Ogenj uničil simbol Pariza in Francije! Kaj je gasilcem uspelo rešiti od katedrale Notre-Dame? – TOPNEWS.si

Ogenj uničil simbol Pariza in Francije! Kaj je gasilcem uspelo rešiti od katedrale Notre-Dame?

Ogenj uničil simbol Pariza in Francije! Kaj je gasilcem uspelo rešiti od katedrale Notre-Dame?

Požar v pariški katedrali Notre Dame so uspeli pogasiti danes zjutraj ob treh, po osmih urah ognjene stihije, so sporočili pariški gasilci.

Požar, ki je izbruhnil včeraj v zgodnjih večernih urah, se je hitro razširil, nakar je najprej zgorel stolp, ki se je nato zrušil. Nato je zgorelo še celotno ostrešje.

Gasilcem je uspelo preprečiti, da se ni zrušil še glavni zvonik in poskušali pa so rešiti še verske relikvije in neprecenljiva umetniška dela.

En gasilec je bil pri gašenju požara težko poškodovan, ki je za zdaj sicer edina evidentirana žrtev.

Vzrok požara še ni znan, neuradno pa bi bil lahko povezan z obnovitvenimi deli na ostrešju. Gasilcem je po več urah gašenja uspelo rešiti konstrukcijo katedrale.

Posnetki na družbenih omrežjih so kazali visoke plamene in gost dim, ki se je valil iz ostrešja te gotske katedrale, stare 850 let. 93 metrov visok zvonik in streha sta se pozneje zrušila. Pretekli teden so z zvonika zaradi restavriranja odstranili 16 bronastih kipov in jih tako rešili.

Konstrukcija Notre-Dame je v celoti rešena

Gasilci so bili o požaru obveščeni v ponedeljek okrog 18.50. “Lahko rečemo, da je konstrukcija Notre-Dame v celoti rešena,” je dejal poveljnik gasilcev, general Jean-Claude Gallet. Gasilci se po poročanju Reutersa zdaj trudijo rešiti čim več umetniških del. “Ogenj je zdaj šibkejši. Oba stolpa katedrale sta varna. Trudimo se rešiti čim več umetniških del,” pa je po poročanju CNN-a dejal namestnik francoskega notranjega ministra Laurent Nunez. Pri gašenju je bil huje ranjen en gasilec. Kot je sporočila francoska civilna zaščita, cerkve ne morejo gasiti s pomočjo letala, saj bi tvegali, da se poruši celotna zgradba. Gasilci so sicer za oceno razmer uporabili brezpilotne letalnike, v notranjost cerkve pa so poslali tudi posebnega robota.

Macron napovedal kampanjo za obnovo

Francoski predsednik Emmanuel Macron je preložil govor o ukrepih po nacionalni razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev, in se odpravil na kraj požara, predtem pa je na Twitterju zapisal: “Katedrala Notre-Dame je v plamenih. V mislih smo pri katoličanih in vseh Francozih. Tako kot vsi rojaki sem žalosten, ko vidim, kako gori del nas.”

Srečal se je s policijo in gasilci, nato pa novinarjem zatrdil, da bodo skupaj znova zgradili Notre-Dame. “Notre-Dame je naša zgodovina, literatura, del naše duše, prostor vseh krasnih dogodkov, epicenter naših življenj. Notre-Dame gori in občutim žalost Francozov. A rad bi govoril tudi o upanju. Bodimo ponosni, ker smo zgradili to katedralo pred več kot 800 leti, dograjevali in izboljšali smo jo skozi stoletja. Zato nocoj slovesno oznanjam: znova jo bomo skupaj zgradili.” Napovedal je kampanjo zbiranja prostovoljnih prispevkov za to.

Odzivi svetovne javnosti

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila podporo francoskemu narodu in katedralo označila kot “simbol francoske in evropske kulture”.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v izjavi požar v katedrali ocenil kot žalosten prizor. “Pariška katedrala pripada vsemu človeštvu in je navdihnila veliko pisateljev, slikarjev, filozofov in obiskovalcev z vsega sveta,” je zapisal Juncker. “Notredamska katedrala v Parizu je katedrala celotne Evrope. Vsi smo danes s Parizom,” pa je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump in na Twitterju zapisal, “da je grozljivo gledati katedralo v plamenih. Mogoče bi veljalo razmisliti o gašenju z letali. Potrebno je hitro ukrepanje”.

Vatikan: Katedrala simbol krščanstva

Vatikan je katedralo označil za “simbol krščanstva v Franciji in drugje po svetu”. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so v odzivu zapisali še, da molijo za gasilce in vse, ki se trudijo, da bi dramatično situacijo obvladovali. Katoliška cerkev v Sveti deželi prav tako izkazuje solidarnost z vsemi, ki se bojujejo z ognjem, hkrati pa so izrazili tudi upanje, da ogenj ni bil podtaknjen.

Unesco stoji Franciji ob strani

Organizacija ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) pa je sporočila, da stoji Franciji ob strani pri rešitvi in obnovi katedrale, te “neprecenljive dediščine”.

Zakladnica svetovne gotske arhitekture

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Dolga je 130 metrov, široka 48 metrov in visoka 35 metrov. V sredini 12. stoletja se je pariški škof Maurice de Sully odločil za gradnjo nove bazilike po vzoru tiste iz Saint Denisa, kjer so grobovi francoskih kraljev. Dela so bila dokončana šele leta 1344. Do francoske revolucije se je cerkev imenovala Palais de la Cite. Napoleon jo je leta 1802 vrnil Cerkvi. Njeni prostori so bili priča številnim kronanjem, med drugimi so tam okronali Napoleona Bonaparta. Nazadnje je katedrala utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katoličanom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

COMMENTS

Wordpress (0)