Zvezde in izjave – Predsednik Slovenije Borut Pahor: ZDA so naš partner. So naš zaveznik. To Ruska federacija ni, to tudi Kitajska ni! – TOPNEWS.si

Zvezde in izjave – Predsednik Slovenije Borut Pahor: ZDA so naš partner. So naš zaveznik. To Ruska federacija ni, to tudi Kitajska ni!

Zvezde in izjave – Predsednik Slovenije Borut Pahor: ZDA so naš partner. So naš zaveznik. To Ruska federacija ni, to tudi Kitajska ni!

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je tako izjasnil o slovenskih partnerjih in zaveznikih v današnjem multipolarnem svetu, kjer si vsak pameten državnik prizadeva, da bi njegova država imela čim več zaveznikov, prijateljev ter poglobljenega in razširjenega gospodarskega sodelovanja. Tako je tako pametno, nas uči zgodovina. Seveda je izjava nedvomno takoj romala preko diplomatskih depeš veleposlanikov v prijateljski Washington ter po novem nepartnersko Moskovo in Peking. Odmevala pa je tudi širše, v Bruslju, Berlinu, Parizu, Londonu in še kje. Nedvomno pa je prispevala k dvigu mednarodnega ugleda Slovenije v svetu.

Pa si v nadaljevanju privoščimo malo politične satire. Na tem mestu se postavlja vprašanje, kakšen je bil odziv naših zaveznikov in partnerjev v Washingotnu? Ameriški predsednik Donald Trump je bil v zvezi z izjavo predsednika Slovenije tako vesel, da se je takoj odločil gostiti predsednika Slovenije na državniškem obisku v Beli hiši kar cela dva dni. Nemudoma je obvestil veleposlanika Slovenije v ZDA, da si želi s soprogo čimprej obiskati prijateljsko Slovenijo. Takoj je naložil ameriškim gospodarstvenikom, da povečajo in razširijo svoje velike investicije v partnersko Slovenijo. ZDA pa bodo na široko odprle svoj trg za slovenske proizvode. Odločil se je tudi, da bo ameriška vojaška industrija donirala vojaško opremo “obubožani” slovenski vojski. Nedvomno pa bo pritisnil na sosednjo Hrvaško, da takoj začne z implementacijo arbitražne sodbe in se začne do Slovenije obnašati kot partner in zaveznik. Za nameček pa bo podprl vsa slovenska prizadevanja v multilateralnih institucijah, kjer imajo ZDA glavno besedo.

Kaj pa v Moskvi? Ruski predsednik Vladimir Putin, kar ni mogel verjeti svojim očem. Zaradi izjave slovenskega predsednika ni mogel spati kar tri dni zapored. Postavil si je vprašanje, ali gre za istega Boruta, ki ga je gostil pri Ruski kapelici in mu govoril, da so politični, gospodarski, kulturni in drugi odnosi med državama odlični, investicije med državama pa se krepijo. Odločil se je, da bo preveril, ali gre za neko obliko 1. aprila, v primeru da ne, pa bo temeljito razmisli o nadaljnjem sodelovanju.

Kaj pa Peking? Kitajski predsednik Si Đinping je Pahorjevo izjavo sprejel z velikim začudenjem, saj so mu slovenski politiki in diplomati že večkrat izrazili prizadevanja za dobre bilateralne odnose med državama in interes po razširjenem gospodarskem sodelovanju. Po temeljitem razmisleku je prišel do zaključka, da je odločitev o kitajskih velikih vlaganjih v prijateljsko in partnersko državo Hrvaško dobra in pravilna odločitev. Za nameček pa so v Dubrovniku z njo podpisali 10 sporazumov, pred tem s Francozi pogodbe v višini 40 milijard evrov ter Italijani strateško partnerstvo na Svileni poti z več milijardnimi investicijami.

Preidimo še na izjavo predsednika Republike Slovenije na posvetu slovenske diplomacije, namenjeno diplomatom ob predstavitvi srečanja vrha pobude Treh morij, ki bo potekal junija letos v Ljubljani, ko je izrazil “prepričanje, da si Slovenija z gostiteljstvom vrha pobude, ki spada v ameriško interesno sfero, lahko še okrepi mednarodni ugled”.

Že dolgo velja v Sloveniji in mednarodni javnosti prepričanje, da nič ne more okrepiti mednarodnega ugleda Slovenije bolj kot Instagram profil našega predsednika, najvišje instance države, ki mu lahko zavida marsikatera zvezda šovbiznisa. Še prva dama ZDA mu ne more parirati z objavami “domiselnih” fotografij in sporočil, da ne omenjamo “dolgočasnih” političnih voditeljev Evropske unije.

Bravo Borut, to nam delaj mišek mali!

COMMENTS

Wordpress (0)