Nemčija bo uvedla denarno kazen v višini 2500 evrov za starše, ki ne bodo cepili otrok proti ošpicam – TOPNEWS.si

Nemčija bo uvedla denarno kazen v višini 2500 evrov za starše, ki ne bodo cepili otrok proti ošpicam

Nemčija bo uvedla denarno kazen v višini 2500 evrov za starše, ki ne bodo cepili otrok proti ošpicam

Nemški minister za zdravje Jens Spahn (CDU) pripravlja zakon, ki bo z denarno kaznijo v višini 2500 evrov sankcioniral starše, ki svojih ne bodo cepil proti ošpicam.

“Naš cilj je preprečiti okužbo otrok z ošpicami, zato bi morali vsi otroci v vrtcih in šolah imeti potrdilo o cepljenju,” je dejal minister Spahn v intervjuju za Bild am Sonntag.

Za starše, ki tega zakona ne bodo spoštovali, je predvidena globa v višini 2500 evrov ter prepoved prihoda otrok v vrtce.

Starši, ki so že vključili svoje otroke v vrtce in šole, imajo leto dni časa, da dostavijo potrdilo o cepljenju.

“Vsi starši morajo biti prepričani, da njihovih otrok ne bodo okužili drugi otroci,” je pojasnil minister za zdravje.

Po statističnih podatkih epidemiološkega inštituta Robert Koch je 93 odstotkov otrok v Nemčiji cepljenih proti ošpicam. Za izkoreninjenje te bolezni pa strokovnjaki menijo, da je potrebna kvota 95-ih odstotkov.

“Želim izkoreniniti ošpice. Vendar 95 odstotkov ni mogoče doseči, kljub vsem kampanjam in pozivom. Zato moramo poseči po novih ukrepih,” je dejal Spahn, ki po soglasju vladajoče demokrščansko-socialdemokratske koalicije o tem vprašanju, računa na hitro parlamentarno proceduro sprejemanja zakonov.

V zadnjih mesecih so bile šole in vrtci v več delih Nemčije zaprti zaradi velikega števila otrok, ki so se okužili z ošpicami. Doslej cepljenje proti ošpicam v Nemčiji ni bilo obvezno, ampak prostovoljno.

COMMENTS

Wordpress (0)