Merklova zavrnila Orbanov poziv k sodelovanju z desničarsko populističnimi strankami – TOPNEWS.si

Merklova zavrnila Orbanov poziv k sodelovanju z desničarsko populističnimi strankami

Merklova zavrnila Orbanov poziv k sodelovanju z desničarsko populističnimi strankami

Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila poziv madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana k sodelovanju z desničarsko-populističnimi strankami po volitvah v Evropski parlament.

“Popolnoma podpiram stališče Manfreda Weberja, da po volitvah ne bo nikakršnega sodelovanja z desnimi strankami,” je dejala nemška kanclerka med svojim bivanjem v prestolnici Nigra Niameyu, kjer je trenutno na uradnem obisku.

Merklova je obenem poudarila, da je Evropska ljudska stranka (EPP) trenutno suspendirala članstvo madžarske konzervativne stranke Fidesz, ki jo vodi Orban.

“Kdo je za migracije in kdo proti”

Orban je na srečanju z italijanskim notranjim ministrom in predsednikom desničarsko populistične lige Matteom Salvinijem pozval konservativce, da se pridružijo Zavezništvu narodov in nacij, ki ga Salvini namerava ustanoviti po volitvah v Evropski parlament, da bi združil sile skrajno desničarske orientacije.

“Odločilno vprašanje je, kdo je za migracije in kdo je proti”, je pojasnil Orban, pri čemer je ugotovil, da so stranke levo od EPP v Evropskem parlamentu za migracije, stranke desno, kot je Salvinijeva, pa proti.

Kot je že napovedala, se bo Salvinijevem bloku pridružila tudi nemška desno populistična Alternativa za Nemčijo (AfD).

Nova predsednica nemške Krščansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je Orbana opozorila, da bi lahko vsak nadaljnji korak v desno njegove desničarske stranke Fidesz pomenil trajno izključitev iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP).

COMMENTS

Wordpress (0)