Madurove varnostne sile aretirale drugega človeka venezuelske opozicije Edgarja Zambrano – TOPNEWS.si

Madurove varnostne sile aretirale drugega človeka venezuelske opozicije Edgarja Zambrano

Madurove varnostne sile aretirale drugega človeka venezuelske opozicije Edgarja Zambrano

Venezuelske varnostne sile so po neuspešnem poskusu vojaškega udara prejšnji teden aretirale podpredsednika venezuelskega opozicijskega “kongresa” Edgarja Zambrana.

63-letni Zambrano je eden od prvih opozicijskih voditeljev, ki so se odzvali na klic Juana Guaidoja in odšel na most v Caracas, kjer je bila majhna skupina vojakov, da bi se uprli sedanjemu predsedniku države Nicolasu Maduru.

Edgar Zambrano in Juan Guaido

Na nadvozu avtoceste je Zambrano sprejel priljubljenega opozicijskega voditelja Leopolda Lopeza, ki je kršil hišni pripor, da bi sodeloval pri uporu, in se zahvalil skupini uporniških članov nacionalne garde, ki so nosili modre trakove kot simbol svoje lojalnosti opozicijskemu gibanju.

Venezuelska vlada je napovedala, da so Zambrano in osem drugih članov opozicijskega gibanja obtoženi izdaje domovine in spodbujanja upora zaradi svoje vloge v nemirih prejšnji teden. Dve uri, preden so ga pridržali, je Zambrano dejal, da se ne namerava skrivati, saj ni storil nikakršnega kaznivega dejanja.

Maduro je dejal, da je bil tarča ameriške zarote in pojasnil, da ponudba ameriškega predsednika Donalda Trumpa za odpravo sankcij pripadnikom vojaških sil, ki so se obrnili proti svoji vladi, “krši njihovo čast in dostojanstvo”.

“Donald Trump je rasist, ki je obkrožen z norci,” je zaključil Maduro.

COMMENTS

Wordpress (0)