Ameriški analitiki: Rusija in Kitajska kopičita zlato, da bi zaustavili vladavino dolarja in spremenili pravila svetovne tekme! – TOPNEWS.si

Ameriški analitiki: Rusija in Kitajska kopičita zlato, da bi zaustavili vladavino dolarja in spremenili pravila svetovne tekme!

Ameriški analitiki: Rusija in Kitajska kopičita zlato, da bi zaustavili vladavino dolarja in spremenili pravila svetovne tekme!

Vedno večje zanimanje Rusije in Kitajske za nakup zlata je posebej zbodlo ameriške finančne analitike, ki so prišli do zaključka, da gre za načrt, s katerim bi ti dve državi na globalni ravni spremenili gospodarska pravila in zaustavili hegemonijo dolarja.

Akumulacija zlata bo privedla do tega, da bo njegova vrednost naraščala, papirne valute pa bodo postale “žetoni za poker”.

Po ocenah Svetovnega sveta za zlato se je količina te plemenite kovine, ki je v lasti centralnih bank, lani povečala za 651 ton, kar je najvišji kazalnik od leta 1971, ko so Združene države zapustile zlati standard. Skoraj polovico tega zlata je kupila Banka Rusije.

Trenutno ima Centralna banka Rusije 2.112 ton zlata v vrednosti okoli 87 milijard dolarjev, kar je rekordna količina v zgodovini moderne Rusije. V zadnjih desetih letih so se zaloge zlata v tej državi povečale s 3,5 na 18,6 odstotka, medtem ko so se vlaganja v ameriške obveznice in dolarske naložbe zmanjšale na minimum. Posledično se je Rusija znašla na petem mestu med državami z zlatimi rezervami.

Rusiji in Kitajski se pridružuje tudi Indija

Za Rusijo je drugi največji kupec te plemenite kovine Kitajska, ki ima 1.853 ton zlatih rezerv v vrednosti 76 milijard dolarjev. Konec lanskega leta je Peking po dveletnem premoru naglo povečal nakup zlata, kar je pripeljalo do povečanja njegove vrednosti na polletni maksimum, ki je znašal 1.300 dolarjev za unčo.

Tudi Indija si prizadeva, da bi se pridružila “zlatemu klubu”. Lani je rezervna banka te države povečala zaloge zlata za skoraj 42 ton in dosegla rekordno raven 600,4 tone.

Naraščajoča geopolitična in gospodarska negotovost je spodbudila centralne banke k diverzifikaciji svojih rezerv, ki so se osredotočile na vlaganje v varna in likvidna sredstva, je opozoril Svetovni svet za zlato.

Finančni analitik Bill Holter je za časnik FX Street dejal, da se je cena zlata od začetka leta sicer znižala, vendar to po njegovem mnenju ni presenetljivo, saj je zdaj sredina korekcijskega obdobja.

“Za Rusijo in Kitajsko je to očiten plus, saj dobita več unč zlata za dolarje,” meni Holter.

Po ocenah agencije Bloomberg bo politika diverzifikacije rezerv vodilnih svetovnih gospodarstev podpirala globalno povpraševanje po zlatih palicah in s tem tudi ceno.

Z akumulacijo zlata se države skušajo zavarovati za primer različnih tveganj, predvsem ko gre za geopolitična in sankcijska tveganja. Za razliko od drugih valut, delnic ali obveznic, je zlato sredstvo, ki ne gre v obveznosti do tretjih strani. Tako na primer ZDA ne morejo naložiti sankcij za zlato, ki pripada Rusiji, je povedal Ronald Peter Stoeferle, analitik nemške investicijske družbe Incrementum.

Po besedah Billa Holterja se Kitajska in Rusija zavedata, da bo Združenim državam Amerike zelo težko poravnati svoje dolžniške obveznosti in da je nakup ameriških državnih obveznic na koncu neuporaben.

“Kako se ščitita Rusija in Kitajska? Tako, da kupujeta zlato. Zlato in srebro sta neposredna konkurenta kateri koli papirni valuti,” pojasnjuje Holter.

S Holterjem se strinja tudi analitik za trge Gregory Mannarino.

“Okolje, v katerem smo zdaj, ni podobno nobenemu drugemu v svetovni zgodovini, nima nič skupnega s prostim trgom in tržnim gospodarstvom, vse, kar varuje gospodarstvo pred kolapsom, je nadaljnje izdajanje državnih vrednostnih papirjev, ni okrevanja, ni gospodarskega razcveta. To je vse, kar imamo. In ne samo tukaj, v Združenih državah Amerike. To je svetovni pojav, “je dejal Mannarino.

Hitra rast cen

Analitiki so prepričani, da je v trenutnih razmerah nakup plemenitih kovin najboljša strategija za centralne banke in zasebne vlagatelje.

“Tako kot se na trgu državnega dolga ZDA napihuje največji balon v zgodovini, tako zlato in srebro ostajata rekordno podcenjena.” Zdaj je treba računati na državni dolg in kupovati stabilna sredstva, kot sta srebro in zlato. Danes je fizično zlato najbolj podcenjeno sredstvo na svetu. Noben politik in noben vodja Federalnega rezervnega sistema tega ne more spremeniti in nič ne more ustaviti eksplozivne rasti cene zlata, kar bomo videli v prihodnosti,” ocenjuje Mannarino.

Bill Holter je prepričan, da si Rusija in Kitajska prizadevata kupiti čim več zlata pred kolapsom ameriškega dolžniškega trga.

“Daljni načrt Moskve in Pekinga je, da izčrpata zlate rezerve Zahoda. Po pojavu težav z dobavo te kovine bosta Rusija in Kitajska uspeli uničiti hegemonijo ameriškega trezorja in vzpostaviti svoj red v svetovnem gospodarstvu,” je zaključil Holter.

COMMENTS

Wordpress (0)