Ali bi lahko preprečili teroristične napade na Šrilanki? – TOPNEWS.si

Ali bi lahko preprečili teroristične napade na Šrilanki?

Ali bi lahko preprečili teroristične napade na Šrilanki?

Šrilanka je v ponedeljek sporočila, da uvaja izredne razmere, po posledicah nedeljskih terorističnih napadov, v katerih je umrlo 290 ljudi, ranjenih pa je približno 500, medtem ko so vlada odgovornost za napade pripisuje lokalnim islamskim militantom, povezanim z mednarodnimi terorističnimi organizacijami.

Izredne razmere, ki omogočajo večja policijska in vojaška pooblastila, kot je pridržanje in preiskovanje osumljencev brez sodnih odločb, bodo začele veljati po polnoči po lokalnem času, so sporočili iz predsednikovega urada.

Policija v Šri Lanki je v ponedeljek na glavni avtobusni postaji v kolumbijski prestolnici našla 87 detonatorjev za bombe. V ponedeljek je na Šri Lanki eksplodirala še ena bomba, ki so jo pirotehniki poskušali demontirati v kombiju pred cerkvijo, kjer se je dan prej zgodil napad.

Število mrtvih se je čez noč dvignilo, aretirali so 24 ljudi

Število umrlih se je čez noč iz nedelje na ponedeljek povečalo na več kot 290, ker je v poškodovanih bolnišnicah umrlo več ljudi, odkrili pa so še več trupel.

Policija je v okviru preiskave aretirala najmanj 24 ljudi, meni, da je teroristične napade izvedlo šest ali sedem samomorilskih napadalcev, so razkrili uradniki.

V eksplozijah je bilo ubitih najmanj 35 tujcev, 19 pa se nahaja v bolnišnicah.

Obstaja sum, da za napadi stojijo islamisti

Za zdaj še nihče ni prevzel odgovornost za napade, vendar se sumi, da za njimi stojijo islamski skrajneži iz Šrilanke, ki je sicer večinsko budistična država.

Vladni tiskovni predstavnik Rajitha Senaratne je v ponedeljek dejal, da za napadom stoji lokalno islamsko gibanje National Thowheeth Jama’ath (NTJ), ki deluje s pomočjo mednarodne teroristične mreže. Šrilanška vlada bo zaprosila pomoč iz tujine pri lovu na storilce, poročajo tiskovne agencije.

“Ne verjamemo, da je te napade izvedla skupina ljudi, ki so omejeni na to državo,” je dejal in dodal, da brez tuje pomoči napadi ne bi mogli uspeti.

“Obveščevalna poročila kažejo, da so za napadi lokalnih teroristov teroristične organizacije iz tujine. Zaradi tega predsednik države prosi za pomoč drugih držav.

Mednarodna policijska organizacija Interpol je poslala ekipo strokovnjakov za pomoč pri preiskavi napada, so sporočili v ponedeljek.

“Informacije, ki bi lahko pomagale pri iskanju oseb, ki so vpletene v te napade, bi lahko prišle od kjerkoli na svetu, zato se lahko Interpolova globalna mreža in podatkovne baze izkažejo za izjemno pomembne, zlasti za terenske preiskovalce,” je sporočil Interpol v izjavi.

Ali bi lahko napade preprečili?

Oblasti na Šrilanki bodo morale v naslednjih nekaj dneh odgovoriti na mnoga vprašanja javnosti in sveta. Šrilanka se je po zadnjem premirju po dolgotrajni krvavi notranji vojni obrnila k turizmu. Tega so se zavedali tudi napadalci na tri luksuzne hotele, polne tujcev. Takoj v nedeljo in še posebej v ponedeljek je bilo ugotovljeno, da so oblasti imele informacijo, da bi lahko prišlo do napada.

Reuters je v ponedeljek poročal, da je poročilo tuje tajne službe 11. aprila opozorilo oblasti na morebitne napade NTJ. Za zdaj ni znano, ali so organi sprejeli ukrepe v zvezi s sporočilom. Vendar to ni edini dokaz, da so oblasti vedele. Sam premier Ranil Wickremesinghe je dejal, da so oblasti imele informacije o tem, da bi lahko prišlo do napada. Vendar pa sam o tem naj ne bi nič vedel.

“4. aprila smo prejeli informacije o možnih napadih,” je v imenu vlade poročal ministrom za zdravje Šri Lanke Rajithan. Premier o tem ni bil obveščen, je še dodal.

Razkril je tudi, da je vodja tajne službe 9. aprila napisal pismo, v katerem je navedel številna imena članov teroristične organizacije.

Obrambni minister Hemasari Fernando je za BBC povedal, da se za napade ne sme kriviti vlade in tajnih služb, ker niso preprečile napadov. Dodal je, da so informacije, ki so jih prejeli, nakazale le enega ali dva možna napada, in to, kar se je zgodilo ob Veliki noči, je bilo povsem nepričakovano.

“Delamo vse, kar lahko, da zaščitimo ljudi, ki morajo ostati mirni,” je dodal.

Da so oblasti vedele, da se nekaj dogaja, kaže tudi poteza policije pred desetimi dnevi. Načelnik policije za Pujuth Jayasundar je pred desetimi dnevi vodji varnostnih sil opozoril na možen napad samomorilskega napadalca na cerkve.

“Tuja obveščevalna agencija nam je sporočila, da NTJ načrtuje samomorilske napade, usmerjene na pomembne cerkve in indijsko veleposlaništvo v Kolombu,” je opozoril načelnik policije.

Noben napad ni bil preprečen. Poleg tega je to eden izmed najbolj krvavih napadov vseh časov.

Ali je bil ISIS vključen?

Mednarodni strokovnjaki za terorizem menijo, da je kljub temu, da je napad izvedla lokalne skupine, možno sodelovanje Al Kaide in Islamske države glede na organizacijo napada.

Politični in verski voditelji so se združili v šoku in obsodili napade na tri cerkve in štiri hotele na Šrilanki, kjer je bilo ubitih skoraj 300, ranjenih pa vsaj 500 ljudi.

Papež Frančišek je obsodil napade in pozval k enotni obsodbi “terorističnih in nečloveških dejanj”, ki jih nikoli ni mogoče upravičiti.

Ameriški predsednik Donald Trump je izrazil sožalje “velikemu narodu Šri Lanke” in poudaril, da so ZDA pripravljene pomagati.

Sožalje predsedniku Šri Lanke so izrazili ruski predsednik Vladimir Putin, francoski predsednik Emmanuel Macron, britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ter nemška kanclerka Angela Merkel, ki je dejala, da je “šokantno, da so ljudje, ki so se zbrali, da bi praznovali veliko noč bili tarča krutih napadov”.

Promet v glavnem mestu Kolombu je bil v ponedeljek nenavadno redek, vojaki s samodejnimi puškami pa so stali pred glavnimi hoteli in Svetovnim trgovinskim središčem v poslovni četrti.

COMMENTS

Wordpress (0)