(VIDEO) Na Taboru SLS vrteli vola na ražnju in jedli predvolilni golaž ter kranjske klobase – J. Janša in M. Podobnik pa sta zaplesala ob zvokih Nuše Derende in Čukov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na Taboru SLS vrteli vola na ražnju in jedli predvolilni golaž ter kranjske klobase – J. Janša in M. Podobnik pa sta zaplesala ob zvokih Nuše Derende in Čukov

(VIDEO) Na Taboru SLS vrteli vola na ražnju in jedli predvolilni golaž ter kranjske klobase – J. Janša in M. Podobnik pa sta zaplesala ob zvokih Nuše Derende in Čukov

Na tradicionalni Tabor SLS, na katerem se je zbralo okoli 3000 članov in simpatizerjev stranke, je bilo veselo. Glavni šotor in dva pomožna so bili nabito polni in so pokali po šivih, saj je v Krško poleg članov in simpatizerjev SLS tabora prišlo tudi vseh osem kandidatov iz skupne liste in predsednik SDS Janez Janša. Janša je v nagovoru stranki SLS čestital za skupno listo ter dodal, da sodelovanje na evropskih volitvah ne narekuje “zgolj srce, ampak tudi pamet, saj je vstopni prag visok”.

Osrednja osebnost je bil kandidat za evropskega poslanca Franc Bogovič, saj je tabor potekal dobesedno na njegovem domačem dvorišču. Poleg njegovih portretov je bila na vsaki mizi kartica z njegovim portretom in številko liste ter kandidata. Vsakega pa je čakalo tudi jabolko iz njegovega sadovnjaka. Poleg tradicionalnega predvolilnega golaža, ki se je kuhal na dveh lokacijah ter kranjske klobase so na dvorišču vrteli tudi pravega vola na žaru, kjer so ljudje v vrstah čakali, in kot je dejal Franc Bogovič ne “bomo šli prej domov, dokler vola ne bodo obrali do konca”.

Bogovič je bil tudi centralni govornik, ki sta se mu na glavnem odru poleg kandidatov s skupne liste pridružila tudi predsednik SDS Janez Janša in predsednik SLS Marjan Podobnik. Marjan Podobnik je v izjavi za medije povedal, da so se za skupno listo odločili, da dosežejo “najmanjšo verjetnost izgube volilnih glasov”.

Izrazil je prepričanje, da bo lista zmagovita. “Jaz sem prepričan, da bo ta skupna lista SDS in SLS zmagovita lista, da bo obenem to tudi skupen uspeh, ker v vsakem primeru, ker verjamem, da bomo s tem dosegli najmanjšo verjetnost izgube volilnih glasov. Če bodo ljudje začutili, da smo bili v stanju preseči tudi nekatere različne poglede v preteklosti zato, da bi v tako zahtevnem času za Slovenijo in Evropo pričeli graditi zavezništva za prihodnost, potem mislim, da bo to tudi v prihodnosti zmagovita lista za vsako od teh dveh strank.”

Glede liste za Evropski parlament, ki jo je stranka oblikovala skupaj s SDS, je Podobnik zbrane pozval, naj ne gledajo “na podrobnosti, ki nas ločujejo, glejte na vsebino, ki nas povezuje”. “Ne smemo namreč pristati na delitve iz preteklosti in sedanjosti,” je dejal in dodal, da so skupaj močnejši.

Kandidat SLS na listi, evropski poslanec Franc Bogovič, je v nagovoru med drugim dejal, da si bo v primeru ponovne izvolitve prizadeval za razvoj podeželja in da mladi ne bodo odhajali v mesta in v tujino. Lista, na kateri je, je po njegovem tudi “garant, da bomo živeli v varni Sloveniji”. “Ne sme se nam več dogajati to, da naša meja ne bo več zavarovana. Tudi tisti v Evropi, ki so bili naklonjeni odprtim mejam, so namreč že spoznali, da je mejo treba zavarovati,” je dejal.

Janez Janša pa je v govoru najprej čestital SLS ob 31. rojstnem dnevu. “Ste najstarejša demokratična politična organizacija v Sloveniji,” je Janez Janša popihal na dušo udeležencem tabora. Spomnil je na ustanovitev Slovenske kmečke zveze, ki je bila prva lastovka slovenske pomladi in slovenske demokracije, v katero se je takrat vključil tudi sam s prijatelji, ki so takrat delali na Mikro Adi na Nazorjevi. “In, ko smo kasneje ustanavljali SDZ, so tudi nekateri spoštovani ustanovitelji SKZ postali člani vodstva SDZ.

Takrat smo si medsebojno pomagali in to je pripeljalo potem do zavezništva, do koalicije Demos, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila. Brez politične povezave Demosa danes ne bi bilo samostojne Slovenije in ne bi govorili o kampanji za evropske volitve, ker bi bili verjetno nekje v klubu, v čakalnici za Evropsko unijo, tako kot so številni deli tiste države, kjer smo bili tudi mi, še vedno tam.

Vendar pa pred 31. leti ni bilo vse samoumevno, tukaj ste nekateri, ki ste bili takrat zraven in veste, da je bilo v zraku poleg zaupanja tudi veliko bojazni in strahu. In je marsikdo rekel, saj bi prišel zraven, samo ne vem, kaj bo. Nihče ni vedel, kaj bo, smo pa vedeli, kaj želimo. In potem se je tudi znotraj demokratične koalicije Demos oblikovalo neko trdno zavezništvo tistih, ki ne samo da smo vedeli kaj hočemo, ampak smo verjeli, da je to možno doseči v življenju naše generacije. In znotraj tega naj omenim neko posebno os, ki je takrat obstajala med dvema bratoma med Jožetom in Ivanom Pučnikom. Eden je vodil takrat socialdemokratsko stranko, drugi pa je bil v vodstvu Slovenske ljudske stranke. To je bila neko os, ki je držala Demos tudi v času tavanja na osamosvojitveni cesti. In ta os je omogočila, da so bile sprejete znotraj Demosa v času tavanja tiste prave odločitve, katerih glavna je bila odločitev zdaj ali nikoli, ” je med drugim dejal Janša.

Kandidat SLS na listi, evropski poslanec Franc Bogovič, je v nagovoru med drugim dejal, da si bo v primeru ponovne izvolitve prizadeval za razvoj podeželja in da mladi ne bodo odhajali v mesta in v tujino. Lista, na kateri je, je po njegovem tudi “garant, da bomo živeli v varni Sloveniji”. “Ne sme se nam več dogajati to, da naša meja ne bo več zavarovana. Tudi tisti v Evropi, ki so bili naklonjeni odprtim mejam, so namreč že spoznali, da je mejo treba zavarovati, Šli smo na plebiscit, razglasili samostojno Slovenijo in jo tudi ubranili,” je med dejal Janša.

Janša je poleg Majniške deklaracije, ki jo je prebral Tone Pavček, spomnil tudi na nastop Franceta Tomšiča, ki je dejal, da želimo Slovenci imeti v rokah svojo usodo tako, da bomo sami odločali o naši mošnji in o naši puški. Pri tem je dejal, da je Evropska unija edina tvorba, kjer Slovenija tudi nekaj dobiva, ne samo spušča po Savi navzdol. Kritičen je bil do črpanja evropskih sredstev, ki v zadnjih letih ni bilo optimalno, saj smo počrpali samo 20 odstotkov sredstev.

Po uradnem delu so zbrane zabavali Čuki in Nuša Derenda, kjer so se ob zvokih znanih melodij zavrteli po plesišču tudi liderji strank. Tako je Janez Janša plesal z Alenko Forte, kandidatko za evropsko poslanko. Poleg kandidatov je bilo na taboru opaziti tudi nekatere poslance SDS, med njimi tudi Žana Mahniča, medtem ko je poleg celotnega vodstva SLS-a, bratov Janeza in Marjana Podobnika, bil v prvih vrstah Franc Kangler, predsednik Nove ljudske stranke in prav tako kandidat na evropskih volitvah.

Marjan Podobnik je glede nadaljnjega razvoja SLS med drugim poudaril, da stranko po več letih sporov in izključevanj počasi znova gradijo. Med drugim računa, da bo prišlo do združitve z Novo ljudsko stranko, ki jo vodi nekdanji član SLS Franc Kangler. “Trenutno sodelujemo na vseh področjih in verjamem, da bomo združitev speljali v ustreznem času,” je dejal.

Zanimivo je bilo videti tudi nekatere udeležence tabora, ki so bili v obeh strankah oziroma so izstopili iz SDS kot denimo župan Destrnika Franc Pukšič in župan občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj. V SLS-u jim je očitno uspelo, kljub dejstvu, da so opozicijska stranka, strniti vrste pred evropskimi volitvami.

COMMENTS

Wordpress (0)