(VIDEO) Mehki vojaški udar ali samo upor v vojski? – “V tej državi politika vodi državo, ne vojska” – Premier Marjan Šarec o kritikah zaradi zamenjava brigadirja Mihe Škerbinca – TOPNEWS.si

(VIDEO) Mehki vojaški udar ali samo upor v vojski? – “V tej državi politika vodi državo, ne vojska” – Premier Marjan Šarec o kritikah zaradi zamenjava brigadirja Mihe Škerbinca

(VIDEO) Mehki vojaški udar ali samo upor v vojski? – “V tej državi politika vodi državo, ne vojska” – Premier Marjan Šarec o kritikah zaradi zamenjava brigadirja Mihe Škerbinca

Razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca, ki ga je predlagala načelnica Generalštaba Alenka Ermenc, potrdil pa obrambni minister Karel Erjavec, postaja prvovrsten političen problem. Karel Erjavec je včeraj v odgovoru na poslanske vprašanje opozicijske poslanke med drugim dejal, da ima načelnica generalštaba pravico, da predlaga njegovo razrešitev, in ona je to predlagala, jaz sem to odredbo podpisal, nič spornega ni v tem,” je med drugim dejal Erjavec ter dodal, da je “Miha Škerbinc bil imenovan brez obrazložitve, bil je razrešen brez obrazložitve.” Kritike na račun zamenjave vojaškega poveljnika brigadirja Mihe Škerbinca, predvsem pa odziv Sindikata vojakov v povezavi z opozicijskimi strankami, pa nekateri že komentirajo kot “mehki vojaški udar ali upor v vojski”. Miha Škerbinc je bil sicer del ekipe, ki si jo je postavila Ermenčeva. Na mestu poveljstva sil je 21. decembra lani zamenjal Milka Petka

V političnih kuloarjih je bilo včeraj slišati špekulacije, da bi lahko tudi zaradi razrešitve Škerbicna, predvsem pa zaradi ponovnega odpiranja afere Pirangate in odgovornosti zanjo, Karel Erjavec lahko bil nova tarča v ministrskem kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca. Dogajanje je ob robu včerajšnje seje državnega zbora komentiral tudi premier Marjan Šarec. Na vprašanje, ali Erjavec ohranja njegovo zaupanje, je odgovoril, da bo moral obrambni minister pojasniti svojo odločitev. “Mislim pa, da je to bil predlog načelnice generalštaba. Tukaj so zadeve jasne,” je dodal.

Šarec se je tudi ostro odzval na kritike zaradi zamenjave Škerbinca, ki je vložil ugovor na razrešitev. Prav tako so v sindikatu vojakov, kjer zastopajo Škerbinca, menili, da ta ni kršil svojih dolžnosti, zahtevali so tudi opravičilo Erjavca za izjavo glede streljanja na Postojno. Erjavec je namreč za Večer dejal: “Če vojska ne upošteva ukazov … Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?” Razrešeni poveljnik poveljstva sil, brigadir Škerbinc, ne sme dajati izjav, zato sta njegove aktivnosti prevzela pravni zastopnik in sindikat SVS-ja, ki bo poslal predsedniku vlade Marjanu Šarcu pismo, v katerem bodo zahtevali javno opravičilo obrambnega ministra Erjavca pripadnikom Slovenske vojske in razrešenemu poveljniku sil “zaradi izjav o možnem streljanju na Postojno”.

Razlog za zamenjavo naj bi bil med drugim incident, ko je prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo, niti načelnica Ermenčeva. Zato je od načelnice Erjavec zahteval preiskavo in poročilo o tem dogodku. Odločitev o Škerbinčevi razrešitvi je nato minister sprejel na predlog načelnice generalštaba Ermenčeve. Slednja je po njegovih besedah predlog argumentirala s tem, da je prišlo do kršitve sklepa vlade, pri tem pa se mu zdi normalno, da je predlogu tudi sledil. “Če je ona ocenila, da je razrešitev potrebna, sem ji kot minister, če ji zaupam, dolžan slediti,” je dejal. Erjavec je navedel, da se je v zadevi Poček “zgodila ignoranca usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo”.

Predsednik vlade Marjan Šarec: “No predvsem bi rekel, da v tej državi politika vodi državo, ne vojska in včasih sem razumel, da če se je v vojski nekaj odredilo, da se je reklo razumem in da se je tisto naredilo. Ne da imamo sedaj spet ne vem dvoboj sindikatov in ne vem kaj vse. To se mi pač ne zdi primerno. Mi smo prvič po letu 2012 vojski namenili dodaten denar, bili zaradi tega marsikje tudi kritizirani, ampak ta denar sedaj je zdaj, naj se pač preide k delu.”

Glede razlogov za razrešitev, kjer je Škerbinca vzela v bran tudi opozicijska SDS ter Sindikat vojakov, ki zahteva javno opravičilo pripadnikom SV in preklic razrešitve brigadirja Mihe Škerbinca, pa je Šarec dejal:

“Sam se v to ne bi spuščal, ali je šlo za Poček ali ni šlo za Poček. Sam bolj opozarjam na to, da smo spet v nekem sindikalnem boju, in da se v tej državi včasih ne ve kje so prioritete in kdo je za kaj odgovoren.”

Na novinarsko vprašanje, “torej minister Erjavec ohranja vaše zaupanje v tej zgodbi?” Marjan Šarec ni bil popolnoma določen.

“Minister Erjavec bo moral pač pojasniti svojo odločitev. Mislim pa, da je to odločitev načelnice generalštaba, kolikor vem, tako, da tukaj so zadeve jasne”.

Minister za obrambo včeraj ni dajal izjav, je pa v odgovoru na poslansko vprašanje opozicijske poslanke Anje Bah Žibert dejal, da ne vidi nič spornega v razrešitvi poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca, saj je imela načelnica Generalštaba Alenka Ermenc pravico, da jo predlaga. Na včerajšnji seji DZ je Erjavec v odgovoru na poslansko vprašanje tudi zatrdil, da je bilo izplačilo dodatka za povečan obseg dela nezakonito.

“Načelnica generalštaba ima pravico, da predlaga njegovo razrešitev, in ona je to predlagala, jaz sem to odredbo podpisal, nič spornega ni v tem,” je Erjavec odgovoril na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert (SDS). “Bil je imenovan brez obrazložitve, bil je razrešen brez obrazložitve. To je pač vojaški sistem, ki določa neko drugo logiko, kot velja za civilno sfero,” je še dodal.

Objavljamo magnetogram poslanskega vprašanja Anje Bah Žibert, ki je Erjavcu očitala, da je s tem že tako demotivirano vojsko ne samo ponižal, ampak jo celo primerjal z agresorsko vojsko. “In to je en tako velik kiks, ki si ga vi enostavno ne bi smeli privoščiti in bi zato morali prevzeti odgovornost,” je bila ostra poslanka SDS.

PODPREDSEDNIK JOŽE TANKO: Če ga ni, potem…

Nadaljujemo z naslednjim. Gospa poslanka Anja Bah Žibert bo postavila ustno poslansko vprašanje ministru za obrambo, Karlu Erjavcu.

Izvolite

ANJA BAH ŽIBERT (PS SDS): Hvala lepa predsedujoči za besedo.

Spoštovani minister! Zelo konkretno, predvsem pa resno vprašanje. Zakaj uničujete Slovensko vojsko? Ga ponavljam. Zakaj uničujete Slovensko vojsko? Poglejte, to ne govorim na pamet. To govorijo številke in to govorijo dejstva. Dovolite, da omenim samo nekatera. Najprej zadeva, ki si jo vi kot minister s kilometrino, tukaj ne govorimo o nekem ministru, ki prvič opravlja neko funkcijo ali je pa na tej funkciji mesec dni, ste si dovolili izjavo zaradi katere bi orali odstopiti. Namreč, vi ste dejali, saj bodo slovenski vojaki še streljali po Postojni. Poglejte, s tem ste že tako demotivirano Slovensko vojsko ne samo ponižali, ampak ste jo primerjali z agresorsko vojsko. Vojska, spoštovani, tako vojakinje in vojaki so zgroženi nad tem kaj ste si privoščili. Streljali po lastnih državljanih. In veste, ne morete reči, da vam je to ušlo. Taka stvar ne uide. In to je en tako velik kiks, ki si ga vi enostavno ne bi smeli privoščiti in bi zato morali prevzeti odgovornost. Še toliko bolj, šele toliko bolj, ker ste ravno pred časom v okviru vašega ministrovanja, vemo na kakšen način, razrešili načelnika oziroma brigadirja Škrbinca, ki je bil poveljnik sil Slovenske vojske, zaradi katere pa argumenti v javnosti pričajo, da ne držijo, da to kar ste izjavljali ni res, in s tem ste naredili novo škodo Slovenski vojski. Zdaj, komu vi zaupate, komu ne zaupate, kakšne so vaše relacije z načelnico, to mene ne zanima. Mene kot državljanko in tudi ostale državljane predvsem pa zaposlene, predvsem zanima delovanje Slovenske vojske. In kaj je še najhujše pri vsem tem, da trend odhodov iz Slovenske vojske v primerjavi s prihodi v Slovensko vojsko še vedno narašča. Mi imamo vsak dan manj slovenskih vojakov in vojakinj. Na drugi strani pa imamo vse večje težave na naših mejah, kar se tiče ilegalnih migrantov in ker Slovenska vojska naj bi tudi oziroma pomaga in verjetno bo morala še pomagati. Zato minister še enkrat:

Zakaj uničujete Slovensko vojsko?

PODPREDSEDNIK JOŽE TANKO: Gospod minister, imate besedo za…

KARL VIKTOR ERJAVEC: Hvala lepa predsedujoči. Spoštovane poslanke, poslanci, kolegi ministri, hvala lepa za vaše vprašanje, vendar vaše vprašanje je seveda popolnoma zgrešeno. Domnevam, da nihče ne verjame v tej dvorani, da je Karl Erjavec tisti, ki uničuje Slovensko vojsko. Karl Erjavec je bil minister za obrambo v obdobju 2004-2008, ko smo

(nadaljevanje) vstopili v Zvezo Nato in dosegli odlične rezultate. Celo smo bili zelo blizu 2 procentov. Res pa je, da sem bil v neki drugi Vladi, ki je vam bila ljubša Vlada. Zato ta ocena je pretirana in gre za eno politikantsko oceno.

Poglejte, ko je nastopila gospodarska in finančna kriza v letu 2009, so se bistveno znižala sredstva za obrambni sistem. Skoraj polovico teh sredstev je bilo odvzetih, tako da je vojska, pravzaprav, razpolagala samo še s sredstvi, ki so omogočale izplačilo plač in nekaj minimalnih materialnih stroškov. Zdaj, vi govorite, da je Karl Erjavec kriv, da je Slovenska vojska uničena. Sprašujem se, kaj se je dogajal zadnjih 10 let? Takrat Karl Erjavec ni bil minister za obrambo, res pa je, kot sem povedal, da so bila odvzeta velik del sredstev za obrambo. Praktično v desetih letih ni bilo večje investicije v opremi. Plače so se znižale, so bile nižje, kot v času, ko sem bil prvič minister za obrambo. Tudi zaradi zloglasnega ZUJF, ki je predvideval varčevalne ukrepe, ker vemo v kakšni situaciji je bila Slovenija. Takrat se je grozilo celo s trojko. Nekateri so to trojko celo vabili. Ampak k sreči, Slovenija se je pobrala, gospodarska situacija se je izboljšala.

Prevzel sem obrambni resor septembra, lansko leto in seveda, ko sem se seznanil podrobneje z situacijo, sem videl, da ta gospodarska in finančna kriza, je povzročila veliko škodo obrambnemu sistemu. Da tudi načrti, kot je srednjeročni obrambni program, ne ustreza ciljem, ki jih moramo doseči, če želimo tudi uresničiti vse tiste zaveze, ki jih je ta država dala do mednarodnih organizacij.

Zato je bil moj korak, da se izdela Bela knjiga, ki bo kmalu tudi zagledala luč sveta in ki bo dala odgovore, kaj vse je potrebno postorit, zato da bo Slovenska vojska zopet v takšni kondiciji, kot je že bila. Ne glede na to, da zadnja leta, leta 2012, Slovenska vojska, kar se tiče vojne pripravljenosti, dobiva negativne ocene, ampak lahko rečem, da gre samo, ko gre za pripravljenost Slovenske vojske v vojni. Ko gre za pripravljenost Slovenske vojske v miru, lahko povem, da Slovenska vojska izvaja vse, z zakonom določene, naloge in tudi tiste naloge, ki so ji dodeljene. To se pravi doma in v tujini. S tem, da smo lahko ponosni, da kar se tiče misij, te naloge celo nadpovprečno izvajamo. Prepričan sem, da tudi državljanke in državljani, so zadovoljni, ko gre za delo Slovenske vojske, ko gre za primere naravnih nesreč, vedno so bili pohvaljeni. Pri tem naj še povem, da Slovenska vojska tudi izvaja nekatere druge naloge.

Kar se pa tiče poveljnika, poveljstva sil.. Poglejte, načelnica generalštaba ima pravico, da predlaga njegovo razrešitev in ona je to predlagala, jaz sem to odredbo podpisal, nič spornega v tem. Bil je imenovan brez obrazložitve, bil je razrešen brez obrazložitve. To je pač vojaški sistem, ki določa neko drugo logiko, kot velja za civilno sfero.

PODPREDSEDNIK JOŽE TANKO: Gospa poslanka, imate besedo za obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora, izvolite.
Minister, če se lahko izklopite. Izvolite.

ANJA BAH ŽIBERT (PS SDS): Ja, hvala lepa!

Glejte, omenjali ste Vlado. Rekli ste, meni ljubša Vlada. Ne gre za ljubšo Vlado – povedali ste, tista Vlada je imela rezultate, ampak zato, ker je imela tudi jasne cilje in je Slovensko vojsko in potrebo po Slovenski vojski v tej državi podpirala, za razliko od te Vlade. Meni pravzaprav niste odgovorili na nobeno vprašanje. Niti toliko vas ni, da bi se tukaj pred širšo javnostjo opravičili za izjavo, ki ste jo rekli o streljanju v Postojni.

(nadaljevanje) Zdaj pa, kar se tiče populističnih vprašanj. Poglejte, populizem, ali je za vas populizem to, da je odhodov vedno več. Je populizem to, da je marsikateri slovenski vojak v psihični in socialni stiski, zato ker ima slabe dohodke. In zdaj še nekaj o tem, da ste nekatere stvari podedovali. Res je. Mi ne odpiramo teh vprašanju prvič. Ampak vi očitno tej politiki sledite, ki je bila tudi v prejšnjem mandatu. Če bi pogledali koliko sej smo sklicali na temo Slovenske vojske in stanje v Slovenski vojski, potem bi videli, da to vprašanje pravzaprav ni bilo namenjeno samo vam, ampak dejstvo je, da temu sledite. In če nekaj. Minister, pod vašo taktirko ste vzeli dodatek, ki ga je generale Geder dal pod prejšnjim mandatom. Ta dodatek je bil zelo pomemben za Slovensko vojsko. Ne nazadnje se je s tem samo malo, delno izenačilo s tem, da so podobno po plačilih s policisti, ki so na meji in ki se ukvarjajo z ilegalnimi migranti. To ste vzeli. Potem seveda zapisujete, češ bomo iskali neko drugo rešitev. Najprej najdite rešitev, potem pa vzemite. Ne pa da vzamete, zdaj se bo pa iskala rešitev. To so vaši ukrepi v teh pol leta. Zato ne govorite o tem, da se grem populizem jaz. In dejte mi odgovoriti.

PODPREDSEDNIK JOŽE TANKO: Gospod minister imate besedo za dopolnitev odgovora.
Izvolite.

KAL VIKTOR ERJAVEC: Moram reči, da se opravičujem, če ste zaznali, da sem vas obsodil nekega populizma, ampak lahko rečem, da pa nimate znanja, da govorite o stvareh, ki jih ne poznate. Govorite o dodatku, ki ga je dal gospod Geder, to je generalmajor, in to brez pravne podlage. To je šlo za nezakonitost. Revizija je ugotovila, da je dodatek nezakonit. Ne more 5600 pripadnikov Slovenske vojske imeti dodatek za delo v odzivnih sil. A vi verjamete, da imamo 5600 pripadnikov Slovenske vojske v odzivnih silah. In to je bil nezakonit ukrep s strani generala majorja Gederja. Ne vem, ali vi mene napeljujete, da bi še naprej nezakonito ravnal. Me napeljujete v nepravilnosti. Zato dvomim, da se greste populizem, jaz mislim, da ne poznate zadeve, da v glavnem govorite nekaj na pamet.

Poglejte, ta ukrep je bil dan oziroma ta dodatek prejemajo vsi vojaki, ki so v odzivnih silah ali ki so dodatno obremenjeni. Recimo naši pripadniki na južni meji in podobno ali pa tisti, ki so na vajah. Zato ne govoriti kar počez in na splošno. Jaz bi vam priporočil, preden postavljate neke trditve, da zadeve pregledate. Se poslanka Državnega zbora, ampak to vam še ne daje pravico, da lahko kritizirate in obsojate kar počez. Še enkrat ponavljam, ta ukrep generala Gederja je bil nezakonit. To je ugotovila revizija.

Kat se tiče mojega retoričnega vprašanja, glede na to, da se usmeritve ne aktualnega ministra ne prejšnje ministre, ne spoštujejo, imamo zato velike težave, kar se tiče občine Postojna. On so odpovedali dogovor. Zakaj so ga odpovedali? Zato, ker se Slovenska vojska ni držala dogovora. In jaz kot minister sem dolžan, da poskrbim, da Slovenska vojska spoštuje ukaze. Spoštuje vladne sklepe. Zato retorično vprašanje, kaj bo pa drugič? In zato se nimam kaj opravičiti. Ampak s tem stavkom sem hotel povedati, kakšno je stanje v nekaterih strukturah v Slovenski vojski, ko se ukazov, ko se usmeritev ne spoštuje.

PODPREDSEDNIK JOŽE TANKO: Gospa poslanka imate besedo za postopkovni predlog.
Izvolite.

ANJA BAH ŽIBERT (PS SDS): Minister, zadnji ste, ki boste govorili, da pozivam k nespoštovanju zakonodaje.

(nadaljevanje) Vi sedite v Vladi, ki krši Ustavo Republike Slovenije in zdaj drugič še kako dobro poznam stvari in če je šlo za nezakonsko zadevo, ste ovadili ministrico Katičevo? Ste jo ovadili? To zdaj od vas pričakujem, ker ste na glas povedali, da gre za nezakonito reč. In kot drugo, ne skačite mi v besedo…

COMMENTS

Wordpress (0)