EU nemškim proizvajalcem avtomobilov: “Združili ste moči, da bi se izognili čisti tehnologiji” – TOPNEWS.si

EU nemškim proizvajalcem avtomobilov: “Združili ste moči, da bi se izognili čisti tehnologiji”

EU nemškim proizvajalcem avtomobilov: “Združili ste moči, da bi se izognili čisti tehnologiji”

“Evropska komisija je v začetku meseca obtožila nemške proizvajalce avtomobilov, da so združili moči, da bi se izognili uporabi čiste tehnologije, ki bi zmanjšala raven škodljivih emisij, je poročal CNN.

Volkswagen, BMW in Daimler so kršili pravila proti ustvarjanju monopola na trgu tako, da so se dogovorili, da bodo prestavili uvedbo dveh sistemov za čiščenje izpušnih plinov med leti 2006 in 2014, je sporočila Evropska komisija.

Zavajali potrošnike

Glavna funkcionarka EU za regulacijo konkurence na trgu Margrethe Vestager je pojasnila, da v skladu z zakoni o zaščiti tržnega tekmovanja podjetja sodelujejo pri izboljšanju svojih proizvodov, vendar pa ni prav, da se dogovarjajo, da ne bodo tekmovali v kakovosti.

“Zaskrbljeni smo, da se je to pravkar zgodilo v tem primeru,” je dejala. “Kot rezultat tega so bili evropski potrošniki morda prikrajšani za možnost nakupa avtomobilov z najboljšo razpoložljivo tehnologijo”.

Denarna kazen

Komisija je napovedala, da bodo proizvajalci avtomobilov imeli možnost komentirati zgornje preliminarne ugotovitve. Korporacije, v kolikor se jim bo dokazala krivda, čaka denarna kazen v višini do 10% svoje letne prodaje.

Daimler (DDAIF), lastnik Mercedes-Benza, je sporočil, da “intenzivno sodeluje” z Evropsko komisijo in da so prepričani, da ne bodo prejeli denarne kazni.

To je nov udarec za ugled nemške avtomobilske industrije, ki si še ni opomogla zaradi škandala iz leta 2015, ko je Volkswagen priznal, da je na ekoloških testih manipuliral z emisijami izpušnih plinov.

COMMENTS

Wordpress (0)