Pompeo umaknil izjavo o poskusu državnega udara v Črni gori – TOPNEWS.si

Pompeo umaknil izjavo o poskusu državnega udara v Črni gori

Pompeo umaknil izjavo o poskusu državnega udara v Črni gori

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je umaknil ostro izjavo o ruskem angažmaju pri poskusu državnega udara v Črni gori leta 2016, da bi znižal napetosti med obema državama pred svojim obiskom Rusije, so včeraj poročali črnogorski portali.

Po četrtkovi obsodilni sodbi obtoženim za poskus državnega udara na dan volitev leta 2016 s ciljem preprečitve vstopa Črne gore v Nato, se je oglasil State Department, ki je obsodil sodelovanje ruskih obveščevalcev v zaroti.

State Department: Sodba dvema ruskima časnikoma je zmaga vladavine prava

“Sodba Sodišča v Črni gori, s katero sta bila dva ruska častnika GRU obsojena za poskus terorizma, je jasna zmaga vladavine prava nad gnilim poskusom ruskim poskusom spodkopavanja suverenosti neodvisne evropske države,” je sporočila tiskovna predstavnica Morgan Ortagus.

Pompeo umaknil izjavo State Departmenta

Po pisanju ameriške revije Foreign Policy, o čemer so poročali črnogorski portali, je državni sekretar Mike Pompeo umaknil omenjeno izjavo. Revija, ki se sklicuje na trditve “nekdanjega ameriškega uradnika, ki je dobro seznanjen s tem dogodkom,” pravi, da je Pompeo to storil, ker si želi “zmehčati” borbeno retoriko z Moskvo pred svojim obiskom v Rusiji.

Foreign Policy tudi navaja, da je bila kmalu po objavi izjava umaknjena tudi s spletne strani State Departmenta.

Sodišče v Podgorici je obsodilo dva Rusa na 15 in 12 let zapora

Višje sodišče v Podgorici je v četrtek obsodilo 14 obtoženih zaradi poskusov državnega udara v Črni gori na dan parlamentarnih volitev oktobra 2016 in jih obsodilo na skupaj 68 let zapora. Ruski državljana Eduard Šišmakov in Vladimir Popov, ki ju Moskva noče izročiti Črni gori, sta bila obsojena na 15 in 12 let zapora.

Veleposlaništvo Združenih držav v Podgorici je pozdravilo obsodilno sodbo vrhovnega sodišča Črne gore in izrazilo mnenje, da je to “pomemben korak naprej v vladavini prava, ki pošilja močno sporočilo, da so prizadevanja za spodkopavanje demokracije nesprejemljiva.”

COMMENTS

Wordpress (0)