Trump razkril, o čem se je pogovarjal s Putinom: Sodelovanje z Rusi je dobra stvar, ne slaba! – TOPNEWS.si

Trump razkril, o čem se je pogovarjal s Putinom: Sodelovanje z Rusi je dobra stvar, ne slaba!

Trump razkril, o čem se je pogovarjal s Putinom: Sodelovanje z Rusi je dobra stvar, ne slaba!

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj sporočil, da je imel “zelo produktiven” telefonski pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom o številnih vprašanjih, povezanih s Severno Korejo, Ukrajino in Venezuelo, o trgovinski menjavi med državama in jedrskim orožjem. na svojem Twitter profilu je Trump razkril, da sta se oba voditelja pogovarjala celo o preiskavi ZDA o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriški politični sistem, vključno s predsedniškimi volitvami leta 2016, da sta govorila “celo o ruski prevari”, poroča Reuters.

Trump je na Twitterju zapisal: “Govorila sva o trgovini, Venezueli, Ukrajini, Severni Koreji, nadzoru jedrskega orožja in celo” ruski prevari. “Zelo produktivni pogovor.”

“Imel sem dolg in zelo dober pogovor z ruskim predsednikom Putinom, kot sem vedno govoril, veliko preden se je začel “lov na čarovnice”, da sporazumeti se z Rusijo, Kitajsko in drugimi, so dobre, ne slabe stvari,” je dodal Trump v naslednji objavi na svojem Twitter računu.

Pred tem je predstavnica Bele hiše Sara Senders novinarjem povedala, da sta ameriški in ruski predsednik v “zelo pozitivnem pogovoru” razpravljala o več vprašanjih in o možnosti novega večstranskega jedrskega dogovora med ZDA, Rusijo in Kitajsko ali aneksu k obstoječemu strateškemu jedrskemu sporazumu med ZDA in Rusijo.

Prav tako je potrdila, da je pogovor trajal več kot eno uro in da je bila ena izmed tem tudi Muellerjevo poročilo o ruskem vmešavanju v predsedniške volitve v ZDA leta 2016, saj je preiskave o tem vprašanju zaključena.

“Govorila sta tudi o trgovinski menjavi med državama in dejstvu, da se je povečala (kljub sankcijam), odkar je predsednik Trump prevzel mandat. Govorila sta tudi o Severni Koreji, Ukrajini in Venezueli, vse skupaj pa je bil zelo pozitiven pogovor,” je poudarila Sandersova.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je potrdil, da sta se včeraj po telefonu pogovarjala ruski predsednik Putin in predsednik ZDA Trump.

“Telefonski pogovor med Trumpom in Putinom je trajal skoraj 1,5 ure,” je povedal Peskov, je poročal Itar-Tass, ki je navedel, da ruski sekretar za tisk še ni sporočil podrobnosti tega pogovora.

Glede na Trumpova stališča po pogovoru s Putinom bo v prihodnjih mesecih zanimivo spremljati transformacijo slovenske zunanje politike in stališč do sodelovanja z Rusijo in Kitajsko, ki bo očitno morala revidirati nekatera svoja stališča, če bo hotela slediti Donaldu Trumpu in ameriški zunanji politiki.

COMMENTS

Wordpress (0)