(VIDEO) Ameriški mediji opozarjajo, zakaj ZDA ne odgovarja kaos v Venezueli: Če pade Madurov režim, bo na stotine ton orožja končalo v naslednjih rokah – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ameriški mediji opozarjajo, zakaj ZDA ne odgovarja kaos v Venezueli: Če pade Madurov režim, bo na stotine ton orožja končalo v naslednjih rokah

(VIDEO) Ameriški mediji opozarjajo, zakaj ZDA ne odgovarja kaos v Venezueli: Če pade Madurov režim, bo na stotine ton orožja končalo v naslednjih rokah

Nekdanji predsednik Venezuele Hugo Chavez in njegov naslednik Nicolas Maduro sta izkoristila grožnjo “ameriške invazije” kot izgovor za nakup in skladiščenje ogromnih količin orožja, predvsem iz Rusije. Med letoma 1999 in 2019 je bilo v to državo dobavljeno rusko orožje v vrednosti več milijard dolarjev, financirano iz ruskih posojil.

Čeprav pomanjkanje preglednosti onemogoča natančne podatke, je venezuelska vlada v zadnjih letih v Rusiji kupila najnovejše protiletalske rakete S-300, uvozila več sto tisoč pušk AK-47 in streliva ter nabavila 5000 prenosnih sistemov Igla-S MANPADS (prenosni sistemi zračne obrambe). In prav to je bilo javno prikazano na vojaških paradah v Venezueli ali v vojaških pogodbah, ki so pricurljale v javnost. Nobenega dvoma ni, da je v venezuelski vojski veliko več orožja in opreme, kot nekateri mislijo.

Ejercito de Liberacion Nacional (ELN), kolumbijsko gverilsko gibanje, ima bazo v Venezueli in dobre odnose z vojsko.

Tudi brazilske skupine za trgovino z mamili bi imele koristi od morebitnega kolapsa režima v Venezueli. Skupini, kot sta brazilska Familia do Norte (Severna družina) in dominantna Primeiro Comando da Capital (PCC), sta vzpostavili prisotnost v več državah v regiji. Brazilske tolpe, zlasti PCC, so že vpletene v tihotapljenje venezuelskega vojaškega orožja v Brazilijo.

Skupine, kot sta ELN in morda Zeta v Mehiki, imajo močan interes za nakup MANPADS, nekatere od teh skupin pa so že uspešno nabavile to orožje, ugotavlja Pregled stanja malega orožja (Small Arms Survey). Poročilo State Departmenta iz leta 2017 je poudarilo smrtonosnost MANPADSa: od leta 1975 so bile rakete izstreljene na približno 40 civilnih letalih po vsem svetu, pri čemer je bilo sestreljenih 28 letal.

Poleg tega bi širjenje večjih količin konvencionalnega orožja – vključno s tistimi, ki so bila prodana tudi iz Združenih držav – omogočilo kriminalnim združbam, da izvajajo kazniva dejanja in povzročajo velike težave vladam v regiji.

Gverilske skupine in druge transnacionalne kriminalne združbe favorizirajo orožja, kot so AK-47, ostrostrelske puške in eksplozivi C4, kot svoje standardno orodje za delovanje v terorističnih napadih, ropih in napadih na varnostne sile.

Venezuelska vojska ima veliko tega in kmalu bi lahko bila najboljši ponudnik. Še bolj je zaskrbljujoča informacija, da bo dolgo pričakovana ruska tovarna orožja začela delovati v Venezueli do konca leta 2019, ki obljubljala proizvodnjo dodatnih 25.000 pušk na leto.

COMMENTS

Wordpress (0)