(VIDEO) Od “Pirangata” do “Patergata” in nazaj – Erjavec namočil Drenikovo in Sekolca: “Nisem odgovoren za to, kaj je Drenikova govorila v svoji kuhinji” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Od “Pirangata” do “Patergata” in nazaj – Erjavec namočil Drenikovo in Sekolca: “Nisem odgovoren za to, kaj je Drenikova govorila v svoji kuhinji”

(VIDEO) Od “Pirangata” do “Patergata” in nazaj – Erjavec namočil Drenikovo in Sekolca: “Nisem odgovoren za to, kaj je Drenikova govorila v svoji kuhinji”

Potem ko je po seji Komisije za nadzor nad varnostnimi službami KNOVS predsednik komisije Matej Tonin povedal, da je bil že 14. decembra 2106 kot eden od članov komisije v takratni sestavi obveščen o tem, da je prisluhe med Drenikovo in Sekolcem naredila naredila hrvaška obveščevalno varnostna služba SOA, in s tem sprožila afero Pirangate je zgodba te dni dobila nadaljevanje v aferi Patergate. Matej Tonin, ki je napovedal ponovno preiskavo v aferi Pirangate, si kot je dejal, šteje v dobro, da ta informacija ni pricurljala v javnost. Poleg odpiranja preiskave o tem, kdo je odgovoren, da je sploh prišlo do komunikacije med Drenikovo in Sekolcem, pa se doma ob najnovejši aferi Patergate odpira tudi vprašanje odgovornosti odtekanja informacij iz Sove. Matej Tonin je namreč po zadnjem obisku Sove v sredo potrdil, da so si na sedežu službe ogledali oziroma poslušali tudi prisluhe Ivanu Tolji. “Na Sovo smo si odšli ogledati dokazna gradiva v zvezi z delovanjem gospoda Tolje in v zvezi z drugim delovanjem hrvaške obveščevalne službe v Sloveniji.”

Zaradi objave posnetka prisluhov na komercialni televiziji POP TV se namreč postavlja logično vprašanje, od kod so curljale informacije in ali bo v zvezi z zadnjim razpletom te afere prisluhov, v katere je bil ujet lobist Ivan Tolja, sprožena ustrezna preiskava. Vprašanje, ki buri duhove, je namreč, kako je zaupni posnetek pogovorov med hrvaškim državljanom in tujim lobistom pridobila POP TV. Informacije oziroma prisluhi naj bi bili zaupne narave o dejavnosti domače varnostno obveščevalne službe, ki na vprašanje medijev odgovarja, da “v vseh primerih suma odtekanja tajnih podatkov agencije v javnost, agencija ukrepa v skladu s predpisanimi notranjimi postopki, vključno z uvedbo notranjih nadzorov.”

Poleg obujanja parlamentarne preiskave v aferi Pirangate, kjer je Simona Bavdek Drenik že dobila vabilo na zaslišanje KNOVS-a, bo očitno v prihodnjih dneh in mesecih ključno vprašanje v celotni zgodbi, ki sem ga kot odgovorni urednik portala Topnews.si in televizije Top TV edini postavil Mateju Toninu in sicer, kako so posnetki Tolje iz Sove prišli do PRO Plusa oziroma POP TV-ja. Tonin je sicer odgovoril, da ni pooblaščen, da daje te izjave. Poleg klasičnega ali pa če hočete klišejskega novinarskega vprašanja iz afere Watergate in sicer, ali je predsednik vedel, ki bo očitno ključno v prihodnjih mesecih, v kolikor bo prišlo do preiskave pri odtekanju informacij iz Sove, pa je glede preiskave v aferi Pirangate Karel Erjavec kot nekdanji zunanji minister glede odgovornosti za sporne pogovore med Drenikovo in Sekolcem dejal, da ne more vedeti ali biti odgovoren za to, kaj se je Drenikova pogovarjala v domači kuhinji. Na vprašanje, “ali je kot minister odgovoren Karel Erjavec, pravi: “Nisem odgovoren za to, kaj Drenikova govori v svoji kuhinji”

Na vprašanje, kdo je torej najbolj odgovoren za afero Pirangate, je Karel Erjavec dejal, da so očitki, da ministrstvo ni poskrbelo za varno komunikacijo med arbitrom in agentko nesprejemljivi, saj arbiter ne bi smel z nikomer komunicirati, zlasti pa ne s strankami v postopku. Po njegovem mnenju je potrebno razjasniti, zakaj je do komuniciranja med Sekolcem in Drenikovo sploh prišlo.

“Najbolj odgovoren je prav gotovo gospod Sekolec, ker kot arbiter sploh ne bi smel komunicirat z nobeno stranjo,” je med drugim dejal Erjavec, ki smo ga ujeli med sejo sveta Evropske demokratske stranke (EDP), ki je včeraj v Ljubljani sprejela manifest Socialni izzivi Evropske unije, ki bo podlaga za nastop njenih kandidatov na evropskih volitvah. Vodja DeSUS Karl Erjavec, ki je postal podpredsednik EDP je potrdil, da se bo udeležil zaslišanja na Komisiji za nadzor nad varnostno obveščevalnimi službami KNOVS-a.

Erjavec: “Ja, poglejte, če bom povabljen, se bom te seje udeležil zato, ker je v javnosti veliko netočnosti. Seveda ni res, da ni bilo protokola. Ni res, da bi naročil, da tega ni potrebno spoštovati. Poglejte, vsi so bili na usposabljanju s strani Sove. Treba je pa vedeti, da je ta projektna skupina delovala že pred mojim prihodom kot ministra za zunanje zadeve in so vsa ta usposabljanja že opravili preden sem sploh postal minister za zunanje zadeve. Tudi sam sem bil deležen tega usposabljanja in meni je bilo povsem jasno, na kakšen način se komunicira, ko gre za arbitražo. Zato me tudi zanima, kako je prišlo do teh pogovorov, kdo jih je vzpodbujal, ker teh odgovorov nimamo” .

Novinar: Teh odgovorov tudi vi niste dobili, ko ste bili minister?

Erjavec : “Ne, poglejte, jaz z gospodom Sekolcem sploh nisem imel nikoli nobene komunikacije. Nenavadno pa je, da je po tej aferi preprosto izginil”.

Novinar: Ampak dejali ste, da podpirate obuditev preiskave glede Drenikove.

Erjavec: “Jaz podpiram, da komisija razišče, kaj je bil razlog, da je sploh prišlo do te komunikacije, ker povsem jasno je, da arbiter sploh ne sme komunicirati s strankami. To je tako kot na sodišču. Sodnik ne sme komunicirati z odvetnikom ali pa s kakšno drugo stranko. In to bi bilo potrebno raziskati”.

Novinar: Razbrati je, da vam Tonin očita, da že takrat, ko ste dobili priporočila Sove glede protiobveščevalnih dejavnosti, tega niste spoštovali ali kako to komentirate?

Erjavec: “Ne mi smo to vse upoštevali in zato je prav, da preiskovalna komisija razjasni vse te okoliščine in dejstva zato, da ne bomo kar na pamet v javnosti zaradi tega, da bi se nabirale politične točke, dajali očitki kar tako. Spomnite se, gospod Tonin je meni očital, da sem pravzaprav sam namenoma sproduciral to afero zato, ker naj bi imel neke koristi iz tega naslova. Očital mi je dva vikenda, kar je totalna neresnica. Toliko o kredibilnosti njegovih izjav. Ampak midva sva si dala roko tako, da teh zadev ne odpirava več. Pričakujem pač na komisiji, da bo ta vodena strokovno in da bodo tudi vprašanja strokovna. In jaz lahko rečem, da ko sem bil minister za zunanje zadeve, mi smo sprejeli vse potrebne ukrepe, da se prisluškovalna afera ne bi zgodila. Zgodila se je pač zaradi človeškega faktorja, na to pa jaz nimam vpliva” … Ne, poglejte, jaz lahko samo to povem, da ko smo imeli prvo ustno obravnavo na arbitražnem razsodišču v Haagu, smo izjemno dobro argumentirali naše interese, medtem ko hrvaška stran je pa imela zelo slabe dokaze, zelo slabo argumentacijo in so odšli precej slabe volje. No, nekaj časa za to ustno obravnavo se je pa zgodila ta prisluškovalna afera. No, in če pogledamo kdo je imel interes, da se ta arbitražni postopek diskreditira. To je gotovo hrvaška stran. In bi rad tudi spomnil na izjave nekdanjega predsednika gospoda Zorana Milanovića, ki je rekel, da si nekateri v njihovi obveščevalno varnostni službi, si zaslužijo zlate medalje. In govoril je celo o tem, da je on rešil hrvaško tega arbitražnega sporazuma, ker je treba vedeti, da že takrat, ko je hrvaška podpisovala arbitražni sporazum, je to z veliko težavo storila. Ampak to je bil predpogoj za to, da je Slovenija pač dovolila Hrvaški vstop v Evropsko Unijo: mi bi pa v zameno pač dobili mejo takšno, kot je bila vedno, ko govorimo o meji med Slovenijo in Hrvaško zlasti na morju.

Novinar: Ali je bila tudi to po vaši oceni napaka, kot pravi gospod Tonin, da smo jih spustili v Evropsko Unijo?

Erjavec: Poglejte, danes je to lahko na takšen način komentirati. Spomnim pa se, da je bila takrat Slovenija pod izjemno močnimi pritiski mednarodne skupnosti zato, ker je bil interes, da hrvaška postane članica Evropske Unije.

COMMENTS

Wordpress (0)