Pompeo odpovedal svoj obisk v Moskvi, vendar se bo srečal s Putinom in Lavrovom v Sočiju – TOPNEWS.si

Pompeo odpovedal svoj obisk v Moskvi, vendar se bo srečal s Putinom in Lavrovom v Sočiju

Pompeo odpovedal svoj obisk v Moskvi, vendar se bo srečal s Putinom in Lavrovom v Sočiju

Državni sekretar Mike Pompeo je odpovedal svoj obisk v Moskvi med njegovim bivanjem v Rusiji, vendar se bo kljub temu sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in predsednikom Vladimirjem Putinom jutri v Sočiju, so sporočili iz ameriškega State Departmenta.

Reuters se sklicuje na izjavo neimenovanega ameriškega uradnika, ki je vztrajal pri anonimnosti, Pompeo je krenil iz baze Andrews blizu Washingtona proti Bruslju, kjer se bo danes pogovarjal z evropskimi uradniki o Iranu in o drugih vprašanjih, preden bo nadaljeval pot v Rusijo.

Prejšnji teden so evropske države sporočile, da želijo ohraniti jedrski sporazum z Iranom, pri čemer so zavrnile “ultimat” Teherana, potem ko je Iran zmanjšal omejitve, povezane z jedrskim programom in zagrozil, da bo kršil mednarodni sporazum iz leta 2015.

Reuters poroča, da je bila prejšnje-tedenska napoved Irana o zmanjšanju omejitev za shranjevanje jedrskih materialov odziv na sankcije ZDA, ki so bile uvedene po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump lani umaknil ZDA iz sporazuma s Teheranom.

Pompeo bi se moral v Moskvi srečati z ameriškimi diplomati v veleposlaništvu ZDA, pred srečanjem z ameriškimi podjetniki, prvotno pa naj bi položil venec na grob neznanega junaka v čast borcem proti nacizmu.

“Voice of America” je poročal, da bi moral Pompeo jutri pripotovati v Soči na pogovore s Putinom in Lavrovom.

Ameriški državni sekretar prihaja v Rusijo nekaj tednov pred vrhom G20 v Osaki na Japonskem, ki se ga bosta udeležila tudi ameriški predsednik Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin.

COMMENTS

Wordpress (0)