Putin: Razmišljamo o tem, da bi vsem Ukrajincem olajšali pridobivanje ruskega državljanstva – TOPNEWS.si

Putin: Razmišljamo o tem, da bi vsem Ukrajincem olajšali pridobivanje ruskega državljanstva

Putin: Razmišljamo o tem, da bi vsem Ukrajincem olajšali pridobivanje ruskega državljanstva

Moskva razmišlja, da bi vsem Ukrajincem olajšala pridobivanje ruskega državljanstva, je v Pekingu dejal predsednik Vladimir Putin.

“Razmišljamo o poenostavitvi postopka za dodelitev državljanstva vsem Ukrajincem, ne samo prebivalcem Luganske in Donecke republike,” je dejal Putin novinarjem in opozoril na separatistični republiki na ukrajinskem vzhodu, ki ju mednarodna skupnost ne priznava.

Rusija je v sredo tudi napovedala, da je olajšala pridobitev ruskega državljanstva prebivalcem uporniških območij v Ukrajini, kar pa so Kijev in nekatere zahodne države obsodile kot napad na suverenost te nekdanje sovjetske republike.

Izpolnjevanje obveznosti do novih državljanov

Ruski predsednik je v soboto ponovno spregovoril o tem ukrepu in dodal, da bo njegova država izpolnila “vse obveznosti do novih ruskih državljanov”.

“Ko bodo dobili ruski potni list, bodo prebivalci na vzhodu Ukrajine prejeli socialno pomoč, pokojnine, bonuse in vse, kar jim pripada,” je dejal in dodal, da ta izplačila ne bodo obremenjevala ruskega proračuna, ker so “vračunana”.

Poleg tega je dejal, da bodo prebivalci na teh območjih “načeloma” lahko prejemali tako rusko kot ukrajinsko pokojnino hkrati.

Putin je takšno odločitev zagovarjal na tiskovni konferenci v četrtek po svojem prvem srečanju na vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Džong-unom v Vladivostoku na Daljnem vzhodu Rusije.

Sobotna novica o ruskem državljanstvu za vse Ukrajince je sprožila kritike Ukrajine.

“Rusija želi okrepiti eskalacijo in kaos v Ukrajini in še naprej drobi pravila igre,” je v soboto preko Twitterja sporočil Dmitro Kubel, stalni predstavnik Ukrajine pri Svetu Evrope.

Kijev pa je pozval Svet Evrope, naj sprejme ukrepe, s katerimi bi preprečil Rusiji, da bi uresničila svoje namene.

COMMENTS

Wordpress (0)