Slovenski premier Marjan Šarec za Politico: Potrebujemo komisijo, ki bo spoštovala vladavino prava! – TOPNEWS.si

Slovenski premier Marjan Šarec za Politico: Potrebujemo komisijo, ki bo spoštovala vladavino prava!

Slovenski premier Marjan Šarec za Politico: Potrebujemo komisijo, ki bo spoštovala vladavino prava!

Slovenski premier Marjan Šarec je v intervjuju za Politico obtožil šefa Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, da je pristranski do Slovenije zaradi strankarskih političnih razlogov. Pretehtal je tudi, kdo naj bi bil naslednji predsednik EK in ocenil, da je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani neprimeren za opravljanje te funkcije.

Prav tako je razkril, da je kolegom iz EU povedal, da je Brexit v Veliki Britaniji kot nekdo, ki poskuša storiti samomor z utapljanjem – in tvega, da bo tudi ostale povlekel za sabo, saj ne želi biti rešen.

Šarec se je lansko leto pridružil združenju evropskih liberalnih strank ALDE, vendar se zdi, da je sprejel nekaj njihovih govornih točk z vnemo po modifikaciji. Predvsem v času pred volitvami v Evropski parlament naslednji je treba imeti v vidu desno Evropsko ljudsko stranko (EPP) in njeno prevlado nad institucijami EU.

V središču 41-letnega slovenskega premierja je nesoglasje s Komisijo okrog dolgotrajnega spora med Slovenijo in Hrvaško glede natančnega poteka njune skupne meje. Šarec je Komisijo obtožil pristranskosti glede Hrvaške, ker njeno vlado vodi stranka, članica EPP, predsedstvo Komisije pa je v rokah veterana EPP Jean-Clauda Junckerja.

Slovenija in druge manjše države niso navdušene nad tem, ker gre po njegovem mnenju za pristranskost Komisije v korist večjih držav.

Šarec je povedal, da bi morala Komisija pozvati Hrvaško, naj spoštuje odločitev mednarodnega arbitražnega senata, ki je leta 2017 odločil v korist Slovenije.

“Potrebujemo Evropsko komisijo, ki bo spoštovala vladavino prava … potrebujemo Komisijo, ki bo manj politična,” je izjavil Šarec.

Hrvaška je sporočila, da se je umaknila iz arbitražnega postopka leta 2015, ko so medijska poročila razkrila stike med slovenskim arbitrom in slovensko agentko v zadevi. Šarec pa je opozoril, da je v končni odločbi jasno navedeno, da to vprašanje ni dovolj resno, da bi razveljavilo arbitražni postopek.

“Razočarani smo bili, ko gospod Juncker ni jasno povedal, da moramo spoštovati vladavino prava. Rekel je, da se ne bo postavljal na nobeno stran – ne slovensko, ne hrvaško … Kar bi moral reči pa je: “Morate spoštovati vladavino prava,” je dejal Šarec.

Šarec je povedal, da so Slovenija in druge manjše države zaskrbljene tudi zaradi pristranskosti Komisije v korist večjih držav. Dejal je, da želi Komisijo, ki bo bolj “zagovornik šibkejših držav”. Komentarji, kot je Junckerjeva znamenita izjava, da je Franciji dovoljeno nekaj več manevrskega prostora glede fiskalnih pravil, “ker je Francija”, je “tisto, kar nas moti,” je dejal Šarec.

Šarec je izrazil nezadovoljstvo glede Junckerja

Komisija ni želela neposredno odgovoriti na Šarčevo kritiko. Toda tiskovni predstavnik je ugotovil, da je Juncker “namerno in simbolično” začel dialog o prihodnosti Evrope v Sloveniji “, kar drugi včasih imenujejo “manjše in novejše” države članice in tako posvetil pozornost Sloveniji.

“V zvezi z mejnim sporom je tiskovni predstavnik opozoril, da je izvršilna veja EU “obe strani spodbudila, da poiščeta sporazumno rešitev te zadeve.”

Šarec je septembra prevzel vodenje vlade v državi z okoli 2 milijona prebivalcev in po splošnih volitvah tri mesece kasneje oblikoval večstrankarsko koalicijo.

Šarec bo eden od 28 voditeljev EU (ali 27, če bo Britaniji do takrat uspelo zapustiti EU), ki bodo pozneje letos imenovali naslednjega predsednika Evropske komisije. V mislih ima pomembno kandidatko – Margrethe Vestager, komisarko za konkurenco, ki prihaja iz Šarčeve politične družine ALDE in je tudi iz sorazmerno majhne države Danske.

Uradno je Margrethe Vestager ena izmed kandidatov ALDE za najboljša delovna mesta v EU, vendar se na splošno šteje za najboljšo kandidatko, ki so jo liberalci predvideli za predsednico Komisije.

Vestager je “ena najboljših komisark. Večkrat smo se pogovarjali in vidim, da je njen pogled na prihodnost Evropske unije … zdrav razum, ” je dejal Šarec.

Poudaril je, da “ni federalist”, ampak želi EU, ki lahko sprejme hitre odločitve. “Vidim, da samo podaljšujemo nekatere odločitve,” je dejal.

Kot številni drugi voditelji EU, je tudi Šarec proti procesu Spitzenkandidatov, ki bi predsedstvo Komisije preneslo na nekoga, ki je vodilni kandidat na volitvah v Evropski parlament. Proces je bil prvič uporabljen pri imenovanju Junckerja leta 2014, Šarec pa je opozoril – da ni vključen v pogodbe EU.

“To ni zakonito … ni demokratično,” je dejal.

Druga tarča njegove frustracije je italijanski predsednik Evropskega parlamenta Tajani, ki je v zadnjih mesecih dajal izjave, ki kažejo na italijanske ozemeljske zahteve do Slovenije in Hrvaške (čeprav je Tajani to zanikal) in izjavil, da je Mussolini delal “pozitivne stvari” za Italijo.

Šarec je opisal Tajanijeve izjave kot “nezaslišane”. Dejal je, da je treba storiti vse, da bi zagotovili, da naslednji predsednik Evropskega parlamenta ne bi bil nekdo, ki zagovarja zgodovinski revizionizem.

Šarec je eden izmed komikov in igralcev, ki so v zadnjih letih prešli v politiko. Komik Beppe Grillo je ustanovil Gibanje 5 zvezdic, ki je zdaj na oblasti v Italiji. Volodimir Zelenskiy, komik, brez predhodnih političnih izkušenj, je vodilni kandidat na predsedniških volitvah v Ukrajini.

“Vesel sem, da Slovenija ni edina država, ki je na tej poti,” se je šalil Šarec, ko so ga vprašali o Zelenskem.

Šarec je bil nekoč komik, ki je posnemal politike, preden je postal eden izmed njih. Dejal je, da vsi igralci in komiki ne bi bili dobri politiki, vendar pa so nekateri atributi zelo uporabni na obeh področjih.

“Za igranje, za komedijo, morate prebrati veliko, morate opazovati veliko, morate se naučiti karakterjev in to ni tako preprosto,” je dejal. “V politiki moraš imeti pogum, moraš izvajati, moraš vedeti veliko stvari. Moraš biti hiter učenec.”

COMMENTS

Wordpress (0)