Ekvador bo izročil vse Assangeve stvari in dokumente ZDA, Švedska pa danes odloča o ponovnem odprtju preiskave o posilstvu! – TOPNEWS.si

Ekvador bo izročil vse Assangeve stvari in dokumente ZDA, Švedska pa danes odloča o ponovnem odprtju preiskave o posilstvu!

Ekvador bo izročil vse Assangeve stvari in dokumente ZDA, Švedska pa danes odloča o ponovnem odprtju preiskave o posilstvu!

Organi Ekvadorja so sporočili, da bodo Združenim državam izročili vse dokumente ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ki so bili v veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu.

Poleg dokumentov bodo vsi Assangevi mobilni telefoni, računalniki in trdi diski izročeni Združenim državam.

Mediji poročajo, da bo celotna preiskava njegovih prostorov v veleposlaništvu Ekvadorja potekala 20. maja.

Spomnimo se, da se je Ekvador, v čigar londonskem veleposlaništvu se je Assange skrival od leta 2012, odločil, da odpravi diplomatski azil ustanovitelju Wikileaksa, ker naj bi kršil več mednarodnih konvencij.

Juliana Assangea so aretirali 11. aprila v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu na podlagi naloga Švedske in Združenih držav Amerike. Sodišče v Londonu ga je razglasilo za krivega zaradi kršitve pogojne izpustitve iz zapora na podlagi varščine.

ZDA obtožujejo Assangea zarote in objave ukradenih uradnih dokumentov. Ministrstvo za pravosodje ZDA je napovedalo, da bi Assangea lahko obsodili na pet let zapora.

V skladu z odločitvijo londonskega sodišča so Združene države dolžne Veliki Britaniji do 12. junija predložiti dokumente za izročitev Assanga. V primeru obtožnice na podlagi Zakona o vohunstvu bi lahko bil Assange v Združenih državah Amerike obsojen tudi na smrtno kazen.

Švedska danes odloča, ali bo proti Assangeu ponovno odprla preiskavo za posilstvi

Švedski tožilci se bodo danes odločili, ali bodo ponovno odprli preiskavo glede obtožb o posilstvu proti soustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu, poroča BBC.

Assange, ki zanika obtožbe, se je v zadnjih sedmih letih izogibal izročitvi Švedski, saj je leta 2012 poiskal zatočišče v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Ekvador preklical zaščito

Ekvador je prejšnji mesec 47-letnega Assangea vrgel iz svojega veleposlaništva in omogočil britanski policiji njegovo aretacijo.

Poleg Švedske želijo Assangevo izročitev tudi ZDA.

Kaj čaka Assangea?

Švedski tožilci bodo v ponedeljek objavili svojo odločitev o ponovnem odprtju preiskave o spolni zlorabi.

Pred dvema letoma je bila preiskava začasno ustavljena, ker švedski tožilci niso mogli pravilno opraviti preiskave, medtem ko je bil Assange v ekvadorskem veleposlaništvu.

Vendar pa ženska, ki je obtožila Assangea za posilstvo, želi sedaj ponovno odpreti primer. Ko je Ekvador prejšnji mesec nenadoma umaknil zaščito in omogočil aretacijo Assangea, lahko švedski tožilci zdaj nadaljujejo s preiskavo.

V skladu s švedsko zakonodajo se postopek lahko izvede do naslednjega leta. Če bo Švedska ponovno sprožila preiskavo, se bo najverjetneje postavilo vprašanje, katera zahteva za izročitev ima prednost: tista iz Švedske ali Združenih držav.

Obtožnica za posilstvo

Po konferenci WikiLeaksa v Stockholmu je bil Assange leta 2010 obtožen posilstva in drugih spolnih kaznivih dejanj nad dvema ženskama. Od začetka je zanikal obtožbe in trdil, da je šlo za sporazumni spolni odnos.

Tožilci se morajo zdaj odločiti, ali bodo zadevo ponovno odprli, saj bo v nasprotnem zastarala avgusta 2020.

COMMENTS

Wordpress (0)