Slovenija je letos vrnila Hrvaški več kot 1.500 migrantov – TOPNEWS.si

Slovenija je letos vrnila Hrvaški več kot 1.500 migrantov

Slovenija je letos vrnila Hrvaški več kot 1.500 migrantov

Slovenija je od začetka letošnjega leta vrnila Hrvaški več kot 1.500 migrantov, ki jih je odkrila na svojem ozemlju, policija pa ocenjuje, da bo to vprašanje aktualno tudi v prihodnjih mesecih zaradi visokega pritiska beguncev, ki so skoncentrirani na meji med Hrvaško in BiH, poročajo tako slovenski kot hrvaški mediji, ki se sklicujejo na podatke ministrstva za notranje zadeve RS.

Slovenska policija je od začetka leta do 26. aprila privedla 2585 tujcev iz tretjih držav, kar je precej več kot v enakem obdobju lani, ko so jih našli 1185, še posebej velik priliv migrantov je bil marca (1028), pa tudi konec aprila letos.

V istem obdobju so bili v Hrvaško vrnjeni 1503 migranti, medtem ko je Italija v Slovenijo vrnila 78, Avstrija pa 16 ilegalnih migrantov.

Težava je v tem, da po ocenah v balkanskih državah vzdolž oživljenih migracijskih poti do prehoda v severno in zahodno Evropo, večinoma v BiH, čaka še štiri do pet tisoč migrantov, zato ostaja vprašanje ilegalnih migracij v Sloveniji in Evropi še vedno aktualno pred volitvami v Evropski parlament kot eno od osrednjih vprašanj, ki so jih izpostavile nekatere stranke, zlasti populistične in skrajne desnice, poročajo slovenski kot tudi mediji v soseščini.

Za razliko od velike migracijske krize iz leta 2015/2016. ko so med migranti prevladovali sirski begunci, je zdaj med migranti največ Pakistancev, Alžircev in Maročanov.

COMMENTS

Wordpress (0)