Dramatično opozorilo strokovnjakov: Džihadisti bežijo z Bližnjega vzhoda in pripravljajo nove krvave napade v naslednjih državah – TOPNEWS.si

Dramatično opozorilo strokovnjakov: Džihadisti bežijo z Bližnjega vzhoda in pripravljajo nove krvave napade v naslednjih državah

Dramatično opozorilo strokovnjakov: Džihadisti bežijo z Bližnjega vzhoda in pripravljajo nove krvave napade v naslednjih državah

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo pripadniki teroristične skupine Islamska država izvedli nove teroristične napade v priljubljenih, svetovno znanih letoviščih.

Neimenovani viri britanskega Telegrapha pravijo, da teroristi bežijo iz Iraka in Sirije in da načrtujejo napade na najbolj ranljivih lokacijah, kot so Indija, Maldivi, Kenija in Tanzanija.

Po padcu samorazglašenega kalifata naj bi pripadniki teroristične skupine preusmerili svojo pozornost na napade po vsem svetu.

“Ta sprememba taktike je zaskrbljujoča. Ko so se ukvarjali z vodenjem de facto države, so porabili veliko časa za zadeve npr., kot so finance, zdravstvo, oskrba z gorivom, trgovanje z elektriko,… To je zahtevalo veliko časa, zdaj pa se s tem ne ukvarjajo in imajo čas za širjenje propagande s pomočjo napadov, “je dejal vir.

Drugi vir meni, da je padec samoprazglašenega kalifata fantastična zadeva, vendar ustvarja kratkoročne in srednjeročne probleme širjenja pripadnikov islamske države po svetu, ki bodo poskušali izvesti napade, da bi širili sporočila islamske države.

Teroristični samomorilski napadalci s Šri Lanke naj bi bili namreč v stikih z voditelji islamske države v Iraku.

“Obstajajo možnosti, da se bodo podobni napadi v bližnji prihodnosti zgodili v južnoazijskih državah. Islamska država pa bo uporabljala isto strategijo samomorilskih napadov iz Šrilanke, saj se je pokazala kot uspešna,” pravijo neimenovani viri.

COMMENTS

Wordpress (0)