili, vendar je bila razvidna iz zemljevidov.

Ost celotne operacije vojaških vaj, ki potekajo pod geslom Močnejši skupaj, je namreč obrnjen proti Rusiji, ki naj bi zasedla ključne vojaške infrastrukturne objekte v Sloveniji. Kot je zapisano v sporočilu za javnost na spletnih straneh Slovenske vojske bodo “v prvem tednu udeleženci vaje vzpostavili pogoje za sprejem sil in delovanje na vajah, v jutranjih urah v soboto, 11. maja, pa bodo pripadniki zavezniških vojsk izvedli izvidniški desant in zavarovanje širšega območja letališč Rakičan in Cerklje ob Krki, ki so ju po scenariju vaje zasedle nasprotnikove enote. S tem bodo izvidniške enote vzpostavile pogoje za izvedbo desanta, načrtovanega v večernih urah v ponedeljek, 13. maja, ko bodo udeleženci vaje po scenariju osvobodili zasedeni letališči. Aktivnosti se bodo nadaljevale s skupnimi taktičnimi in strelskimi urjenji na območju Rakičana, Maribora, Cerkelj ob Krki, Novega mesta in Osrednjega vadišča SV Postojna. V mariborski vojašnici bo skupaj 250 udeležencev zdravstvenega osebja slovenske, ameriške in severnomakedonske vojske, skupaj z delavci Zdravstvenega doma Maribor, Gasilske brigade Maribor in Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru, urilo postopke ukrepov ob nesreči z večjim številom poškodovanih v lahki mobilni bolnišnici Role 2LM. Na ta način bodo preverili povezljivost med zavezniškimi zdravstvenimi enotami ter povezanimi civilnimi strokovnimi organizacijami…

Skupna usposabljanja zavezniških in partnerskih vojsk krepijo usposobljenost in pripravljenost sodelujočih, so pa tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje in graditev učinkovitejših, bolj odzivnih sil za ohranjanje miru. Cilji letošnjih regijskih vaj sledijo doseganju hitrega in neoviranega premika sil in opreme čez ozemlja več držav, saj sta za ohranjanje varnosti ključna hitrost in učinkovitost skupnega delovanja”.

Še pred osrednjo slovesnostjo ob obletnici Slovenske vojske je v prostorih Vojašnice Jerneja Molana potekala predstavitev letošnje mednarodne vojaške vaje “Takojšnji odgovor” z videokonferenco, na katerih so poveljujoči posameznim enotam predstavili njihove naloge in delovanje. da ne bo narobe razumljeno. Častniki tako domači kot ameriški so profesionalno in brezhibno predstavili izvedbo celotne vaje na različnih lokacijah in vlogo posameznik vojaških enot. Je pa zanimivo, vsaj za tiste, ki se lahko pohvalimo z vojaško izobrazbo, kako so se v letih spremenile taktične predpostavke.

Če je v bivši državi veljalo, da glavna nevarnost prihaja iz Zahoda skozi Postojnska vrata, pa je glavna ost vaje obrnjena proti Vzhodu

Poveljnik poveljstva sil Milan Žurman je pojasnil, da vajo pod tem imenom izvajajo že od leta 2013, in sicer v sodelovanju z ameriškimi silami v Evropi in hrvaškimi silami.” Vaja poteka vsako leto v različnih oblikah in na različnih lokacijah. Leta 2013 smo začeli z računalniško vodeno vajo, letos pa lahko rečem, da je od leta 1995 to največja vaja na slovenskih tleh, kjer sodeluje približno 5000 pripadnikov različnih vojska.” Poleg ameriških in slovenskih vojakov sodelujejo tudi sile Hrvaške in iz Madžarske, Poljske, Črne gore Makedonije. Njen glavni cilj pa je razvijanje interoperabilnosti in sodelovanja med državami članicami zavezništva.

Z vajo po besedah direktorja vaje Anžeta Rodeta krepijo sposobnost vojaške obrambe, izgradnjo ciljnih zmogljivosti, bojni karakter vojske, sposobnost združenega bojevanja rodov ter interoperabilnosti SV v okviru zavezništva.

Najvišji častnik na vaji je bil brigadni general Christopher LaNeve poveljnik 7. poveljstva za usposabljanje ameriške vojske v Evropi.

COMMENTS

Wordpress (0)