Macronov hladen tuš za Hrvate, Bolgare in Romune? Prizadeva si za novo Schengensko območje! – TOPNEWS.si

Macronov hladen tuš za Hrvate, Bolgare in Romune? Prizadeva si za novo Schengensko območje!

Macronov hladen tuš za Hrvate, Bolgare in Romune? Prizadeva si za novo Schengensko območje!

Francoski predsednik Emmanuel Macron je 25. aprila pred 320 novinarji dejal, da se zavzema za nova pogajanja o schengenskem območju, katerih rezultat bi lahko bilo “schengensko območje z manj državami članicami,” je poročal Euroactiv.

Macron je ocenil, da “skupne meje, Schengen in Dublinski sporazum ne delujejo več, misleč na neuspeh Evropske unije, da bi revidirala azilni sistem.”

V skladu z določbami Dublinskega sporazuma je država članica, ki je odgovorna za reševanje prošenj za azil za begunce ali migrante, prva država, v katero so prosilci za azil vstopili.

Vendar pa je begunska kriza, ki je prizadela Evropo v obdobju 2015–2016 pokazala, da večina prosilcev za azil ne želi ostati v državi prvega vstopa v EU (najpogosteje v Grčiji, Italiji ali Španiji), temveč poskušajo doseči Nemčijo ali Švedsko.

Macronova ideja o novih pogajanjih o schengenskem območju z manj državami članicami ni novost. Na neformalnem vrhu EU lani v Salzburgu je kritiziral države Višegrajske skupine (Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška), ker so zavrnile prevzem migrantov v okviru programa Evropske komisije za razmestitev.

Francoski predsednik je ob tej priložnosti dejal, da bodo “države, ki ne izkazujejo solidarnosti, sčasoma morale zapustiti Schengen in ne bodo več prejemale finančne pomoči iz strukturnih skladov.”

Schengensko območje z manj državami članicami bi po mnenju Euroactiva najverjetneje izključilo Grčijo, ki je glede učinkovitosti pri obravnavanju prošenj za azil obravnavana kot problematična članica.

“To bi prav tako pomenilo “polivanje s hladno vodo” za tri države kandidatke za schengensko območje, Bolgarijo, Romunijo in Hrvaško, ki si prizadevajo vstopiti v schengensko območje,” piše Euroaktiv.

COMMENTS

Wordpress (0)