Velika Britanija in Združene države Amerike so zadovoljne z obsodilno sodbo za poskus državnega udara v Črni gori – TOPNEWS.si

Velika Britanija in Združene države Amerike so zadovoljne z obsodilno sodbo za poskus državnega udara v Črni gori

Velika Britanija in Združene države Amerike so zadovoljne z obsodilno sodbo za poskus državnega udara v Črni gori

Minister za zunanje zadeve Združenega kraljestva Jeremy Hunt je včeraj izjavil, da je obsodba dveh ruskih obveščevalcev za neuspešen poskus državnega udara v Črni gori še en primer neuspešnih poskusov Rusije, da bi spodkopala evropsko demokracijo.

Združeno kraljestvo: Moskva mora prenehati z napadi

“Ta brezobzirni poskus vojaške obveščevalne službe GRU, da se vmeša v črnogorske parlamentarne volitve in spodkoplje črnogorsko kandidaturo za članstvo v Natu, je le še en primer, kako destabilizirajoče in agresivno je Rusija delovala v zadnjem desetletju,” je napisal Hunt na Twitterju, je sporočilo veleposlaništvo Združenega kraljestva v Črni gori.

Hunt je dodal, da je do obsodilne sodbe dveh ruskih obveščevalcev prišlo v sodnem postopku, katerega preglednost v Črni gori je bila brez primere in da je veliko dokazov zavrglo trditve Rusije, da sta Eduard Šišmakov in Vladimir Popov zbirala gradivo za članek o ruski vojaški prisotnosti v regiji med Prvo svetovno vojno.

“Moskva mora prenehati z napadi, ki spodkopavajo ozemeljsko celovitost in demokratične procese v državah, ki so njene sosede, kot tudi v drugih suverenih državah. Velika Britanija poziva Rusijo, naj izbere drugačno pot – da podpre varnost Evrope, spoštuje mednarodni red, ki temelji na pravilih, zaradi česar so naše družbe varne, kot tudi, da dela skupaj z nami, da bi bili na ravni skupne odgovornosti, ki jo imamo kot stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov,” je napisal Hunt.

ZDA: To je pomemben korak naprej

Veleposlaništvo ZDA v Podgorici je pozdravilo obsodilno sodbo Vrhovnega sodišča Črne gore 14-im osebam, vključno z dvema ruskima agentoma, za neuspešen poskus državnega stavka.

“To je pomemben korak naprej v vladavini prava, ki pošilja močno sporočilo, da so prizadevanja za spodkopavanje demokracije nesprejemljiva,” je objavljeno na Twitterju veleposlaništva ZDA v Podgorici.

Skupaj so dobili 68 let zapora

Spomnimo, da je vrhovno sodišče v Podgorici spoznalo za krive vseh 14 obtoženih zaradi poskusa državnega udara v Črni gori na parlamentarnih volitvah oktobra 2016 in jih obsodilo na skupno 68 let zapora.

Agenta ruske obveščevalne agencije GRU Eduarda Šišmakova in Vladimirja Popova Moskva noče izročiti Črni gori. Obsojena sta bila na 15 oziroma 12 let zapora zaradi organizacije kriminalne združbe, ki je v skladu z obtožnico nameravala vdreti v skupščino Črne gore, ugrabiti ali ubiti takratnega črnogorskega premiera Mila Đukanovića.

Liderja opozicijske, proruske in prosrbske Denokratske fronte (DF) Andrija Mandić in Milan Knežević sta bila obsojena na pet let zapora, zaradi sodelovanja pri organizaciji poskusa terorističnega napada in prevrata.

Z isto sodbo so bili spoznani za krive tudi tudi srbski državljani, večinoma pripadniki srbskega četniškega gibanja, ki so obsojeni na zaporno kazen od enega leta do šest mesecev oziroma do osem let zapora.

COMMENTS

Wordpress (0)