Ekskluzivno z ruskimi generali in admirali Črnomorske flote: Reportaža ob 75. obletnici osvoboditve Krima in Sevastopola s poveljnikom famozne Črnomorske flote vice admiralom, generali in veterani druge svetovne vojne – TOPNEWS.si

Ekskluzivno z ruskimi generali in admirali Črnomorske flote: Reportaža ob 75. obletnici osvoboditve Krima in Sevastopola s poveljnikom famozne Črnomorske flote vice admiralom, generali in veterani druge svetovne vojne

Ekskluzivno z ruskimi generali in admirali Črnomorske flote: Reportaža ob 75. obletnici osvoboditve Krima in Sevastopola s poveljnikom famozne Črnomorske flote vice admiralom, generali in veterani druge svetovne vojne

Na Krimu v Sevastopolu je včeraj potekala slovesnost in mednarodna konferenca, na kateri smo imeli priložnost od blizu spremljati dogajanje povezano z zgodovinskimi dogodki, kjer je leta 1944 potekala ena najbolj znanih bitk druge svetovne vojne, bitka za Krim in osvoboditev Sevastopola, kjer je padlo nekaj manj kot 100.000 vojakov od tega približno 60.000 nemških vojakov ter več kot 30.000 sovjetskih vojakov, prav toliko pa je bilo ranjenih. Bitko sicer Rusi imenujejo drugi Stalingrad.

Operacijo, ki je trajala od 8. aprila 1944 do 12. maja 1944 so danes obeležili s spominsko slovesnostjo in polaganjem vencev ter mednarodno konferenco veteranskih organizacij in protifašistov iz evropskih držav in nekdanjih sovjetskih republik, tudi iz držav nekdanje Jugoslavije, Slovenije, Madžarske, Avstrije in Bolgarije.

Bolj kot sama slovesnost je bilo zanimivo vzporedno dogajanje, kjer se je pokazalo, da takšnih dogodkov, na katerem so sodelovali tako ruski veterani kot tudi aktualni predstavniki ruskega vojaškega vrha, predvsem iz vrst Črnomorske flote, sicer udarne moči ruske vojske, ki je na Sevastopolu stacionirana že zgodovinsko več kot 250 let.

Polotok Krim je namreč strateško oporišče ruske vojske, ki ga je leta 1954 Nikita Hruščov podaril Ukrajini, kar je bila po mnenju Rusov zgodovinska napaka.

Po razpadu Sovjetske zveze in osamosvojitvi Ukrajine je status polotoka Krim postal problematičen ravno zaradi velike ruske vojaške baze v Sevastopolu, kjer ima svojo bazo Črnomorska flota. Državi sta zaplet rešili najprej z najemom, ki naj bi se po dopolnitvi leta 2010 iztekel leta 2040, vendar je leta 2014 po referendumu, na katerem so se prebivalci Krima večinsko s 97 odstotki odločili za vrnitev pod okrilje Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon o vrnitvi Krima Rusiji, čemur sta nasprotovali tako ZDA kot EU in nato uvedli sankcije proti Rusiji.

Sodeč po včerajšnjih nastopih ruskih veteranov predvsem z območja Krima, ki je območje z okoli 26.000 kvadratnimi kilometri ter dobrima dvema milijonoma prebivalcev, ki so Krim omenjali kot sveto rusko zemljo, ni nobenih možnosti, da bi Rusija brez vojne prepustila Krim.

Rusija je po oceni sodelujočih z vrnitvijo Krima spet postala geopolitična sila. Črnomorska flota pa je sodelovala tudi v zadnji operaciji v Siriji in pred tem na drugih kriznih žariščih.

Na včerajšnjih slovesnosti, ki smo jo spremljali kot verjetno edini evropski medij, je sodeloval tudi vice admiral in poveljnik Črnomorske flote Aleksander Aleksejevič Moiseev, ki je pripravil tudi sprejem za udeležence mednarodne konference ob 75. obletnici osvoboditve Krima in Sevastopola.

Vice admiral Moiseev je zanimiv človek, ker je v svoji vojaški karieri imel roko tudi nad jedrskim orožjem Rusije, saj je poveljeval posebnim enotam ruske vojske.

Sicer lahko rečem, da je bil sprejem poln zdravic, ki jim je sledil tradicionalni ruski velik ura, ura, uraass in seveda obvezna ruska vodka parlament, kjer je potrebno izprazniti šilček do dna. To pa zna biti precej naporno in seveda zahteva precej kondicije.

Več sledi v nadaljevanju…

COMMENTS

Wordpress (0)