Trump čestital Zelenskemu, Putin še ne! – TOPNEWS.si

Trump čestital Zelenskemu, Putin še ne!

Trump čestital Zelenskemu, Putin še ne!

Predsednik Donald Trump je čestital Volodimirju Zelenskemu za zmago na predsedniških volitvah v Ukrajini. (Na fotografiji zgoraj Volodimir Zelenski skupaj s soprogo Jeleno Zelenskajo)

Bela hiša je sporočila, da je Trump po zmagi na včerajšnjih volitvah govoril z Zelenskim, pri čemer je volitve označil za pomemben trenutek v zgodovini Ukrajine in pohvalil, da so volitve potekale mirno in demokratično.

Navedli so tudi, da je Trump v pogovoru “poudaril neomajno podporo Združenih držav Amerike suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v njenih mednarodno priznanih mejah”.

Predsednik ZDA je izrazil tudi zavezanost k sodelovanju z Zelenkim pri “izvajanju reform, ki krepijo demokracijo, povečujejo blaginjo in izkoreninjajo korupcijo”.

“Nedeljske volitve so odraz močne demokracije po petih letih trdovratne ruske agresije,” je dejala tiskovna predstavnica ameriške diplomacije Morgan Ortagus.

“Veselimo se sodelovanja s predsednikom Vladimirjem Zelenskim pri spodbujanju skupnih ciljev naših dveh držav, ti pa so varna, napredna, demokratična in svobodna Ukrajina,” je zaključila.

V Kremlju ocenjujejo, da je še prezgodaj govoriti o čestitki ruskega predsednika Vladimirja Putina Zelenskemu za zmago, je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov.

“Za zdaj je še prezgodaj govoriti o čestitki predsednika Putina gospodu Zelenskemu, kot tudi o možnem skupnem sodelovanju. Presodili bomo na podlagi konkretnih ukrepov,” je komentiral Peskovov izid volitev v Ukrajini.

Dodal je, da Moskva spoštuje izbiro ukrajinskega naroda, čeprav je bila legitimnost sedanjih predsedniških volitev v tej državi vprašljiva zaradi nezmožnosti glasovanja treh milijonov Ukrajincev, ki živijo v Rusiji.

Komik Volodimir Zelenski brez političnih izkušenj je prepričljivo premagal nekdanjega predsednika Petra Porošenka z več kot 73 odstotki glasov. Za zmago so mu že čestitali številni svetovni voditelji.

COMMENTS

Wordpress (0)