(VIDEO) Požar na Notre Dame v Parizu pogašen, na Twitterju in Facebooku gori – Branko Grims za požar obtožil islamiste, Dejan Židan opozarja pred netenjem nestrpnosti in hujskanjem, Janez Janša vidi globlje sporočilo – Evropski 11. september – TOPNEWS.si

(VIDEO) Požar na Notre Dame v Parizu pogašen, na Twitterju in Facebooku gori – Branko Grims za požar obtožil islamiste, Dejan Židan opozarja pred netenjem nestrpnosti in hujskanjem, Janez Janša vidi globlje sporočilo – Evropski 11. september

(VIDEO) Požar na Notre Dame v Parizu pogašen, na Twitterju in Facebooku gori – Branko Grims za požar obtožil islamiste, Dejan Židan opozarja pred netenjem nestrpnosti in hujskanjem, Janez Janša vidi globlje sporočilo – Evropski 11. september

Čeprav so požar v znameniti katedrali Notre Dame v Parizu pogasili, kot so danes sporočili tamkajšnji gasilci, pa je očitno zagorelo na družbenih omrežjih.

Zaenkrat sicer ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

Vendarle so v požaru pri nas politiki videli globlja sporočila. Tako je Janez Janša na družbene omrežju Facebook zapisal, da gre za “grozljivo simboliko goreče katedrale ravno pred veliko nočjo. Evropski 11. september? Nehote ponazarja načrtno razgradnjo tisočletne evropske civilizacije. Ne dovolimo, da plameni prinesejo konec. Zgolj streznitev in jekleno odločnost, novo rojstvo in vstajenje.”

Predsednik Dejan Židan je na Twitterju zapisal “Naj #NotreDame ne bo razlog za hujskanje in netenje nestrpnosti. Bodimo solidarni s prijateljsko državo in narodom ter se še bolj zavedajmo, da smo dolžni ohranjati in skrbeti za svoj jezik, kulturo in kompetence.

Predsednik republike Borut Pahor je po požaru, ki je močno poškodoval pariško katedralo Notre Dame, to gotsko cerkev označil za simbol francoske in svetovne kulture, umetnosti, duha in razuma. “Navdihuje že dolga stoletja in tako bo tudi poslej. Skupaj ga bomo obnovili za prihodnost,” je danes še zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Branko Grims dvomi v uradno verzijo, da je zagorelo zaradi obnovitvenih del na strehi in je na Twitterju za požar obtožil islamiste. “Uradno nesreča? Krščanska Notre Dame je že bila žrtev napada islamistov. Evropa si zatiska oči pred spopadom civilizacije in barbarstva, ki na njenih tleh vse bolj plamti. Plameni, v katerih izginja Notre Dame, Naša Gospa, so zato simbolni konec veličastne evropske civilizacije!”

Bogdan Biščak mu je odgovoril Bogdan Biščak: “Oh, kakšen politično-ideološko zainteresirani defetizem! Če je islam preživel uničenje mošeje Omajadov v Aleppu, bo tudi evropska civilizacija preživela požar v Notre Dame.”

Vinko Gorenak je na Twitterju zapisal: “V Parizu gori skoraj tisočletna zgodovina ne le Francije, ampak Evropske civilizacije “Notre Dame” ali po slovensko “Naša Gospa”. Ne vemo še, kaj je razlog ali pač? Toda, ali bomo Evropejci končno kaj naredili za zaščito naše civilizacije kot celote? Čakam rezultate preiskave”.

Na Twitterju pa so se pojavile fotografije oziroma video, na katerem je podoba moškega, ki zgleda kot musliman, kar je pri nekaterih medijih pri nas in na Twitterju porodilo dvom v uradne razlage za požar in špekulacije, da je bil požar podtaknjen s strani islamskega skrajneža. Avtentičnost videa še ni potrjena, sicer izgleda zelo slabe kvalitete. Glede na reakcije ne bo nobeno presenečenje, če se bo po zapisih na družbenem omrežju, celotna stvar sprevrgla v nekakšen scenarij požiga Reichstaga, kjer naj bi požig domnevno izvedla skupina komunistov, še danes pa je aktualna teorija, da naj bi za požigom Reichstaga stali nacisti sami, kar so potem izkoristili za preganjanje političnih nasprotnikov in uvedbo izrednih razmer ter diktature.

V požaru sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. V požaru so bili lažje poškodovani en gasilec in dva policista. Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana, kot so danes sporočili tamkajšnji gasilci, pa je očitno zagorelo na družbenih omrežjih.

COMMENTS

Wordpress (0)