Putin in Van der Bellen o Iranu, ZDA, odnosih med Rusijo in EU ter Severnemu toku 2 – TOPNEWS.si

Putin in Van der Bellen o Iranu, ZDA, odnosih med Rusijo in EU ter Severnemu toku 2

Putin in Van der Bellen o Iranu, ZDA, odnosih med Rusijo in EU ter Severnemu toku 2

Avstrijski predsednik Alexsander Van der Bellen je včeraj v pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ocenil novo razširitev ameriških sankcij proti Iranu, skupaj z grožnjo Združenih držav, da bodo kaznovale evropska podjetja za sodelovanje s Teheranom, kot provokacijo.

“Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je opravila vsaj 13 inšpekcijskih pregledov v Iranu in vsakič potrdila, da Iran deluje v skladu s svojimi obveznostmi do jedrskega sporazuma. Kljub temu so se ZDA umaknile iz tega sporazuma in navedle razloge, ki so se jim zdeli pomembni,” je izjavil avstrijski predsednik Van der Bellen po pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Sočiju, poroča Itar-Tass.

Avstrijski predsednik je dejal, da se “z evropskega vidika lahko dejstvo, da so ZDA po izstopu iz jedrskega sporazuma uvedle nove sankcije proti Iranu, smatra za posebej provokativno.” “Na splošno je to odločitev ZDA, hkrati pa pravijo, da se lahko vsa evropska podjetja, ki še naprej poslujejo z Iranom, kaznujejo z zaplembo premoženja v Združenih državah,” je opozoril Van der Bellen.

V pogovoru z avstrijskim predsednikom je Putin govoril tudi o odnosih Rusije z državami Evropske unije in dejal, da je Rusija pripravljena iskati kompromise z Evropo, vendar ne v škodo svojih temeljnih nacionalnih interesov.
“Pripravljeni smo ukrepati fleksibilno, pripravljeni smo na kompromise, pripravljeni smo iskati rešitve za vsa težka vprašanja in probleme, vendar ne na škodo naših temeljnih nacionalnih interesov. To je to,” je dejal Putin in dodal, da je Moskva “sicer prilagodljiva pri reševanju vseh vprašanj, vključno tudi tistimi z evropskimi partnerji.

“Putin je poudaril, da se ruska trgovina z Avstrijo in EU povečuje kljub sankcijam. Dodal je, da se industrijsko sodelovanje razvija z državami Evropske unije, vključno z Nemčijo, Francijo in Italijo.

“Zadovoljni smo z načinom, kako se razvijajo naši odnosi, vendar bi bilo seveda bolje, če ne bi bilo omejitev, povezanih s politiko, da v gospodarstvu ni politično motiviranih omejitev, saj je to škodljivo za vse,” je dejal Putin in ocenil, da Rusija s takimi odločitvami trpi manj škode kot evropski partnerji.

Po Putinovem mnenju so države EU izgubile več deset milijard evrov zaradi sankcij, naloženih Rusiji.
“Za temi desetimi milijardami so delovna mesta, dobički in plače za delavce, ki delajo v evropskih podjetjih, in ki bi lahko dobavljali blago na naš trg v večjih količinah, kot doslej,” je poudaril ruski predsednik.

Kljub ameriškim grožnjam se Avstrija se ne bo umaknila iz Severnega toka 2

Avstrijska naftna družba OMV se kljub sankcijam ZDA ne bo umaknila iz projekta ruskega plinovoda Severni tok 2, je dejal avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen v prisotnosti ruskega kolega Vladimirja Putina, ki je pozdravil rusko-avstrijsko trgovinsko rast za več kot 40% v zadnjem letu.

“Verjamem, da OMV nima niti najmanjšega namena, da bi izstopila iz projekta Severni tok 2,” je dejal Van der Bellen na novinarski konferenci, ki jo je predvajala ruska televizija.

Severni tok 2, ki se gradi, pomeni razširitev plinovoda, po katerem se ruski zemeljski plin dostavlja neposredno v Nemčijo pod Baltskim morjem.

Združene države menijo, da ta projekt ogroža energetsko varnost Evropske unije, Ukrajina pa trdi, da plinovod, s katerim se Rusija izogne sosednjim tranzitnim državam, spodkopava prizadevanja EU, da bi pritisnila na Rusijo, naj konča spor v vzhodni Ukrajini.

Blagovna menjava med Rusijo in Avstrijo se je lani povečala na 42 odstotkov, je dejal Putin po zapisniku sestanka, ki ga je objavil Kremelj.

Avstrija je ena od številnih članic Evropske unije, ki so v zadnjih letih kljub krizi v Ukrajini ohranile tradicionalno prijateljske odnose z Rusijo.

COMMENTS

Wordpress (0)