(VIDEO) To je organizator masakra v Šri Lanki: Odkrili, kdo je bil vodja krvavih terorističnih napadov, raznesel se je na zajtrku v hotelu! – TOPNEWS.si

(VIDEO) To je organizator masakra v Šri Lanki: Odkrili, kdo je bil vodja krvavih terorističnih napadov, raznesel se je na zajtrku v hotelu!

(VIDEO) To je organizator masakra v Šri Lanki: Odkrili, kdo je bil vodja krvavih terorističnih napadov, raznesel se je na zajtrku v hotelu!

Glavni organizator terorističnih napadov na Šrilanki je bil Inshan Selavan, eden od samomorilskih napadalcev, ki je v nedeljo v hotelu Shangri-La detoniral eksploziv.

Slednje je sporočil Širal Lakthilaka, svetovalec predsednika Šrilanke. Nekateri šrilanški uradniki pa so omenjali radikalnega ekstremista Zahrana Hashima kot ključno osebo pri organizaciji terorističnih napadov na veliko noč 21. aprila. Lakthilaka je dejal, da so razbili celotno teroristično mrežo, čeprav so drugi uradniki opozorili, da so nekateri osumljenci še vedno na prostosti.

Viri, ki so blizu britanskim varnostnim službam, so sinoči sporočili CNN-u, da je eden od samomorilskih napadalcev v Šrilanki Abdul Latif Jamal Muhammad in da je študiral na jugovzhodu Anglije med letoma 2006 in 2007.

“Najpomembnejša stvar je raziskati, kako je prišlo do take ravni radikalizacije,” je dejal Lakthilaka.

Po prevzemu odgovornosti je islamska država sporočila, da je teroristične napade izvedlo sedem njihovih napadalcev, vendar ni nikakršnih dokazov, da prav ID stoji za napadi. Če se izkaže, da je res, bo to eden od njihovih najhujših napadov zunaj Iraka in Sirije. Organi Šri Lanke trdijo, da gre za devet napadalcev, med katerimi je tudi ena ženska.

“Večina napadalcev je visoko izobraženih in prihajajo iz družin srednjega ali višjega razreda. Finančno so neodvisni, njihove družine pa so finančno stabilne.

Protiteroristična policija je pregledala vsako fotografijo in posnetke, ki so bili ustvarjeni pred, med ali po terorističnem napadu.

Londonska policija je na Šri Lanko poslala skupino strokovnjakov iz Poveljstva za boj proti terorizmu, da bi zagotovila podporo družinam, ki so izgubile svoje bližnje in pomagala vrniti njihove ostanke.

Ti uradniki so zadolženi tudi za zbiranje informacij, ki bi lahko bile koristne med preiskavo storilcev. Kot je znano so varnostne službe Šri Lanke pred terorističnimi napadi prejele številna opozorila o možnem napadu, vključno s pismom, poslanim glavnemu inšpektorju policije, vendar niso sprejele pomembnih previdnostnih in zaščitnih ukrepov.

“4. aprila smo prejeli informacije o možnih napadih,” je v imenu vlade dejal minister za zdravje Šri Lanke Rajit Senaratne. “Predsednik vlade o tem ni bil obveščen,” je dodal.

Hemasiri Fernando je dejal, da informacije, ki so jih prejeli, so kazale le na en ali dva možna napada in da je tisto, kar se je zgodilo v nedeljo, bilo popolnoma nepričakovano. V samomorilskih bombnih napadih na Šri Lanki je bilo po najnovejših podatkih ubitih 359 ljudi, več kot 500 pa je bilo ranjenih.

Ameriška veleposlanica v Šri Lanki Alaina Teplitz je pred tem povedala, da ZDA niso na predvečer velike noči Šri Lanki poslale obveščevalnih podatkov o tem, da se pripravljajo samomorilski bombni napadi na hotele in cerkve.

Preliminarni rezultati preiskave kažejo, da so bili samomorilski napadi na cerkve in hotele za veliko noč izvedeni kot povračilni ukrepi za napad na džamije v Novi Zelandiji, je včeraj dejal obrambni minister Šrilanke. Nato je razkril, da so po podatkih s katerimi razpolagajo za napade odgovorni dve lokalni islamski organizaciji.

COMMENTS

Wordpress (0)