Rusija: ZDA so si vzele pravico do nenadzorovane trgovine z orožjem – TOPNEWS.si

Rusija: ZDA so si vzele pravico do nenadzorovane trgovine z orožjem

Rusija: ZDA so si vzele pravico do nenadzorovane trgovine z orožjem

Odločitev ZDA, da odstopijo od sporazuma o svetovni trgovini z orožjem, bo po eni strani verjetno povzročila resno škodo mednarodni varnosti, po drugi strani pa bo Združenim državam omogočila nenadzorovano trgovino z orožjem, je dejal ruski senator Franc Klincevič.

Prav tako je dejal, da Rusija ne bo krenila po stopinjah ZDA in bo ratificirala omenjeni dokument.

“Ta odločitev Američanov bo povzročila ogromno škodo mednarodni varnosti. V svetu se bo pojavila velika napetost. Združene države Amerike bodo zdaj nenadzorovano trgovale z orožjem in povečale prodajo lastnega orožja,” je opozoril ruski senator.

Klincevič je dodal, da ta ameriška odločitev govori le o dejstvu, da je ameriško orožje v zadnjih letih postalo nekonkurenčno.

“Ta odločitev bo Združenim državam Amerike omogočila, da bodo silile druge države, naj kupujejo njihovo orožje pod pritiskom, kot je to zdaj primer s Turčijo,” je dejal ruski uradnik.

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da so se ZDA odločile, da umaknejo podporo Sporazumu o svetovni trgovini z orožjem.

Ta sporazum ureja mednarodno trgovino s konvencionalnim orožjem, vključno z orožjem malega kalibra, tanki, bojnimi letali in ladjami, poroča AP.

ZDA so sporazum podpisale leta 2013, vendar ga niso nikoli ratificirale.

COMMENTS

Wordpress (0)