Španci volijo novo vlado: Najbolj negotove parlamentarne volitve doslej, tretjina volivcev je neodločenih! – TOPNEWS.si

Španci volijo novo vlado: Najbolj negotove parlamentarne volitve doslej, tretjina volivcev je neodločenih!

Španci volijo novo vlado: Najbolj negotove parlamentarne volitve doslej, tretjina volivcev je neodločenih!

V Španiji danes potekajo parlamentarne volitve, ki so najbolj polarizirane v zadnjih nekaj desetletjih, z negotovostjo glede tega, kdo bo zmagovalec, in verjetnostjo vrnitve skrajne desnice v parlamentarne klopi.

Na volitvah ima pravico glasovanja skoraj 37 milijonov španskih državljanov, ki bodo izvolili 350 članski kongres. Volišča so odprta od devetih, zaprli pa jih bodo ob 20. uri. Prve rezultate pa bodo sporočili nekaj ur kasneje.

Ankete zadnjega tedna predvolilne kampanje so pokazale, da se približno tretjina potencialnih volivcev še ni odločila koga bo volila. Po ocenah agencij nobena stranka ne bo dobila dovolj sedežev, da bi neodvisno oblikovala vlado.

 

V tekmi sodelujejo poleg tradicionalnih strank levega in desnega centra še Španska socialistična delavska stranka (PSOE), Ljudska stranka (PP), levičarska Podemos, pa tudi Državljanski center in desničarski Vox.

Anketa, ki jo je objavil El Pais, kaže, da bi največjo podporo dobili socialisti premiera Pedra Sancheza z nekaj manj kot 30 odstotki glasov, kar pomeni, da imajo največje možnosti za sestavo koalicijske vlade.

Še posebej nepredvidljiv je rezultat desničarske stranke Vox, ki je v začetku leta dosegla nepričakovan, zgodovinsko visok rezultat na regionalnih volitvah v južni pokrajini Andaluziji.

Ankete kažejo, da bi lahko nasprotniki neodvisnosti Katalonije in velikega pritoka migrantov po skoraj štirih desetletjih ponovno vstopili v parlament.

Poleg 350 poslancev, Španci volijo tudi 208 članov senata, v katerem so zastopane pokrajine, in kjer od leta 2011 dominira konzervativna ljudska stranka (PP).

COMMENTS

Wordpress (0)