Zaradi podnebnih sprememb bodo komarji in klopi po Evropi prenašali vedno več nalezljivih bolezni – TOPNEWS.si

Zaradi podnebnih sprememb bodo komarji in klopi po Evropi prenašali vedno več nalezljivih bolezni

Zaradi podnebnih sprememb bodo komarji in klopi po Evropi prenašali vedno več nalezljivih bolezni

Infektologi opozarjajo, da bi se Evropa zaradi podnebnih sprememb lahko soočila s povečanim tveganjem širjenja bolezni, ki jih prenašajo komarji in klopi.

Širjenje komarjev je že povzročilo pojav virusa denga v Franciji in na Hrvaškem (primeri tudi na Pelješcu leta 2010), malarije v Grčiji, bolezen Zahodnega Nila v več državah jugovzhodne Evrope in virusa chikungunye v Italiji in Franciji.

“Sredozemska Evropa je zdaj deloma tudi tropska regija, kjer se je tigrasti komar že udomačil,” je dejal Giovanni Rezza, direktor oddelka za nalezljive bolezni na Inštitutu za javno zdravje v Rimu.

“Agencije za javno zdravje morajo izboljšati nadzor”

Skupaj s profesorjem Janom Semenzom iz Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) avtor poroča o možnem širjenju teh bolezni na evropsko celino.

“Agencije za javno zdravje morajo izboljšati nadzor, na primer prek sistemov zgodnjega opozarjanja, in povečanja ozaveščenosti o možnih tveganjih med zdravstvenimi delavci in v širši javnosti,” je dejal Semenza.

Pred tem je širjenje virusa denga bilo omejeno na tropska in subtropska območja, saj so nizke temperature uničevale ličinke in jajčeca komarjev, pojasnjujejo znanstveniki.

“Vendar pa podnebne spremembe niso edini dejavnik širjenja prenosljivih nalezljivih bolezni v Evropi,” opozarja Semenza.

K temu prispeva globalizacija in urbanizacija, je poudaril.

Bolezni prenašajo komarji in klopi

V nekaterih delih severne Evrope pa se povečujeta encefalitis in lymska boreliosa, bolezni, ki se širita z okuženimi klopi.

Tople zime in zgodnja vroča poletja bi lahko v prihodnosti pripomogla k povečanju števila klopov, pravijo strokovnjaki.

V Evropski uniji se v povprečju vsako leto pojavi približno 65.000 primerov lymske borelioze.

Težko je napovedati, kako hitro se bodo v prihodnosti širile nalezljive bolezni, ker je slednje odvisno od več dejavnikov, temperature, mednarodnih potovanj in prilagajanja na podnebne spremembe.

COMMENTS

Wordpress (0)