Kitajski predsednik pozval k zavrnitvi protekcionizma – TOPNEWS.si

Kitajski predsednik pozval k zavrnitvi protekcionizma

Kitajski predsednik pozval k zavrnitvi protekcionizma

Kitajski predsednik Si Džinping je danes pozval desetine svetovnih voditeljev, da zavrnejo politiko protekcionizma in se pridružijo njegovemu globalnemu infrastrukturnemu projektu “En pas, ena pot” (BRI) in tako poskušal odpraviti dvome in zastraševanja v več sto milijard dolarjev vredno pobudo.

Vladimir Putin in Si Džinping

V nagovoru voditeljem iz 37 držav Evrope, Afrike, Azije in Latinske Amerike, je Si Džinping s tem pozivom odprl zadnji dan tridnevnega gospodarskega foruma.

“Moramo zgraditi odprto svetovno gospodarstvo in zavrniti protekcionizem,” je dejal Si svetovnim voditeljem, med katerimi so tudi ruski predsednik Vladimir Putin, italijanski premier Giuseppe Conte in pakistanski voditelj Imran Khan.

Podoben poziv k zavračanju protekcionizma in unilateralizma po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavlja tudi osnutek izjave, ki naj bi jo sprejeli ob koncu srečanja.

Gre za očiten udarec ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in njegovi protekcionistični in izolacionistični politiki pod sloganom Najprej Amerika. Med predstavniki okoli stotih držav, ki se udeležujejo srečanja, ni nobenega iz ZDA.

S svojo osebno oblikovano zunanjo politiko kitajski predsednik Si poskuša ponovno obnoviti staro Svileno pot in z velikimi naložbenimi projekti v pomorski, železniški in cestni promet povezati Azijo z Evropo in Afriko. Kitajske banke bodo financirale projekte v vrednosti več sto milijard dolarjev.

Cilj kitajske pobude je preko velikih infrastrukturnih projektov obnoviti nekdanjo svilno pot med Evropo in Kitajsko. Peking je od leta 2013 do zdaj v projekt vložil okoli 90 milijard dolarjev, medtem ko so kitajske banke zagotovile med 200 in 300 milijard dolarjev posojil.

Si Đinping in Giuseppe Conte

Projekt, ki vključuje železniške in cestne projekte v Aziji, Afriki in Evropi, je ocenjen na kar tisoč milijard dolarjev. Voditelji zahodnih držav opozarjajo na pasti zadolževanja pri projektu. Šrilanka je bila lani Kitajski prisiljena v 99-letni najem odstopiti del pristanišča, potem ko ji je bila nezmožna odplačati 1,4 milijarde dolarjev vredno posojilo. Kljub opozorilom, tudi iz Washingtona, se mu pridružuje vse več držav.

“Čim več držav in podjetij moramo spodbuditi k sodelovanju in tako razširiti skupne interese,” je dejal kitajski predsednik Si Džinping.

Po Italiji v projekt tudi Švica

Ta mesec se je kitajskemu projektu “En pas, ena pot” kot prva članica skupine sedmih najrazvitejših držav G7 pridružila Italija, kot druga izmed najbolj razvitih držav bo k projektu pristopila tudi Švica.

Kitajski predsednik je ob kritikah pobude v petek na odprtju mednarodne konference obljubil večjo preglednost, več sodelovanja med državami, večjo skrb za okolje in boj proti korupciji. Zavrnil je očitke voditeljev zahodnih držav, ki opozarjajo na pasti zadolževanja pri projektu in trdijo, da je geopolitično sredstvo, s katerim želi Kitajska postati globalna supersila. Napovedal je tudi, da bo Kitajska odpravila tiste subvencije za svoja podjetja, ki ovirajo pošteno konkurenco, kar je glavna zahteva ZDA pred nadaljevanjem trgovinskih pogajanj prihodnji teden.

COMMENTS

Wordpress (0)