Zvezde in izjave: “Želel bi si, da bi bila Evropska komisija kot nogometni sodnik” – Marjan Šarec za Sobotno prilogo o tem, da so potrebni boljši liderji v EU – TOPNEWS.si

Zvezde in izjave: “Želel bi si, da bi bila Evropska komisija kot nogometni sodnik” – Marjan Šarec za Sobotno prilogo o tem, da so potrebni boljši liderji v EU

Zvezde in izjave: “Želel bi si, da bi bila Evropska komisija kot nogometni sodnik” – Marjan Šarec za Sobotno prilogo o tem, da so potrebni boljši liderji v EU

“Ideja federalizma ne pride v poštev. Menim, da je Evrope dovolj, dopuščam pa možnost nadaljnjega poglabljanja. Situacija je ustrezna, a potrebujemo bolj kakovostno strukturo. Bolj me skrbi odsotnost voditeljstva…

Na Balkanu smo imeli izkušnje, da so ljudje umirali, medtem ko se je posedalo na konferencah. Ne dogaja se v takšni meri, a že dve leti se pogovarjamo o brexitu in govorimo eno in isto. Ko pride 29. marec, podaljšamo na 12.april, seveda vedoč, da tudi 12. aprila ne bo nič. In potem podaljšamo na oktober. To je trezna odločitev, saj se moramo zavedati, da gre za zgodovinski prelom. Veliko je odvisno od tega in želimo si dogovorjenega odhoda, saj je to znamenje zunanjemu svetu. Zlasti države na Balkanu nas opazujejo. Če si želimo nadaljevati integracijo, gotovo ni dober znak, da se ne moremo dogovoriti o odhodu članice. Bexit na Otoku nima zveze z Evropsko unijo, saj gre za dogajanje znotraj stranke, zato je tudi bil referendum. Lahko mi bo kdo rekel naivnež ali sanjač, ampak želel bi si, da je v ozadju plan B in da brexita sploh ne bi bilo. Izgubiti dve leti v primerjavi s prihodnostjo, če bi ostali skupaj, vseeno ni veliko.

Govorim predvsem o vodenju evropskih institucij. V prihodnje bi si tam želel boljše sheme. Manj pomembna mora biti pripadnost politični skupini. Želel bi si, da bi bila Evropska komisija kot nogometni sodnik. Da bi bila bolj nevtralna in manj politična v strankarskem smislu. Več poudarka mora nameniti tudi vladavini prava.
Ni nepomembno, kaj reče predsednik Evropske komisije. V primeru Slovenije in Hrvaške bi bila prava izjava, da je treba implementirati razsodbo arbitražnega sodišča. Nič več ali manj. Ni se treba postavljati na eno ali drugo stran”.

Slovenski premier Marjan Šarec je dejal, da je članstvo v Evropski uniji najboljše, kar se je zgodilo Sloveniji v njeni zgodovini, je proti federalizaciji EU in se zavzema za pragmatično politiko s poudarkom na nacionalnih interesih, s katerimi se gradijo zavezništva v Evropi.

“Članstvo v EU je najboljša stvar, ki se nam je zgodila v sodobni zgodovini, čeprav smo morda imeli previsoka pričakovanja.”

Toda naš največji problem z EU je, da prestrogo uporabljamo evropske direktive. Vsega, kar prihaja iz evropskih uradov, ne smemo obravnavati kot nekaj svetega in pri tem smo znali biti “bolj papeški od papeža, je dejal Šarec in dodal, da je tako bila na primer prestrogo uveljavljena evropska direktiva o uravnoteženosti prihodkov in odhodkov v državnem proračunu, tako imenovano zlato fiskalno pravilo, ki je bilo zapisano tudi v slovensko ustavo.

Šarec je dodal, da želi v EU voditi suvereno politiko, ki temelji na nacionalnih interesih, in da mora Slovenija pri tem sklepati pragmatična ad hoc zavezništva. Pomembno je, da imamo proaktivno in uravnoteženo zunanjo politiko.

Vsaka članica sledi svojim ciljem in interesom, zato sodelujemo tam, kjer so ti interesi bližji in kje niso – ne sodelujemo. Gre za pragmatično politiko in logično je, da moramo še naprej gledati na interes Slovenije kot države, upoštevati, kaj nam bo koristilo in kaj ne, je dejal Šarec in dodal, da “federalizacija” EU po njegovem mnenju ne pride v poštev in da od EU-ja in njenih institucij ne potrebujemo “več” Evrope za reševanje težav in izzivov.

Zavezništva iščemo z državami, ki so nam blizu, tako da imamo z državami Beneluksa še posebej dobre odnose. Ad ad hoc zavezništva vzpostavljamo na podlagi bližine interesa, je dejal slovenski premier. Tako se z Nemčijo zelo dobro razumemo, tudi s Španijo imamo nekatere skupne točke, kar zadeva sodelovanje v EU.

Dodal je, da nekateri problemi s sosednjimi državami izhajajo iz dejstva, ker je tam na oblasti desnica, medtem ko v Sloveniji na oblasti manjšinska vlada, sestavljena iz strank levice in liberalnega centra.

Če imate s sosedi odprta vprašanja, potem lahko pride do napetosti in naša dolžnost je, da se v teh primerih odzovemo,” je dejal Šarec.

To ne pomeni, da mi stvari zaostrujemo, vendar imamo dolžnost, da se odzovemo, če stvari gredo čez mejo. Če nekdo reče, da je Istra ali slovensko Primorje italijansko, potem je treba povedati, da temu ni tako, je dejal Šarec.

Slovenski premier je kritiziral domačo opozicijo, ker v sporu s Hrvaško o arbitraži ni zavzela enotnega stališča z vlado in je s tem okrepila nacionalne pozicije.

“V zunanji politiki je pomembno, da je usklajena.” Za zaprtimi vrati lahko rečemo, kaj nas skrbi, vendar ne kritizirati vlade v tujini. Na Hrvaškem, v Italiji ali na Madžarskem ne boste našli politikov, ki kritizirajo svojo vlado v tujini in pravijo, da je nič vredna in da je Slovenijo skregala z vsemi sosedi, je dejal Šarec, ki je aludiral na izjave vodje opozicije in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, ki je kritiziral evropsko politiko Šarečeve vlade in njene odnose s sosednjimi državami zaradi različnih dogodkov in protestnih zapisov, ki jih je poslala Slovenija v zadnjih nekaj mesecih.

COMMENTS

Wordpress (0)