(VIDEO) Ekskluzivno – Reportaža in posnetki notranjosti ruske raketne križarke Moskva z jedrskim arzenalom – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ekskluzivno – Reportaža in posnetki notranjosti ruske raketne križarke Moskva z jedrskim arzenalom

Pogovor

(VIDEO) Ekskluzivno – Reportaža in posnetki notranjosti ruske raketne križarke Moskva z jedrskim arzenalom

“Sirski ekspres”, kot ljubkovalno Rusi imenujejo Črnomorsko floto, je zasidran v vojaški bazi ruske vojske v Sevastopolu kot del ruske vojaške mornarice.

Ladje in podmornice so stacionirane v Črnem in Azovskem morju. Največ jih je seveda v Sevastopolu na Krimu, ki je nekako postal sinonim za to floto, ki jo je maja 1783 ustanovila ruska cesarica Katarina Velika na podlagi nasveta kneza Potemkina po pridružitvi Krima carski Rusiji. Istočasno pa so leta 1917 začeli graditi mesto Sevastopol kot glavno pomorsko bazo za floto.

Tako mesto kot sama vojaška baza sta nabita z zgodovino in slavnimi bitkami. Ravno v teh dneh je potekalo slavje ob 75. obletnici osvoboditve Krima, ene od največjih bitk druge svetovne vojne, ki je trajala več kot 35 dni in se je začela 8. aprila 1944 je trajala do maja 1944. V tako-imenovani krimski ofenzivi je padlo 100.000 mož, od tega več kot 60.000 nemških. Sovjeti, ki so imeli prvič v bitkah druge svetovne vojne manjše izgube kot Nemci, so imeli 30.000 mrtvih in prav toliko ranjenih.

Ob obletnici zgodovinskih dogodkov nas je najprej na svojo osebno jahto sprejel poveljnik Črnomorske flote vice admiral Igor Kasatonov, ki je imel roko nad jedrskim arzenalom Rusije. Osebna jahta poveljnika črnomorske flote nas je najprej odpeljala do morskih grebenov, kjer je sledilo tradicionalno polaganje venca v vodo, nas je odpeljala do ruske raketne križarke Moskva, ki ima v svojem arzenalu tudi jedrsko orožje in je do nedavnega varovala tudi rusko letalsko bazo v Siriji.

Kot eden redkih tujih novinarjev oziroma najverjetneje pa edini, ki je lahko posnel famozno raketno križarko od znotraj ter spil kavo s posadko in poveljniki ruske Črnomorske flote, lahko rečem, da gre za zanimivo izkušnjo, saj je raketna križarka sodelovala v številnih operacijah, na njej pa so potekala tudi številna srečanja svetovnih voditeljev.

Kako je potekal dan na ruski raketni križarki pa v nadaljevanju…

Najbolj fascinanten podatek o raketni križarki Moskva je, da njen tank drži kar trideset vagonov oziroma cistern goriva. Ima praktično vse, tudi molilnico in spovednice, kar pusti globok vtis na obiskovalca, saj je prostor prava mala cerkev z ikonami pravoslavnih svetnikov. Človek bi dejal, da to ne gre skupaj z jedrsko oborožitvijo, ki jo nosi, vendar tako častniki in admirali poudarjajo mirovno komponento, češ Rusija nikogar ne ogroža in ga ne bi napadla, ampak ne bo si pustila žugati.

Sicer je mornarjem in častnikom na ladji prepovedano govoriti o politiki in v jedilniški kabini o tem ne razpravljajo. Pred pomembnimi odločitvami imajo posvet, kjer lahko vsak od najnižjega častnika naprej pove svoje mnenje.

Sicer je zanimivo, da je mornarica posebna kasta, kjer praktično celotne družine, od dedov, očetov in sinov delajo v njej. Eden od najbolj zanimivih osebnosti je bil admiral Kasatonov, bivši poveljnik črnomorske flote, ki kljub svojim letom še vedno opravlja dolžnosti na obrambnem ministrstvu kot svetovalec. Njegov oče je bil prav tako admiral, sam pa se je proslavil, ker ob razpadu Sovjetske zveze ni hotel predati Črnomorske flote Ukrajini. Vztrajal je, da je to ruska flota.

In če nekoliko aktualiziramo na sedanjo situacijo, kjer je Rusija zaradi Krima dobila sankcije ZDA in EU, je po obisku na Krimu v Sevastopolu, vsaj po vtisih, ki sem jih dobil, zelo malo ali nikakršnih možnosti, da bi Rusija po vrnitvi Krima, ki je praktično že skoraj 250 let tako ali drugače v ruskih rokah, brez vojne vrnila Krim Ukrajini.

Sicer že sam vtis, kjer so zgradili novo letališče, ceste ter pospešeno gradijo ostalo infrastrukturo jasno, da bodo Rusi na Krimu, kjer je večina prebivalstva ruskega, ostali dlje časa.

Na vprašanje, kdo je največji sovražnik Rusije, je admiral Kasatonov brez odlašanja dejal Nato.

Na vprašanje, zakaj je Krim tako pomemben, admiral Kasatonov pove, da gre za strateško lego. Bolgarija, Romunija, Bospor so hitro dosegljivi. Kasatonov pravi, “da bodo na Krimu ostali večno, nikoli v 250 letih se niso umaknili in se tudi v naslednjih pol stoletja ne bomo”. Ob tem je zanimiv odnos do vojske, vojakov in oficirjev, kjer je v primerjavi z nami, vojska za njih svetinja in oficirji so deležni še prav posebne časti. Nenazadnje to dokazuje tudi dejstvo, da ima poveljnik Črnomorske flote svojo jahto, ki je primerljiva z jahtami bogatašev in ima na razpolago “zverzirano” ekipo vojaških častnikov.

COMMENTS

Wordpress (0)