Aretirali skupino, ki je proizvajala ponaredek oljčnega olja in ga prodala v EU – TOPNEWS.si

Aretirali skupino, ki je proizvajala ponaredek oljčnega olja in ga prodala v EU

Aretirali skupino, ki je proizvajala ponaredek oljčnega olja in ga prodala v EU

Organizirana kriminalna skupina, ki je proizvajala in trgovala s ponarejenim oljčnim oljem v Nemčiji in Italiji, je bila uspešno razbita z aretacijo 24-ih ljudi, je sporočil Eurojust, organ Evropske unije za pravosodno sodelovanje.

Urad italijanskega državnega tožilstva iz italijanske Foggie je v sodelovanju z nemškimi nacionalnimi organi in z aktivno podporo Eurojusta uspešno zaključil preiskavo, ki se je začela leta 2015.

Pripadniki organizirane kriminalne skupine so obtoženi proizvodnje ponarejenega oljčnega olja. V olje s poreklom iz Apulije na jugu Italije so dodajali različne snovi, kot so klorofil, beta karoten in sojino olje.

Tako so ponarejeno oljčno olje skozi daljše obdobje distribuirali na nemški trg z oznako ekstra deviškega oljčnega olja. Moč ga je bilo najti v restavracijah in trgovinah v Stuttgartu, Frankfurtu in Berlinu ter v restavracijah in trgovinah po vsej Italiji.

Škoda 8 milijonov evrov

Skupna škoda za potrošnike je ocenjena na 8 milijonov evrov.

Organizirana kriminalna združba je vsaka dva tedna v Nemčijo dobavila 23.000 litrov ponarejenega oljčnega olja.

Italijanska policija je med preiskavo zasegla 150.000 litrov takšnega olja, namenjenega prodaji. Člani organizirane kriminalne združbe so kupili več kot milijon litrov olja letno, ki je bilo namenjeno ponarejanju.

Olje so kupovali po ceni 1,20 evrov na liter, po obdelavi je bila cena ponarejenega olja od 10 do 12 evrov za liter.

Vodja kriminalne združbe velja za največjega ponarejevalca oljčnega olja v Italiji.

COMMENTS

Wordpress (0)