Na najnovejšem posnetku liderja islamske države njegov osebni stražar nosi hrvaško orožje – TOPNEWS.si

Na najnovejšem posnetku liderja islamske države njegov osebni stražar nosi hrvaško orožje

Na najnovejšem posnetku liderja islamske države njegov osebni stražar nosi hrvaško orožje

Potem ko je Islamska država pred kratkim objavila posnetek svojega vodje Abu Bakra al Bagdadija, ena podrobnost razkriva, da ima njegov telesni stražar na posnetku pištolo, za katero hrvaški analitiki menijo, da je izdelana na Hrvaškem.

Namreč, neimenovani analitik, specializiran za orožje, ki je v uporabi na Bližnjem vzhodu, je ugotovil, da gre za pištolo HS.9, izdelano v Karlovškem HS Produktu. S podrobno analizo se zdi, da ima neimenovani analitik prav.

Nekatere podrobnosti ročaja so identične, v prid temu govori tudi dejstvo, da je pred nekaj leti vsaj 20.000 takšnih pištol prišlo v roke iraške policije in posebnih enot. Glede na to, da je tamkajšnja lokalna policija znana po tem, da razmetava denar in poceni prodaji vse, kar lahko ponudijo na črnem trgu, je zelo verjetno, da je ta pištola končala v rokah terorista.

To ni edino orožje, ki ga premorejo džihadisti, in je prišlo iz Hrvaške. Tako so tudi puške VHS-2 končale na Bližnjem vzhodu, potem ko jih je zadolžila iraška policija, nato pa prodala dalje..

Američani so se soočali s podobnimi težavami, saj so izdatno financirali lokalno vojsko in policijo. Redno so srečevali “nevidne divizije”, v katerih bi moralo biti na papirju več tisoč vojakov v polni vojaški opremi, dejansko pa je šlo za nekaj sto slabo opremljenih prostovoljcev.

Vojaško opremo in ves ostali material so nadrejeni razprodali, takoj ko so ga dobili v roke. Denar so seveda vlagali v luksuzne vile in avtomobile.

Sicer pa to ni prvič, da se hrvaško orožje nahaja v rokah terorista. Doslej je z Bližnjega vzhoda prišlo že veliko posnetkov in informacij, da so bili med zaplenjenimi kosi orožja tudi minometi, projektili, strelivo, puške in čelade.

COMMENTS

Wordpress (0)